Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κίνδυνος για εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος

.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κίνδυνος για εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος

Κίνδυνος για εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος
Ορατός είναι ο κίνδυνος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι να κληθούν να καταβάλλουν εφέτος τον φόρο εισοδήματος εφάπαξ .
Μετά την μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων , την αναγκαία παράταση που δόθηκε αλλά και την εφαρμογή για πρώτη φορά σύστημα αυτόματων διασταυρώσεων στις “ύποπτες” δηλώσεις είναι εξαιρετικά πιθανό παρτίδες εκκαθαριστικών να σταλούν το φθινόπωρο.
Έτσι στην περίπτωση που φορολογούμενος λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό με βεβαίωση του φόρου τον Οκτώβριο η πληρωμή του φόρου θα γίνει εφάπαξ τον μεθεπόμενο μήνα δηλαδή τον Δεκέμβριο.
Γι΄ αυτό μισθωτοί , συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εκτιμούν ότι θα τους υπολογιστεί πρόσθετος φόρος θα πρέπει να καταθέσουν τις δηλώσεις το συντομότερο δυνατόν πριν κι από τις καταληκτικές ημερομηνίες που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή του αναλογούντα φόρου σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.
Ειδικότερα οι φορολογούμενοι που θα λάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα με βεβαίωση φόρου τον Ιούλιο θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν το ποσό σε τρεις διμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Αύγουστο και μέχρι το Δεκέμβριο.
Για όσους φορολογούμενους η βεβαίωση του φόρου γίνει Αύγουστο ή Σεπτέμβριο η αποπληρωμή θα γίνει σε δύο δόσεις το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο στην πρώτη περίπτωση , τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο στη δεύτερη.
Έτσι με δεδομένο ότι από φέτος στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα γίνεται αυτόματη διασταύρωση και στις περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις για ανακριβή δεδομένα θα καλείται άμεσα ο φορολογούμενος στην εφορία, είναι προτιμότερο οι δηλώσεις που πιθανολογείται ότι θα βγάλουν χρεωστικό πιστωτικό σημείωμα να υποβληθούν το συντομότερο δυνατό.
Εφόσον ο φορολογούμενος κληθεί στην εφορία για την υποβολή δικαιολογητικών εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα μέχρι την ολοκλήρωση του σχετικού ελέγχου.
Πάντως εφέτος τα χρεωστικά εκκαθαριστικά αναμένεται να περιοριστούν σε 7 στα 10 από 9 στα 10 πέρυσι. Κι αυτό καθώς έγινε παρακράτηση για την εισφορά αλληλεγγύης καθ΄΄ όλη την διάρκεια του 2012 κάτι που δεν είχε συμβεί το 2011.
Κώστας ΤσαχάκηςΗμερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου