Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Φοροαπολογισμός: Οι φοροφυγάδες πίνουν εις υγείαν των ...κορόιδων

Φοροαπολογισμός: Οι φοροφυγάδες πίνουν εις υγείαν των ...κορόιδων

Του Θανάση Λυρτσογιάννη
lyrtso@pegasus.gr
Αν αυτό δεν είναι ντροπή και αίσχος, τότε οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης και της άγριας επίθεσης στα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Είναι αδιανόητο η πολιτεία να θεωρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες ως κατ΄ επάγγελμα …φοροφυγάδες, να βλέπει να πληρώνουν λιγότερους φόρους και να επιβάλει ¨χαράτσια¨ πάλι στα συνήθη υποζύγια.
Κοιτάζοντας τον απολογισμό για τους φόρους δεν μπορεί κάποιος λογικός και συνετός πολίτης να πιστέψει στα μάτια του. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι παρά τη μείωση των εισοδημάτων πλήρωσαν 52% περισσότερους φόρους, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες λιγότερους κατά 17,7%.
Μα είμαστε σοβαροί; Μπορούμε να μιλάμε για φορολογική δικαιοσύνη και ίση κατανομή των φορολογικών βαρών; Περιμένουμε ανάκαμψη όταν διαρκώς με τους φόρους περικόπτουμε τα εισοδήματα 5 εκατομμυρίων ανθρώπων και αφήνουμε τους φοροφυγάδες να πίνουν στην υγεία των …κορόιδων που δεν μπορούν να ξεφύγουν;
Λύση υπάρχει. Λύση έκτακτης ανάγκης, όπως όλες όσες πήραν οι κυβερνήσεις μετά το 2010. Ας βάλουν έκτακτη εισφορά και μάλιστα γενναία σε όσους έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό μετά το 2009. Ας πληρώσουν περισσότερα οι επαγγελματικές τάξεις που είναι στις πρώτες θέσεις των υπόπτων για φοροδιαφυγή.
Ας σταματήσουν επιτέλους να αναζητούν έσοδα από εκείνους που σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη. Δεν αντέχουν και η αδυναμία θα εκδηλωθεί ως ασυνέπεια προς την εφορία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η αναζήτηση εσόδων από τις ομάδες που φοροδιαφεύγουν δεν είναι μόνο ηθικά ορθή, είναι και οικονομικά. Πρώτον γιατί μπορούν να πληρώσουν και δεύτερον γιατί οι φοροφυγάδες θα καταβάλουν ένα μέρος των χρημάτων που έχουν στο σεντούκι και επομένως δεν θα λείψουν από την αγορά.
Αντιθέτως ότι αφαιρείται τώρα από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αφαιρείται και από την αγορά με αποτέλεσμα να ενισχύεται το τέρας της ύφεσης.
Δεν είναι καθόλου συνετό να βαδίζουμε στον ίδιο φορολογικό δρόμο. Απαιτείται εδώ και τώρα στροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου