Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Ξεκίνησε η καταβολή εφάπαξ σε συνταξιούχους του α΄ τριμήνου του 2012

Ξεκίνησε η καταβολή εφάπαξ σε συνταξιούχους του α΄ τριμήνου του 2012

July 16, 2013 στις 8:30 am

DHMAKHS ANASTASIOS PROEDROS SYNTAXIOYXON DEH
Ξεκίνησε από την Παρασκευή 12 Ιουλίου η καταβολή των εφάπαξ σε όσους συνταξιούχους της ΔΕΗ αποχώρησαν από την ενεργό υπηρεσία και τον Ιανουάριο του 2012, για τους οποίους έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης και εφάπαξ.
Τα παραπάνω δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ, Αναστάσιος Δημάκης, παρ όλο ότι η προγραμματισμένη για τις 12 Ιουλίου ενημερωτική συνέλευση του σωματείου δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς το Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας τελούσε υπό κατάληψη στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση ενάντια στην κινητικότητα και διαθεσιμότητα υπαλλήλων.
Επισήμανε δε ότι η καταβολή εφάπαξ σε συνταξιούχους της ΔΕΗ «θα γίνει με υπόλοιπο από τα χρήματα του μνημονίου, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, από το συνολικό ποσό ύψους 139 εκ ευρώ τα οποία προορίζονταν για την καταβολή των εφάπαξ». Σύμφωνα μάλιστα με όσα τονίζει ο κ. Δημάκης, ξεκίνησαν να ειδοποιούνται συνταξιούχοι του πρώτου τριμήνου του 2012, ενώ στη συνέχεια και χωρίς διακοπή θα κληθούν να στείλουν φορολογικές ενημερότητες και οι συνταξιούχοι του δεύτερου τριμήνου του 2012, δηλαδή από τον Απρίλιο, τον Μάιο και Ιούνιο του 2012, με αποτέλεσμα να επαληθεύεται το σωματείο μας το οποίο από τον Ιούνιο του 2012 έλεγε ότι τα λεφτά του μνημονίου θα επαρκέσουν για την καταβολή εφάπαξ έως και το 2012».
Αναφέρθηκε ωστόσο στο πρόβλημα που υπάρχει με την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, καθώς δεν πληρώνονται οι επικουρικές συντάξεις σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν από τον Μάιο του 2012 και εντεύθεν, με αποτέλεσμα «οι συνάδελφοι οι οποίοι δεν πληρώνονται επικουρική σύνταξη να ανέρχονται στους 1500 περίπου», αλλά και να παραμένουν σε εκκρεμότητα άλλες τόσες επικουρικές συντάξεις, καθώς με προσωρινή απόφαση καταβάλλεται η επικουρική σύνταξη σε άλλους 1500 οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν από το 2010 έως τον Απρίλιο του 2012, «διότι δεν επαρκεί το προσωπικό για να εκδοθεί η οριστική απόφαση της επικουρικής τους σύνταξης». Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχουν μόλις δύο υπάλληλοι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) στο οποίο εντάχθηκε ο Τομέας Απονομής Επικουρικής Σύνταξης του ΤΑΥΤΕΚΩ με το Νόμο 4052/2012 και τα δύο αυτά άτομα είναι επιφορτισμένα να βγάζουν τις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων της ΔΕΗ, της ΕΡΤ και του ΕΟΤ. «Και μάλιστα χωρίς να έχουν την κατάλληλη ηλεκτρονική υποστήριξη που θα έπρεπε, διότι έστησαν τον ΕΤΕΑ στα χαρτιά και δεν φρόντισαν για τη στελέχωση και την τεχνική υποστήριξή του, ενώ για μεγάλο διάστημα τους έκοψε η ΔΕΗ την πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα της επιχείρησης διότι είχε γίνει διαρροή προσωπικών δεδομένων, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πρόσθετες καθυστερήσεις στην καταβολή των επικουρικών συντάξεων».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στις 4 κατηγορίες επικουρικών συντάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα:
Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για μεταβιβάσεις λόγω θανάτου στις συζύγους- ανήλικα τέκνα, περίπτωση για την οποία το σωματείο προτείνει ότι πρέπει να προηγούνται κάθε άλλης κατηγορίας.
- Κάλυψη επικουρικής Ασφάλισης (ελάχιστο 20 χρόνια) με εξαγορά χρόνου από τις τρίτεκνες μητέρες
- Αλληλογραφία με τα άλλα ταμεία κατά την επεξεργασία του φακέλου και όχι με την παραίτηση. Αυτή η διαδικασία επιβαρύνει τουλάχιστον κατά 2 χρόνια επιπλέον την απονομή της επικουρικής σύνταξης. «Γι’ αυτό προτείνουμε η αλληλογραφία να ξεκινά την επομένη της παραίτησης ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι να έρθει η σειρά της επεξεργασίας».
- Υπολειπόμενος χρόνος: Ο Νόμος έδινε το δικαίωμα για όσους είχαν διανύσει ασφαλιστικό χρόνο πέραν του εξαμήνου να υπολογίζεται ως πλήρης ασφαλιστικός χρόνος (δηλ. 19 χρόνια και 6 μήνες ισούται με 20 χρόνια). Αυτή η ευεργετική διάταξη καταργήθηκε . Πρότασή μας όμως είναι όσοι έχουν κάνει χρήση αυτής της διάταξης να προχωρήσουν τη διαδικασία έκδοσης απόφασης».
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου