Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Απειλές φοροδιαφυγή και Ταμεία


Απειλές φοροδιαφυγή και Ταμεία


Καμπανάκι για τον μεταρρυθμιστικό δρόμο που έχει χαράξει η χώρα, χτύπησε χθες η τριμηνιαία έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους σχετικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2013.
Η φοροδιαφυγή αποτελεί απειλή για το μέλλον της οικονομίας, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους
Η φοροδιαφυγή αποτελεί απειλή για το μέλλον της οικονομίας, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους
Στην έκθεση διαπιστώνεται «υστέρηση», αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις «προχειρότητα» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ότι η κατάσταση της οικονομίας την περίοδο Απριλίου ? Ιουνίου 2013 «παρέμενε κρίσιμη» και ότι πολλά προβλήματα «δεν έχουν ξεπεραστεί», αν και αναγνωρίζεται ότι «έχει υπάρξει πρόοδος στη δημοσιονομική πτυχή του προγράμματος προσαρμογής».
Μπορεί οι συντάκτες της έκθεσης να εκτιμούν πως «η χώρα έχει καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα και να βρίσκεται πολύ κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013», ωστόσο σημειώνεται ότι «οι δημόσιες επενδύσεις περικόπτονται συνεχώς παρασύροντας (μαζί με άλλους παράγοντες) και τις ιδιωτικές προς τα κάτω, βασικά θεσμικά - διαρθρωτικά προβλήματα εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για το μέλλον (π.χ. η φοροδιαφυγή και τα ασφαλιστικά ταμεία) και δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι το κράτος εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των προμηθευτών και ότι ο ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία συσσώρευαν ελλείμματα».
Με αφορμή μάλιστα την πρόβλεψη του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ότι θα υπάρξει μετά τον Ιούνιο του 2014 «χρηματοδοτικό κενό», το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους ξεκαθαρίζει ότι το κενό αυτό «δεν υπάρχουν περιθώρια να καλυφθεί με νέα μέτρα λιτότητας».
Ευκαιρία
Σημαντική παρατήρηση της έκθεσης είναι το γεγονός πως η περίοδος έως το 2014 είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποφύγουμε χειρότερη κρίση, καθώς διαφορετικά, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «η Ελλάδα θα πρέπει μετά τον Ιούνιο του 2014 να προσφύγει στις διεθνείς αγορές και θα αναγκαστεί να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια, αν φυσικά μπορέσει να αντλήσει πόρους».
Οπως αναφέρεται, «η μεγαλύτερη υστέρηση εμφανίζεται στις μεταρρυθμίσεις». «Στα μέσα του 2013 ο κατάλογος των υστερήσεων ήταν μεγάλος. Πυρήνα των μεταρρυθμίσεων αποτελούν οι στόχοι της μείωσης του κράτους, της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του και της παροχής καλών υπηρεσιών», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης και επισημαίνεται πως θα έπρεπε όλων των ενεργειών αυτών «να είχε προηγηθεί αξιολόγηση υπηρεσιών και ατόμων».
Επικαλούμενοι μάλιστα τα παραδείγματα της ΕΡΤ, η εξυγίανση της οποίας -όπως σημειώνεται- ήταν επιβεβλημένη, αλλά και της Δημοτικής Αστυνομίας, οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι οι δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις έδειξαν ότι «οι υστερήσεις στο τέλος οδηγούν σε κινήσεις που δεν φαίνεται να εντάσσονται σε έναν γενικότερο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό».
Τονίζουν, ωστόσο, ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές, π.χ. η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και ο εκσυγχρονισμός της Διοίκησης, απαιτούν χρόνο, ενώ, όπως αναφέρουν, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων δεν λύνει ζητήματα διαφθοράς, αναποτελεσματικότητας και σπατάλης.

26/07/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου