Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Κατάργηση μειωμένης σύνταξης στην διαδοχική ασφάλιση;


Κατάργηση μειωμένης σύνταξης στην διαδοχική ασφάλιση;


Του Σωπασή Ιωάννη, Oικονομολόγου – Συμβούλου εργασίας – Πρώην διευθυντή ΙΚΑ

Είναι γνωστή η πανσπερμία των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και οι προϋποθέσεις απονομών συντάξεων ανάλογα με τον ηλικιακό καθεστώς που ισχύει ξεχωριστά για το κάθε ασφαλιστικό ταμείο το οποίο θεωρείται απονέμων ως τελευταίος ασφαλιστικός φορέας.
Σύμφωνα με την ισχύουσα μέχρι και σήμερα νομοθεσία Ν. 3863/2010 – 4093/2012 αλλά και προγενέστερων νόμων, εάν το τελευταίο ασφαλιστικό ταμείο δεν απονέμει μειωμένες συντάξεις (π.χ. ΟΑΕΕ) και ο ασφαλισμένος – ασφαλισμένη διαθέτει την ανάλογη ηλικία για μειωμένη σύνταξη και ταυτόχρονα διαθέτει σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο ασφάλιση (π.χ. ΙΚΑ), απορρίπτεται το δικαίωμα και ο φάκελος διαβιβάζεται στο συμμετέχων ταμείο το οποίο απονέμει μειωμένη σύνταξη (ΙΚΑ στο παράδειγμα αυτό).

Στην πράξη λοιπόν, μέχρι και σήμερα οι Νόμοι λειτουργούσαν για τη διαδοχική ασφάλιση ΙΚΑ – ΟΑΕΕ με τις προϋποθέσεις που παρατίθενται.

Για τους ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει το 60 έτος της ηλικίας τους μέχρι 31/12/2012, διατηρείται το 60ο έτος της ηλικίας για τη διαβίβαση του συνταξιοδοτικού αιτήματος ακόμη και αν δεν πληρούνται οι χρονικές προϋποθέσεις για λήψη σύνταξης γήρατος κατά την ηλικία αυτή.

Επίσης, ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει τις κατ έτος προβλεπόμενος προϋποθέσεις μέχρι 31/12/2012, εφ’ όσον έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας, το αίτημα συνταξιοδότησης μεταβιβάζεται στο ΙΚΑ. Διαφορετικά, σε περίπτωση θεμελίωσης από 1/1/2013, που ισχύει το 62ο έτος ηλικίας, προϋπόθεση είναι ο ασφαλισμένος να έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ 1500 ημέρες ασφάλισης από τις οποίες τις 500 ημέρες μέσα στην τελευταία πενταετία πριν από την διακοπή της δραστηριότητας ή την αίτηση για σύνταξη. Να σημειωθεί ότι για μητέρες και χήρους πατέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία παιδιών, εξακολουθούν να ισχύουν το 55ο έτος για πλήρη σύνταξη και το 50ο  έτος για μειωμένη. Τα παραπάνω αναφέρονταν σε εγκύκλιο του ΟΑΕΕ την οποία είχε δημοσιοποιήσει η διοίκηση του ΙΚΑ για εφαρμογή σε εκκρεμείς αιτήσεις απονομών συντάξεων δικαιούχων που διαθέτουν αυτές τις προϋποθέσεις. Με εντολή του υπουργείου απασχόλησης και οικονομικών η εγκύκλιος απεσύρθη με την παρατήρηση ότι δεν ισχύουν τέτοιες προϋποθέσεις και ότι δεν έχουν ερμηνευτεί σωστά οι νόμοι 3863/2010 και 4093/2012. Είναι αυτονόητο ότι επιχειρείται ανάχωμα και ταυτόχρονα κατάργηση του δικαιώματος απονομής μειωμένης σύνταξης σε ασφαλισμένους που διαθέτουν διαδοχική ασφάλιση και ιδιαίτερα όταν ο τελευταίος φορέας είναι  ο ΟΑΕΕ ή και ακόμα εάν ο ΟΑΕΕ είναι συμμετέχων ταμείο.
Αυτό σημαίνει ότι με οδηγία η οποία θα δοθεί, θα απορριφθούν όλες οι αιτήσεις που αφορούν μειωμένες συντάξεις μητρότητας, οι οποίες εκκρεμούν στο ΙΚΑ και υπάρχει συμμετοχή του ΟΑΕΕ. Επίσης, θα απορριφθούν όλες οι αιτήσεις που εκκρεμούν στον ΟΑΕΕ με δικαίωμα 31/12/2012 και το 60ο έτος της ηλικίας για άνδρες που ζητούν μειωμένη σύνταξη.

Το γεγονός αυτό οδηγεί στην μη απονομή μειωμένων συντάξεων σε ασφαλισμένους που διαθέτουν διαδοχική ασφάλιση η οποία θα τους οδηγήσει στο 67ο έτος της ηλικίας τους αφού στο 62ο δεν θα διαθέτουν 12.000 ημέρες για απονομή πλήρους σύνταξης.
Οφείλουμε να τονίσουμε ότι σήμερα δεν υπάρχει ούτε διάταξη νόμου ούτε υπουργική απόφαση που να αποκλείει αυτά τα δικαιώματα.

Μετά την αναστολή – απόσυρση της εγκυκλίου του ΟΑΕΕ που ερμήνευε τον Ν. 4093/2012 δίνοντας το δικαίωμα απονομής μειωμένων συντάξεων για τους άντρες στο 60ο έτος της ηλικίας τους με τελευταίο ασφαλιστικό φορέα τον ΟΑΕΕ, πρέπει να δοθούν απαντήσεις στις εκατοντάδες αιτήσεις που εκκρεμούν στα ασφαλιστικά ταμεία ιδιαίτερα στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ.

Επειδή στην ουσία καταργείται το δικαίωμα απονομής μειωμένης σύνταξης στο 60ο έτος της ηλικίας για όσους το είχαν αποκτήσει στις 31/12/2012, καταργείται και το δικαίωμα μειωμένης σύνταξης με τις ίδιες προϋποθέσεις όταν θα συμπληρώσουν το 60ο έτος της ηλικίας.

Εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα απονέμεται μειωμένη σύνταξη με συμμετοχή του ΟΑΕΕ πριν το 67ο έτος της ηλικίας στο οποίο θα χορηγείται πλήρη αναλογική σύνταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου