Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Επίδομα ανεργίας και οικογενειακό επίδομα ΟΑΕΔ μέσω Ίντερνετ



 ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΑΕΔ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
?

Επίδομα ανεργίας και οικογενειακό επίδομα ΟΑΕΔ μέσω Ίντερνετ οι αιτήσεις

Ηλεκτρονικά θα μπορούν στο άμεσο μέλλον οι άνεργοι να κάνουν την αίτηση τους για το επίδομα ανεργίας στον ΟΑΕΔ αλλά επίσης ηλεκτρονικά θα μπορούν να αιτούνται την χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος ΟΑΕΔ οι δικαιούχοι.
Συγκεκριμένα η προκήρυξη ανάθεσης έργου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας για την υλοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών θα αφορούν την εξυπηρέτηση των συναλλαγών του κοινού με τον ΟΑΕΔ το ΣΕΠΕ και το ΙΚΑ .
Η προκήρυξη ανάθεσης του έργου που σας παρουσιάζει το dikaiologitika.gr αφορά ηλεκτρονικές υπηρεσίες μίας στάσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας .
Ενδεικτικά οι σημαντικότερες υπηρεσίες που θα μπορούν πλέον να υλοποιούνται μέσω Ιντερνετ απο τους πολίτες μετά την υλοποίηση του έργου θα είναι , Υποβολή προς ΟΑΕΔ αιτήματος χορήγησης για το επίδομα ανεργίας , Υποβολή προς ΟΑΕΔ αιτήματος χορήγησης  οικογενειακού επιδόματος , Αίτηση Ασφαλισμένου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για Χορήγηση Παροχών σε Χρήμα και Ηλεκτρονική Πληρωμή , αλλά και η διασύνδεση με άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την διασταύρωση των στοιχείων των πολιτών .
 Όπως αναφέρει και η προκήρυξη του υπουργείου Εργασίας το έργο αποσκοπεί στην υλοποίηση και θέση σε λειτουργία υποδομών ΤΠΕ (εφαρμογές και εξοπλισμός) για την ενδυνάμωση του επιτελικού ρόλου και τη βελτίωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος του Υπουργείου Εργασίας σε θέματα Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Επιτελικά, η υλοποίηση του Έργου στοχεύει στη θέσπιση κοινών κανόνων συνεργασίας των βάσεων δεδομένων των Φορέων του Υπουργείου Εργασίας και της διασύνδεσης μεταξύ τους ως επίσης και της διασύνδεσης τους με Πληροφοριακά Συστήματα άλλων Φορέων. Στοχεύει επίσης στην παραγωγή εθνικών αναφορών και δεικτών.
Επιχειρησιακά, η υλοποίηση υπηρεσιών μίας στάσης ενιαίας εξυπηρέτησης των πολιτών για το σύνολο των παροχών και υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας στοχεύει στην εναρμόνιση όλων των μονάδων του Υπουργείου και των εποπτευόμενων Φορέων του ώστε να λειτουργούν ως υπηρεσίες μίας στάσης για το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους.
Το φυσικό αντικείμενο του Έργου περιλαμβάνει τα εξής:
α) Υλοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών και συγκέντρωση / οργάνωση / ομογενοποίηση υφισταμένων υπηρεσιών, για την εξυπηρέτηση του Πολίτη, που παρέχονται από το Υπουργείο Εργασίας και τους εποπτευόμενους Φορείς του,
β) Υλοποίηση μηχανισμών και καθορισμό διαδικασιών για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας δεδομένων που:
  • είτε διαθέτει το Υπουργείο και οι εποπτευόμενοι του Φορείς,
  • ή χρειάζεται το Υπουργείο και οι εποπτευόμενοι του Φορείς από άλλες εξωτερικές οντότητες, οργανισμούς κλπ.
γ) Υλοποίηση ενός συστήματος οργάνωσης των ροών εργασίας (workflow) και ενός συστήματος διαχείρισης εγγράφων (document management) για τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας, της διαφάνειας, της οργάνωσης και της διαχείρισης γνώσης στο πλαίσιο δημιουργίας των ψηφιακών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του Πολίτη.
δ) Υλοποίηση ενός συστήματος επιτελικής παρακολούθησης, πρόγνωσης και επιχειρηματικής ευφυΐας για θέματα και δεδομένα που άπτονται του Υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων Φορέων του.
ε) Την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία κεντρικού εξοπλισμού για την λειτουργία των παραπάνω συστημάτων.  
Ο απώτερος στόχος πέραν από την υλοποίηση συγκεκριμένων ψηφιακών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του Πολίτη και των Επιχειρήσεων είναι ο κεντρικός συντονισμός σε επιτελικό επίπεδο όλων των δράσεων των πυλώνων του Υπουργείου, μέσω ενός Κεντρικού Μηχανισμού εποπτευόμενου από τον Υπουργό / Υφυπουργό.
Η κεντρική ιδέα είναι ότι καταρχάς και οι τρεις πυλώνες του Υπουργείου θα πρέπει να λειτουργούν από μόνοι τους επιτελικά, συγκεντρώνοντας στοιχεία που αφορούν τους εποπτευόμενους φορείς και τις επιχειρησιακές λειτουργίες τους. Για να πραγματοποιήσουν τις εργασίες τους χρειάζονται κατάλληλα εργαλεία συγκέντρωσης, επεξεργασίας, παρακολούθησης και διάχυσης της απαιτούμενης πληροφορίας. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ξεκινήσει οι κάτωθι ενέργειες:
•    η Πρόνοια οργανώνεται γύρω από το Έργο e-pronoia για τον πολίτη (ΕΠΨΣ)
•    η Εργασία γύρω από το έργο One Stop Shop (ΕΠΨΣ)
•    η Κοινωνική Ασφάλιση μέσω ορισμένων οριζόντιων έργων που διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, με σημαντικότερο το έργο «Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης, Συνταξιοδότησης & Παρακολούθησης Πληρωμών Συντάξεων – Έσοδα – Ασφάλιση – Ενημερότητα»
Τα υποσυστήματα αυτά κατά περίπτωση (και στο εύρος για το οποίο σχεδιάζονται):
•    Εξυπηρετούν απευθείας επιχειρησιακές λειτουργίες των φορέων (back office)
•    Συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται επιχειρησιακά δεδομένα τα οποία είτε συλλέγονται πρωτογενώς (μέσω απευθείας καταγραφής) είτε αντλούνται από διασυνδεόμενα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα των εποπτευόμενων φορέων
•    Προσφέρουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους εξυπηρετούμενους και τους συναλλασσόμενους φορείς.
Μερικές απο τις ψηφιακές υπηρεσίες που θα υλοποιηθούν το προσεχείς διάστημα:

Α/Α
Ψηφιακή Υπηρεσία
1
Χορήγηση άδειας λειτουργίας Ιδιωτικού Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας (ΙΓΕΕ) σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα
2
Χορήγηση άδειας λειτουργίας Εταιρείας Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ)
3
Παροχή νομικών γνωμοδοτήσεων για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας
4
Παροχή νομικών γνωμοδοτήσεων σχετικά με θέματα αμοιβών
5
Υποβολή αιτήσεων για χορήγηση άδειας εκτέλεσης επαγγελματικών σεμιναρίων Τεχνικού Ασφαλείας
6
Υποβολή επαγγελματικών σεμιναρίων κατάρτισης προς έγκριση
7
Υποβολή αιτήματος πιστοποίησης ΕΞΥΠΠ (Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας& Πρόνοιας) και ΕΑΚ (εταιρείες που αφαιρούν αμίαντο)
8
Υποβολή προσφυγής πολίτη στα τελικά αποτελέσματα κατάταξης (πίνακες τοποθετήσεων) θέσεων απασχόλησης προσώπων ευπαθών κοινωνικών ομάδων
9
Υποβολή Ενστάσεων πολιτών προς ΟΑΕΔ, για θέματα ασφάλισης (επιδόματα)
10
Υποβολή Ενστάσεων πολιτών προς ΟΑΕΔ, για θέματα απασχόλησης (προγράμματα απασχόλησης)
11
Υποβολή προς ΟΑΕΔ αιτήματος χορήγησης  επιδόματος ανεργίας
12
Υποβολή προς ΟΑΕΔ αιτήματος χορήγησης   οικογενειακού επιδόματος
13
Εγγραφή ΜΚΟ σε Μητρώο Εθελοντών Κοινωνικής Φροντίδας
14
Χορήγηση Επιδόματος «Ενδειας»
15
Αιτηση Ασφαλισμενου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για Χορήγηση Παροχων σε Χρημα και Ηλεκτρονικη Πληρωμη
16
Διαλειτουργικότητα ΒΔ (ΥΕΚΑ) ΙΚΑ  ΓΓΠΣ για Επιβεβαίωση Εγκυρότητας ΑΦΜ, από δημογραφικά στοιχεία εργαζόμενου (ασφαλισμενου στο ΙΚΑ)
17
Διαλειτουργικότητα ΒΔ (ΥΕΚΑ) ΟΑΕΔ  ΓΓΠΣ για Επιβεβαίωση Εγκυρότητας ΑΦΜ, από δημογραφικά στοιχεία εργαζόμενου

18
Διαλειτουργικότητα ΒΔ (ΥΕΚΑ) ΟΑΕΔ/ΙΚΑ –Επαλήθευση παροχών ανεργίας / ασφάλισης, βάσει οικογενειακών δημογραφικών / ληξιαρχικών στοιχείων.
19
Διαλειτουργικότητα ΒΔ (ΥΕΚΑ) ΙΚΑ – Ελεγχος εγκυρότητας άδειας διαμονής & εργασίας αλλοδαπού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου