Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Ολόκληρος ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας

Ολόκληρος ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας
Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1η Ιανουαρίου του 2014
23 Ιουλ 2013 - 14:27
Picture 0 for Ολόκληρος ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας
Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή. 
O νέος κώδικας τίθεται σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2014, με εξαίρεση κάποιες διατάξεις για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που τίθενται αμέσως σε ισχύ.
Διαβάστε αναλυτικά το σχέδιο νόμου  εδώ  και την αιτιολογική έκθεση  εδώ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, με τον νέο κώδικα προβλέπεται ένα πλαίσιο εξορθολογισμού του ύψους των προστίμων, προκειμένου να μπορούν να καταβάλλουν τα σχετικά ποσά οι επιχειρήσεις, αλλά παράλληλα και απλοποίηση των διαδικασιών για την ταχύτερη είσπραξή τους.   
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος και για να έχει η χώρα και η φορολογική διοίκηση στη διάθεσή της ένα σύγχρονο φοροελεγκτικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την είσπραξη των εσόδων του Δημοσίου και θα επανασυστήνει δεσμούς εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ φορολογούμενου πολίτη και κράτους, προωθείται με τις διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας».
Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο Κώδικας ενσωματώνει και απλοποιεί διάσπαρτες διατάξεις της πρωτογενούς και δευτερογενούς νομοθεσίας που αφορούν τις φορολογικές διαδικασίες, τη σχέση μεταξύ φορολογούμενου και φορολογικής διοίκησης και τις διαδικασίες είσπραξης των φόρων. Εισάγει νέους καισύγχρονους τρόπους προσδιορισμού του φόρου, επαναξιολογεί τα προνόμια του Δημοσίου και επιδιώκει να επαναθεμελιώσει τις σχέσεις μεταξύ της φορολογικής διοίκησης και του φορολογούμενου σε υγιέστερη και δικαιότερη βάση.
 Επίσης, όπως αναφέρεται, ορίζει τη διαδικασία είσπραξης των φόρων και τη δυνατότητα του πολίτη να εντάσσεται σε προγράμματα ρύθμισης υπό προϋποθέσεις, εγκαθιστά  μέτρα διασφάλισης υπέρ του Δημοσίου για την είσπραξη των φόρων καθώς και για τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, προβλέπει τόκους και πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεων και εκπρόθεσμης καταβολής φόρων ή και δηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου