Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ΥΠΟΙΚ: Όσα κάναμε για την πάταξη της φοροδιαφυγής Τις δράσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής παραθέτει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους

ΥΠΟΙΚ: Όσα κάναμε για την πάταξη της φοροδιαφυγής
Τις δράσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής παραθέτει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους
25 Ιουλ 2013 - 16:15
Picture 0 for ΥΠΟΙΚ: Όσα κάναμε για την πάταξη της φοροδιαφυγής
Τη μεγαλύτερη μάστιγα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας χαρακτηρίζει τη φοροδιαφυγή το υπουργείο Οικονομικών, με άτυπη ενημέρωσή του, επισημαίνοντας τις κινήσεις που γίνονται με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι σε αυτό το κομμάτι έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα τα τελευταία 30 χρόνια, σημειώνοντας ότι θέτει τις βάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, με τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, τη θέσπιση στρατηγικών σχεδίων, τη συγκρότηση των αρμόδιων οργάνων, την ίδρυση ελεγκτικών κέντρων, την ενοποίηση των τμημάτων ελέγχου των ΔΟΥ και πολλά άλλα μέτρα.

«Όλα αυτά μπορεί να μην θεωρούνται ως αποτελεσματικά, αλλά ήταν απαραίτητα. Αυτά τα μέτρα ήταν μια επένδυση που κάναμε στο ΥΠΟΙΚ, η οποία θα φέρει μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα», υπογραμμίζεται στην άτυπη ενημέρωση.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στην τραγική, όπως τη χαρακτηρίζει, κατάσταση που επικρατούσε στις ΔΟΥ. «Αν πήγαινες σε μια ΔΟΥ, έβρισκες ελεγκτές στο ταμείο να δίνουν παράβολα ή στα γκισέ να εκδίδουν φορολογικές ενημερότητες. Πως να καταπολεμηθεί έτσι η φοροδιαφυγή;», επισημαίνεται.
Οι δράσεις

Έτσι, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι προχώρησε στις εξής κινήσεις:

-Στρατολογήσαμε μια στρατιά 4.000 ελεγκτών, μέσα από Εφοριακούς του Υπουργείου, οι οποίοι θα απασχολούνται πλέον αποκλειστικά με ελέγχους. Οι Εφοριακοί επιτέλους θα μπορούν να κάνουν την επιστημονική δουλειά που τους αρμόζει.

-Εξοπλίσαμε τους ελεγκτές με ειδικούς υπολογιστές και ειδικά συστήματα ελέγχου (το σύστημα ELENXIS), ώστε να μπορούν να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους.
-Τοποθετήσαμε επόπτες, ώστε ανά 15-20 ελεγκτές να υπάρχει ένας υπεύθυνος επιτήρησης τους, για να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις.

-Κατανείμαμε τους ελεγκτές σε κάθε ΔΟΥ ανάλογα με τον αριθμό των υποθέσεων που έχουν να ελέγξουν. Πλέον δεν υπάρχουν «βισματικές» ΔΟΥ με 100 άτομα που «κάθονται» και «μη-βισματικές» ΔΟΥ με 20 άτομα που «πνίγονται».
«Καμία ανοχή»

Επιπλέον, τονίζει ότι:

-Θέτουμε στόχους σε κάθε Εφορία, ώστε να υπάρχει κίνητρο και αντικίνητρο. Όποιος δεν πετυχαίνει τους στόχους, θα απομακρύνεται. Όποιος τους πετυχαίνει θα αμοίβεται και θα εξελίσσεται, όπως ακριβώς και στον ιδιωτικό τομέα.

-Ετοιμάζουμε εκτεταμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ελεγκτών

-Εκδίδουμε Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, ώστε να υπάρχουν πλέον ξεκάθαροι κανόνες και να γνωρίζει ο επιχειρηματίας πως πρέπει να είναι νόμιμος και να ξεχωρίζει ο ελεγκτής ποιος είναι παράνομος.

«Με όλα τα παραπάνω μέτρα, καταπολεμούμε κάθε παθογένεια που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία 30 έτη στις Εφορίες», σημειώνεται.

Ακόμη, το ΥΠΟΙΚ αναφέρεται στην φοροδιαφυγή προσώπων, όπως μεγαλοδικηγόρων, δημάρχων, διάσημων τραγουδιστών κ.α, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρχει καμία ανοχή ακόμα κι «αν είναι ο Πάπας ο ίδιος, θα πληρώνει».

Όπως αναφέρει, από ελεγκτές και επόπτες των εφοριών λαμβάνει συνεχώς πληροφορίες και στοιχεία για τον τάδε μεγαλο-δικηγόρο ή τον τάδε διάσημο τραγουδιστή ή τον τάδε Δήμαρχο, με την ερώτηση εάν θα κυνηγηθούν.

«Οι άνθρωποι ρωτούν, γιατί επί σειρά ετών υπήρχαν οι λεγόμενοι “untouchables” στην Ελληνική Κοινωνία, αυτοί δηλαδή που δεν τους άγγιζε κανείς. Αυτοί που έχουν εκατομμύρια στην τράπεζα και δηλώνουν εισόδημα... κάτω από το αφορολόγητο», υπογραμμίζει το ΥΠΟΙΚ, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν ανέγγιχτοι.

Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει ότι παρέχεται η πολιτική κάλυψη και προσωπική στήριξη σε καθέναν που θέλει να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή, σημειώνοντας ότι θα είναι αμείλικτο σε καθέναν που κάνει τα στραβά μάτια.

Τέλος, στην άτυπη ενημέρωση τονίζεται ότι, μπορεί να μην υπάρχουν μέχρι στιγμής θεαματικά αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν κάποια πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, όπως:

-Εισπράττονται πρόστιμα

-Δεν γίνονται ρυθμίσεις πλέον σε όσους έχουν χρήματα

-Κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα

-Κόσμος μπαίνει πλέον στη φυλακή για χρέη στο δημόσιο

«Μέχρι τέλος του έτους αναμένουμε και σημαντικά αποτελέσματα από τους νέους ελεγκτές», καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου