Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ΟΙΕΣ «ΓΕΝΙΕΣ» ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ Παράβολα & πρόστιμα για την τακτοποίηση Σε πέντε κατηγορίες διαχωρίζει τα αυθαίρετα το νέο νομοσχέδιο.

ΠΟΙΕΣ «ΓΕΝΙΕΣ» ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ

Παράβολα & πρόστιμα για την τακτοποίηση

Σε πέντε κατηγορίες διαχωρίζει τα αυθαίρετα το νέο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου, η ελάχιστη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου, η ελάχιστη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ
Αυτές είναι:
  • Οι αυθαίρετες κατασκευές σε κτίρια με αποκλειστική χρήση κατοικίας που υφίστανται πριν από το 1975. Αυτά εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή παραβόλου ύψους 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου.
  • Οι αυθαίρετες κατασκευές που υπήρχαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 1983 εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης, αλλά οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να καταβάλουν παράβολο και το ενιαίο ειδικό πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος. Σε αυτήν την κατηγορία δεν μπορούν να υπαχθούν ακίνητα στα οποία υπάρχουν άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μεταγενέστερα του 1983.
  • Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις (φούρνοι σε ακάλυπτο χώρο, προσθήκη εξωτερικής μόνωσης, υπέρβαση έως 10% των διαστάσεων εξώστη, υπέρβαση της μάντρας έως ένα μέτρο, αλλαγές στις διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου έως 5% και εφόσον δεν μεταβάλλεται η επιφάνεια άνω του 2% κ.τ.λ.), ανεξαρτήτως του αριθμού τους, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ειδικού προστίμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μάλιστα, δεν θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στον νέο νόμο.
  • Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεων, εφόσον η υπέρβαση του συντελεστή δόμησης και κάλυψης δεν ξεπερνά το 40% και του ύψους το 20%. Στις περιπτώσεις αυτές αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων, μετά την καταβολή παραβόλου και προστίμου.
Οι κατασκευές αυτές εξαιρούνται της κατεδάφισης οριστικά μετά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου.
Στα ποσοστά αυτά συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου, καθώς και τυχόν αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης που έχουν τακτοποιηθεί με τους προηγούμενους νόμους για τα αυθαίρετα (3775/2009, 3843/2010 και 4014/ 2011).
Παράβολα & πρόστιμα για την τακτοποίηση
  • Αυθαίρετα με πολύ μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις (χωρίς οικοδομική άδεια, υπέρβαση πάνω από 40% του συντελεστή δόμησης, υπέρβαση πάνω από 20% του επιτρεπόμενου ύψους). Γι' αυτά προβλέπεται αρχικά αναστολή κατεδάφισης για τριάντα χρόνια με την καταβολή παραβόλου και προστίμου. Μελλοντικά προβλέπεται οριστική εξαίρεση της κατεδάφισης, με την προϋπόθεση ότι τα συγκεκριμένα αυθαίρετα θα ενταχθούν σε περιοχές που θα αποφασιστεί να πολεοδομηθούν ή «αγοράσουν» συντελεστή δόμησης (ΣΔ) ίσο με την υπέρβαση δόμησης από την Τράπεζα Γης.
Τα κτίρια που υπάγονται στη συγκεκριμένη κατηγορία θα ελεγχθούν εντός επταετίας υποχρεωτικά από τους αρμόδιους ελεγκτές δόμησης για την ορθότητα των όσων δηλώθηκαν στην αίτηση υπαγωγής.
Με την ένταξη του ακινήτου σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, εκτός από την εξαίρεση από την κατεδάφιση, ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να κάνει και οποιαδήποτε δικαιοπραξία όπως πώληση, μεταβίβαση κ.λπ. αλλά και εργασίες συντήρησης ή επισκευής του ακινήτου με έκδοση της αντίστοιχης άδειας αν απαιτείται.
Πληρωμή ανάλογα με το εμβαδόν και το έτος ανέγερσης
Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα για αυθαίρετα πριν από το '83 οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν το 15% του προστίμου, για αυθαίρετα από το 1983 έως το 2003 το 80% του προστίμου, ενώ οι ιδιοκτήτες της τελευταίας γενιάς αυθαιρέτων θα πληρώσουν ολόκληρο το πρόστιμο.
Ως προς τα παράβολα που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν υπάγονται στην πρώτη και την τρίτη κατηγορία, καθορίζονται από το μέγεθος του κτιρίου και τον χαρακτήρα του. Ετσι προβλέπεται παράβολο:
  • 500 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση μέχρι 50 τ.μ. ή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας μέχρι 100 τ.μ.
  • 1.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 50 τ.μ. και μέχρι 100 τ.μ. ή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας άνω των 100 τ.μ. και μέχρι 200 τ.μ.
  • 2.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 100 τ.μ. και μέχρι 1.000 τ.μ.
  • 4.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 1.000 τ.μ. και μέχρι 2.000 τ.μ.
  • 8.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 2.000 και μέχρι 5.000 τ.μ.
  • 10.000 ευρώ για κτίριο/χρήση μεγαλύτερα των 5.000 τ.μ.
Τα παράβολα αυτά δεν θα επιστρέφονται σε καμία περίπτωση.
Τι προβλέπεται για την καταβολή των προστίμων
Το δοσολόγιο των ρυθμίσεων
ως και σε 102 δόσεις θα μπορούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων το ενιαίο ειδικό πρόστιμο που τους αναλογεί με την προϋπόθεση ότι θα σπεύσουν να δηλώσουν το ακίνητό τους εντός εξαμήνου από την έναρξη εφαρμογής του νόμου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, το μέσο πρόστιμο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων θα κυμαίνεται μεταξύ 5.000 ευρώ και 7.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το πρόστιμο καταβάλλεται ως εξής:
  • Σε περίπτωση υπαγωγής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου εξαμήνου από τη δημοσίευση του νόμου το πρόστιμο καταβάλλεται έως και σε 102 δόσεις.
  • Σε περίπτωση υπαγωγής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του δευτέρου εξαμήνου από τη δημοσίευση του νόμου το πρόστιμο καταβάλλεται έως και σε 84 δόσεις.
  • Σε περίπτωση υπαγωγής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρίτου εξαμήνου από τη δημοσίευση του νόμου το πρόστιμο καταβάλλεται σε 60 δόσεις. Σε κάθε περίπτωση η ελάχιστη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ ή σε εξαμηνιαία βάση -όπως και θα καταβάλλεται- τα 300 ευρώ.
Βάσει του νομοσχεδίου, μέχρι τη λήξη της τελευταίας εργάσιμης ημέρας του εξαμήνου εξοφλείται το συνολικό ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου του εξαμήνου. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του συνολικού ποσού του εξαμήνου, τότε το ανεξόφλητο ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου προσαυξάνεται κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Ειδικές εκπτώσεις επί του ενιαίου προστίμου προβλέπονται για όσους πληρώσουν το ποσό εφάπαξ. Οσοι προτιμήσουν αυτήν τη λύση θα έχουν έκπτωση 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου. Σε περίπτωση καταβολής ποσοστού 30% του συνολικού ποσού του προστίμου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου εξαμήνου παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού του προστίμου. Σημειώνεται πως τα πρόστιμα που έχουν ήδη καταβληθεί για την ανέγερση και διατήρηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, με βάση τον προηγούμενο νόμο 4014/2011, συμψηφίζονται με το ποσό του ενιαίου προστίμου.
Εκπτώσεις για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού
Σημαντικές μειώσεις προστίμων προβλέπει το σχέδιο νόμου για ειδικές ομάδες πληθυσμού, οι οποίες θέλουν να εντάξουν τα αυθαίρετά τους στον νόμο για αναστολή και εξαίρεση από την κατεδάφιση. Συγκεκριμένα, για άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από αυτά προβλέπεται καταβολή του 15% του προστίμου.
Μείωση 20% του προστίμου προβλέπεται για άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 18.000 ευρώ και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από αυτά τα άτομα. Αντίστοιχη είναι η έκπτωση και για παλιννοστούντες ομογενείς, οι οποίοι έχουν εγγραφεί στα μητρώα ή τα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας.
Εκπτωση 20% στο πρόστιμο θα έχουν και οι πολύτεκνοι εάν πρόκειται για την κύρια κατοικία τους, ενώ εάν θέλουν να δηλώσουν δευτερεύουσα κατοικία η οποία όμως δεν θα είναι μεγαλύτερη των 80 τ.μ. θα δικαιούνται έκπτωση 50% επί του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Οι τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ θα καταβάλουν το 30% του προστίμου.
Ειδική ρύθμιση προβλέπεται και για τους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι προκειμένου να εντάξουν στον νόμο ακίνητο που αποτελεί την κύρια κατοικία τους θα καταβάλουν μόνο το 70% του προστίμου που τους αναλογεί.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου