Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Διασταυρώσεις από την ΓΓΠΣ για «ύποπτες» δηλώσεις

Διασταυρώσεις από την ΓΓΠΣ για «ύποπτες» δηλώσεις

Διασταυρώσεις θα διενεργεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την υποβολή του Ε1 από τους φορολογουμένους για να διαχωρίζει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων σε «ύποπτες» και σε «υπεράνω υποψίας».
Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ.Μαυραγάνη, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2013 θα προβαίνει στην διασταύρωση των δηλωθέντων εισοδημάτων με τα ηλεκτρονικά αρχεία που τηρεί και ανάλογα με το αποτέλεσμα της διασταύρωσης θα κατατάσσει τις δηλώσεις σε δύο κατηγορίες.
Στην πρώτη κατηγορία θα κατατάσσονται οι «υπεράνω υποψίας» δηλώσεις, δηλαδή αυτές για τις οποίες οι διασταυρώσεις δεν κατέδειξαν κάτι το ύποπτο ή περίεργο και για τις οποίες δεν θα απαιτείται περαιτέρω έλεγχος. Αυτές θα  εκκαθαρίζονται άμεσα και στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό και ο φορολογούμενος είναι φορολογικά ενήμερος, η διαδικασία επιστροφής του φόρου θα δρομολογείται άμεσα.
Η ΓΓΠΣ θα εκδίδει και θα αποστέλλει στους δικαιούχους αυτούς, μαζί με το εκκαθαριστικό σημείωμα, ενσωματωμένη ειδοποίηση επιστροφής φόρου εισοδήματος στην οποία θα αναφέρονται το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου, η διεύθυνση της κατοικίας του, το επιστρεφόμενο ποσό, ο ΑΦΜ, ο αριθμός του λογαριασμού για όσους η επιστροφή θα γίνει μέσω έντοκου λογαριασμού, η ημερομηνία μετά από την οποία μπορούν να κάνουν ανάληψη ή να εισπράξουν το επιστρεφόμενο ποσό και η τράπεζα που μπορούν να κάνουν την ανάληψη ή την είσπραξη σε περίπτωση μη ύπαρξης έντοκου λογαριασμού. Πρέπει να σημειωθεί πως ο τραπεζικός λογαριασμός που θα δηλώνεται από το φορολογούμενο στη φορολογική δήλωση θα πιστώνεται μόνο μία φορά.
Ωστόσο, η διαδικασία επιστροφής φόρου για τους δικαιούχους που δεν είναι φορολογικά ενήμεροι δεν θα είναι η ίδια. Η ΓΓΠΣ θα αποστέλλει στις Εφορίες τα σχετικά στοιχεία και στους φορολογούμενους εκκαθαριστικά σημειώματα με αντίστοιχη ενημέρωση, ότι η επιστροφή θα διενεργηθεί από τη ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή δεν θα απαιτείται η προσκόμιση στη ΔΟΥ των σχετικών με τη δήλωση δικαιολογητικών.
Πάντως η ΓΓΠΣ θα προβαίνει στους απαραίτητους ελέγχους μέσω του συστήματος σχετικά με τα αίτια που η επιστροφή του δικαιούχου συμπεριελήφθη σε Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης (π.χ. οφειλέτης Δημοσίου, μη υποβολή δήλωσης Φ.Ε., Φ.Π.Α. κ.λπ.). Στις περιπτώσεις δε οφειλών προς το Δημόσιο θα διενεργούνται οι απαραίτητοι συμψηφισμοί και, εάν απομένει ποσό για επιστροφή, αυτό θα επιστρέφεται στο φορολογούμενο από τη Εφορία κατόπιν ελέγχου της τήρησης των προϋποθέσεων χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας.
Οι ύποπτες δηλώσεις
Στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή στη κατηγορία των ύποπτων δηλώσεων θα περιλαμβάνονται οι δηλώσεις για τις οποίες, μετά τη διασταύρωση των δηλωθέντων ποσών με τα τηρούμενα ηλεκτρονικά αρχεία στη ΓΓΠΣ θα προκύπτει πως απαιτείται έλεγχος των πρωτότυπων δικαιολογητικών.
Οι εν λόγω δηλώσεις δεν θα εκκαθαρίζονται άμεσα και η ΓΓΠΣ θα ενημερώνει τους υπόχρεους ότι προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση της δήλωσής τους θα πρέπει να προσκομίσουν ή να αποστείλουν με συστημένη επιστολή εκτύπωση της δήλωσης (Ε1) που υπέβαλαν με τα απαιτούμενα πρωτότυπα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος εντός 15 εργάσιμων ημερών. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του φορολογούμενου στην πρόσκληση για προσκόμιση των δικαιολογητικών ή μη ορθότητας των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται ότι η υποβληθείσα δήλωσή του προωθείται για περαιτέρω έλεγχο.
Μετά την παραλαβή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών από την Εφορία και εφόσον αυτά είναι ορθά, η ΔΟΥ θα ενημερώνει άμεσα τη ΓΓΠΣ προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση της δήλωσης. Εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό θα ακολουθείται η προαναφερόμενη διαδικασία τόσο για τους φορολογικά ενήμερους όσο και για εκείνους που δεν είναι ενήμεροι.
Η ΓΓΠΣ στο τέλος κάθε χρόνου θα αποστέλλει στις Εφορίες με ηλεκτρονικό τρόπο τα Ατομικά Φύλλα Έκπτωσης για τις ανεξόφλητες επιστροφές, προκειμένου να γίνει η επιστροφή ή ο συμψηφισμός, όπου απαιτείται, των σχετικών ποσών στους δικαιούχους. Για τις πραγματοποιηθείσες επιστροφές μέσω τραπεζών θα ενημερώνει το Πληροφορικό Σύστημα Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των Εφοριών με τα σχετικά στοιχεία εξόφλησης.


4/7/2013
Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου