Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Έλεγχοι made in USA

Έλεγχοι made in USA

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013, 18:28
A


Προσωπικά στοιχεία από την καθημερινή διαβίωση, μέχρι και τον αριθμό παροχής υδροδότησης, θα πρέπει να δίνουν στους ελεγκτές του Yπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι επιτηδευματίες σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων, Χάρης Θεοχάρης. 


H εγκύκλιος που εκδόθηκε κι εστάλη σήμερα στις εφορίες αφορά ελέγχους... αμερικανικού τύπου, βάσει του γνωστού συστήματος IRS.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην εγκύκλιο σκοπός των ελέγχων θα είναι να προσδιοριστεί με αντικειμενικό τρόπο το πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου το οποίο είτε έχει αναλωθεί σε αγορές και δαπάνες είτε έχει χρησιμοποιηθεί προκειμένου ο ελεγχόμενος να προσαυξήσει την περιουσιακή του κατάσταση (αγορά ακινήτων, ΙΧ επιβατηγών κ.α.). Έτσι, αναλυτικά στοιχεία για όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και για τις δαπάνες διαβίωσής τους θα πρέπει να υποβάλουν στην εφορία οι φορολογούμενοι, επιτηδευματίες ή μη που θα ελέγχονται με βάση τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων παρέχει οδηγίες προς τις εφορίες σχετικά με την διαδικασία των ελέγχων. Έτσι, όπως διευκρινίζεται, οι φορολογούμενοι θα καλούνται με επιστολή της εφορίας να συμπληρώσουν δύο έντυπα.

Το πρώτο είναι το έντυπο με όλα τα διαθέσιμα περιουσιακά τους στοιχεία. Θα παρέχουν αναλυτική κατάσταση των στοιχείων αυτών καθώς και τα αποδεικτικά στοιχεία των δαπανών που σχετίζονται με αυτά. Και το δεύτερο είναι το ερωτηματολόγιο με τον τρόπο διαβίωσή τους και των υποχρεώσεων τους (δαπάνες κ.α.).

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο αν οι ελεγχόμενοι δεν συνεργάζονται με την εφορία θα πληρώνουν πρόστιμο από 1.000 ως 50.000 ευρώ.

Αναλυτικά τα βήματα που θα ακολουθούνται κατά τον έλεγχο είναι τα εξής:

- Ο φορολογούμενος θα λαμβάνει έντυπη επιστολή με την οποία θα του ανακοινώνεται και η προθεσμία που έχει προκειμένου να παρέχει όλα τα στοιχεία που θα του ζητηθούν. Θα λαμβάνει επίσης δυο διαφορετικά έντυπα που το πρώτο θα αφορά τα διαθέσιμα περιουσιακά του στοιχεία, ενώ το δεύτερο θα είναι ένα ερωτηματολόγιο που θα αφορά τον τρόπο διαβίωσης, τις μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει προς τρίτους.

- Κατά τη συμπλήρωση του εντύπου που θα αφορά στα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία ο φορολογούμενος θα καλείται να αναγράψει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία κατά την έναρξη της ελεγχόμενης περιόδου και κατά τη λήξη της ελεγχόμενης περιόδου. Για την απόδειξη των αναγραφόμενων στο έντυπο περιουσιακών στοιχείων ο φορολογούμενος υποχρεούται να προσκομίσει όλα τα σχετικά έγγραφα/ δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την ακρίβεια των αναγραφέντων στοιχείων, όπως τίτλους ή συμβόλαια αγοράς ακίνητης περιουσίας, αποδεικτικά έγγραφα ανέγερσης ακινήτων (άδεια οικοδομής, νομιμοποιήσεις, ΕΚΚΟ και λοιπά έγγραφα που μπορούν να υποστηρίξουν τα αναγραφόμενα για την ακίνητη περιουσία), τίτλους ή συμβόλαια ή τιμολόγια αγοράς των κινητών μέσων, τίτλους ή συμβόλαια ή πράξεις απόκτησης συμμετοχών και λοιπών χρεογράφων, βεβαιώσεις/πιστοποιητικά ή αντίγραφο βιβλιαρίου καταθέσεων ενημερωμένο με τα διαθέσιμα ποσά κατά την έναρξη ή λήξη της ελεγχόμενης χρήσης.

- Ο φορολογούμενος θα καλείται να συμπληρώσει το ειδικό έντυπο/ερωτηματολόγιο τρόπου διαβίωσης – μεταβολών και υποχρεώσεων. Σε αυτό ο φορολογούμενος θα παρέχει στοιχεία που μεταξύ άλλων αφορούν αναλυτικά στοιχεία τέκνων και προστατευόμενων μελών, αν έχει φιλοξενηθεί και από ποιους κατά την ελεγχόμενη περίοδο, τους αριθμούς παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των ιδιοχρησιμοποιούμενων κατοικιών (κύρια, εξοχική ή δευτερεύουσα για κάθε ελεγχόμενο έτος). Θα πρέπει ο φορολογούμενος να αναγράψει επίσης και τη δαπάνη ηλεκτροδότησης ή υδροδότησης. Για παράδειγμα μέσα από το ύψος της δαπάνης υδροδότησης θα μπορούν οι ελεγκτές να διερευνήσουν αν ο φορολογούμενος διαθέτει πισίνα, η οποία μάλιστα αποτελεί και τεκμήριο.

- Οι ελεγχόμενοι θα καλούνται επίσης να δηλώσουν τους αριθμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και τα χρήματα που δαπάνησαν για αυτούς, καθώς και τις μεταβολές των περιουσιακών τους στοιχείων όπως είναι η αγορά ή η πώληση ακινήτων, μετοχών, χρεογράφων και κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 5.000 ευρώ.

- Επίσης, θα καλούνται να δηλώσουν με λεπτομέρεια τις δαπάνες τους μέσω πιστωτικών καρτών καθώς τους αριθμούς των καρτών που διαθέτουν οι ίδιοι και τα μέλη της οικογένειάς τους, τα ποσά που δαπάνησαν για την εξυπηρέτηση δανείων.

- Τα ποσά των ασφαλίστρων που καταβάλουν για ασφαλιστικά προγράμματα ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης και ακινήτων.

Επίσης, με άλλη εγκύκλιο του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων ορίζεται ότι θα γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στο το 2% των δηλώσεων που υπέβαλαν οι επαγγελματίες το 2012 και αφορούν τα εισοδήματα του 2011.
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013, 19:46

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου