Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Οι 4 λόγοι για το αλαλούμ με τις δηλώσεις

Οι 4 λόγοι για το αλαλούμ με τις δηλώσεις

Η παράταση των πέντε μόνο ημερών που δόθηκε στην προθεσμία για τους ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2 είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι αρκετή και τα προβλήματα θα εξακολουθούν να εμφανίζονται.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στο άνοιγμα του ηλεκτρονικού συστήματος Taxisnet, στην έκδοση των απαραίτητων εγκυκλίων, στην αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών σε εκατομμύρια συνταξιούχους, καθώς και το απίστευτο αλαλούμ με την αναγραφή των τόκων των καταθέσεων είναι οι τέσσερις βασικοί παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν σε εκτροχιασμό τη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.Εκτροχιάστηκε η διαδικασία υποβολής δηλώσεων-Οι 4 λόγοι για το αλαλούμ
Η παράταση των πέντε μόνο ημερών που δόθηκε στην προθεσμία για τους ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2 είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι αρκετή και τα προβλήματα θα εξακολουθούν να εμφανίζονται.
Πολλοί συνταξιούχοι ακόμη και μέχρι χθες, τελευταία ημερομηνία υποβολής των δηλώσεών τους, δεν είχαν παραλάβει κλειδάριθμους για να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα taxis. Αρκετοί από αυτούς καταταλαιπωρήθηκαν καθώς στήθηκαν για πολλές ώρες σε ουρές μέσα και έξω από εφορίες για να τους παραλάβουν έστω και την τελευταία στιγμή.
Όμως το μεγαλύτερο αγκάθι στη φετινή διαδικασία υποβολής των δηλώσεων είναι οι τόκοι των καταθέσεων.
Στη σύγχυση που επικρατούσε γύρω από το θέμα προστέθηκαν και τα λάθη ορισμένων τραπεζών στα στοιχεία τα οποία απέστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών για τους τόκους που πιστώθηκαν το 2012 στους λογαριασμούς των φορολογουμένων.
Τα λάθη αυτά έχουν ως συνέπεια όσοι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τόκους να μην είναι σε θέση να γνωρίζουν ποια είναι τα σωστά ποσά που πρέπει να αναγράψουν, με συνέπεια να κινδυνεύουν να συμπληρώσουν λανθασμένα τις δηλώσεις τους και να κληθούν εκ των υστέρων στις Δ.Ο.Υ. για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων σε έντυπη μορφή.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι: κάνοντας κλικ δίπλα από τους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6 της ηλεκτρονικής τους δήλωσης αντικρίζουν στην οθόνη του υπολογιστή τους έναν αναλυτικό πίνακα με τα ποσά των τόκων που πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους το 2012 και τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν από τους τόκους. Σε μια στήλη του πίνακα εμφανίζονται για κάθε τράπεζα τα ποσά των τόκων και στην αμέσως διπλανή στήλη οι φόροι που παρακρατήθηκαν.
Το βασικό πρόβλημα που έχει καταγραφεί είναι ότι άλλες τράπεζες έχουν στείλει τα καθαρά ποσά των τόκων και άλλες τα μικτά (τα ποσά των τόκων μαζί με τους φόρους)! Σε κάθε περίπτωση που εμφανίζεται μικτό ποσό, ο φορολογούμενος θα πρέπει να αφαιρέσει από αυτό τον παρακρατηθέντα φόρο και το καθαρό ποσό που θα απομείνει θα πρέπει να το αναγράψει στον κωδικό 659 ή 660 της δήλωσής του.
Τον φόρο που έχει παρακρατηθεί θα πρέπει να τον συμπληρώσει στον κωδικό 433 ή 434. Στον πίνακα υπάρχουν και οι τόκοι που είναι κάτω από 250 ευρώ καθαρά.
Σε αυτήν την περίπτωση ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει αν θέλει να εμφανίσει τους τόκους ή όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου