Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Πώς να δηλώσετε τους τόκους στην εφορία

Πώς να δηλώσετε τους τόκους στην εφορία

Πώς να δηλώσετε τους τόκους στην εφορία





Αρκετά θολο το τοπίο τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, καθώς πέρα από τα προβλήματα στον τρόπο ηλεκτρονικής υποβολής και την υποχρέωση των πολιτών να υποβάλλουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις εφορίες – μία διαδικασία που σύμφωνα με τις αρχικές προθέσεις των ιθυνόντων  θα γινόταν μέσω διαδικτύου -, το ζήτημα με τη δήλωση των τόκων καταθέσεων έχει προσθέσει αρκετές βαθμίδες στην κλίμακα σύγχυσης του Έλληνα φορολογούμενου.

Όπως διευκρινίζει ο φορολογικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, Γιώργος Κορομηλάς, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι είναι συνδικαιούχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς θα πρέπει να προσυμπληρώσουν τους αντίστοιχους κωδικούς στις δηλώσεις τους, ενώ σύμφωνα με παλαιότερη θέση του Οικονομικών, η οποία έχει καταγραφεί, η δήλωση των εισοδημάτων από τόκους σε αυτή την περίπτωση θα γίνεται κατ' αναλογία.
“Σε πρώτη φάση, αν υπάρχουν στοιχεία, τα οποία τίθενται εν αμφιβόλω, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μπορεί να δώσει εντολή στις εφορίες και να καλέσουν το φορολογούμενο για τυπικό έλεγχο”, σημειώνει ο κύριος Κορομηλάς.

Τι γίνεται όταν συνδικαιούχοι είναι τα παιδιά

“Υπάρχουν πολλοί γονείς, οι οποίοι χρήζουν συνδικαιούχους τα παιδιά τους. Σε αυτή την περίπτωση, τους τόκους θα πρέπει να τους δηλώσουν οι ίδιοι – όσοι δηλαδή ωφελούνται ή τροφοδοτούν το συγκεκριμένο είδος λογαριασμού”. Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι το μόνο ζήτημα, που μπορεί να τεθεί, είναι κατά πόσο θα προλάβουν να κατατεθούν οι δηλώσεις, με δεδομένο το πρόβλημα λειτουργίας, που έχει παρουσιαστεί στο TAXIS.
“Όσοι έχουν υποβάλλει ήδη τις δηλώσεις τους, ακολούθησαν τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, που προϋπήρχαν, και άρα δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα από την πλευρά τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δηλωθούν λιγότεροι τόκοι”.
Στο ερώτημα για το αν και κατά πόσο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ζητήσουν βεβαιώσεις για τους τόκους καταθέσεων από τις τράπεζες, ο κύριος Κορομηλάς απαντάει ότι μέσω διατραπεζικού συστήματος έχουν ζητηθεί και έχουν χορηγηθεί τα στοιχεία στη ΓΓΠΣ. “Μπορεί, βέβαια, και κάποιος να πάρει βεβαίωση από την τράπεζα, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Η τράπεζα έχει υποχρέωση να στείλει βεβαίωση, κάτι, που μέχρι πρότινος δεν έκανε, θεωρώντας ότι δεν είναι υποχρεωτική η δήλωση των τόκων.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των καταθέσεων, που μπορεί να έχει κάποιος στο εξωτερικό, ο φορολογικός σύμβουλος, Παναγιώτης Παντελής, υποστηρίζει ότι η δήλωσή τους σε αυτή την περίπτωση επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του φορολογούμενου. 

Περιπτώσεις τόκων άνω των 250 ευρώ

“Πουθενά δεν αναφέρεται το θέμα των 250 ευρώ ! Δεν αναφέρει πουθενά η εγκύκλιος πως ό,τι είναι πάνω από 250 ευρώ καθαρά, πρέπει να δηλώνεται. Η εγκύκλιος, που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει ότι είναι υποχρεωτική η αναγραφή όλων των εισοδημάτων. Αυτό, που αναρωτιέμαι, είναι αν και αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του εφόρου. Σε περίπτωση δύο συνδικαιούχων, που έχουν από 200 ευρώ, τι γίνεται ; Θα πρέπει να δηλωθούν οι τόκοι, με δεδομένο ότι το άθροισμά τους ξεπερνάει τα 250 ευρώ και φτάνει τα 400, ή θα γίνεται δήλωση ανά φυσικό πρόσωπο ;”, εκφράζει τον προβληματισμό του ο κύριος Παντελής.
Ο νόμος, πάντως, αναφέρει ότι δεν υφίσταται υποχρέωση φορολόγησής τους, εφόσον το καθαρό ποσό δεν υπερβαίνει τα 250 ευρώ.
Η ίδια εγκύκλιος λέει ότι - για όσους έχουν πραγματικά εισοδήματα και είναι κάτοικοι εξωτερικού με εισοδήματα στην Ελλάδα - θα πρέπει μέσω του αντιπροσώπου τους στη χώρα μας, εκτός από την υποβολή της δήλωσης στο ίντερνετ, να προσκομίσουν και όλα τα σχετικά παραστατικά στην αρμόδια ΔΟΥ, αναφέρει ο φορολογικός σύμβουλος. “Στέλνουμε πάλι τον κόσμο στις εφορίες, τη στιγμή που η αρχική πρόβλεψη μιλούσε για ηλεκτρονική υποβολή και δειγματοληπτικό έλεγχο”.

Πρέπει να ζητάμε βεβαιώσεις τόκων;

“Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δίνουν βεβαιώσεις τόκων. Θα πρέπει να τις ζητάμε για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα μελλοντικά. Αυτό, που έχω να σας πω, πάντως, είναι ότι οι τόκοι δεν έχουν σταλεί στη Γενική Γραμματεία από τις περισσότερες τράπεζες τη στιγμή αυτή που μιλάμε”, καταλήγει ο κύριος Παντελής.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου