Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Αποδείξεις: Ο κωδικός 049 και πώς δε θα πληρώσετε πρόσθετο φόρο

Αποδείξεις: Ο κωδικός 049 και πώς δε θα πληρώσετε πρόσθετο φόρο



Αποδείξεις: Ο κωδικός 049 και πώς δε θα πληρώσετε πρόσθετο φόρο
Του Παναγιώτη Παντελή
Ένας από τους σημαντικότερους κωδικούς και γεμάτος παγίδες είναι ο κωδικός που αφορά τις δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών, δηλαδή ο κωδικός 049.

Να ξεκινήσουμε λοιπόν αναφέροντας ότι και για φέτος όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν μαζέψει αποδείξεις προκειμένου να δικαιούνται το αφορολόγητο των 5.000,00 € ευρώ και να μην έχουν και κάποια άλλη παραπάνω φορολογική επιβάρυνση.

Το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να έχουν μαζέψει και να αναγράψουν στον παραπάνω κωδικό είναι το 25% του φορολογητέου εισοδήματος και για ύψος εισοδήματος μέχρι 60.000, 00 € ευρώ.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟ

Για φορολογητέο εισόδημα 15.000,00 € πρέπει να έχουμε 3.750,00 € αποδείξεις,

Για φορολογητέο εισόδημα 27.000,00 € πρέπει να έχουμε 6.750,00 € αποδείξεις,

Για φορολογητέο εισόδημα 80.000,00 € το λογικό θα ήταν να θέλουμε 80.000,00 € * 25% = 20.000,00 € αποδείξεις, απλά ενεργοποιούμε το ελάχιστο όριο των 60.000,00 €, άρα θα πρέπει να έχουμε 15.000,00 € αποδείξεις.

ΠΟΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ

Οι δαπάνες που αναγνωρίζονται είναι όλες οι δαπάνες που κάνουμε στην Ελλάδα για βασικά είδη της καθημερινότητας μας (τρόφιμα, τσιγάρα, σούπερ μάρκετ κ.λ.π., αλλά και δαπάνες παροχής υπηρεσιών (δικηγόροι, λογιστές, κομμωτήρια, ηλεκτρολόγοι, κ.λ.π.). Γενικά ότι αποδείξεις λιανικής έχουμε μαζέψει εκτός από μερικές εξαιρέσεις που θα αναφέρουμε στην παρακάτω ενότητα.

ΠΟΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ

Δεν λαμβάνονται υπόψη οι αποδείξεις που αποτελούν έξτρα φοροαπαλλαγή και γράφονται σε άλλο κωδικό (γιατροί, φροντιστήρια, ασφάλειες ζωής, ενοίκια, αλλαγή εγκαταστάσεως καυσίμου).

Οι αποδείξεις που αποτελούν τεκμαρτό εισόδημα (αγορά αυτοκινήτου, μηχανής, σκάφους, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία), αλλά και οι δαπάνες για τυχερά παιχνίδια (ΟΠΑΠ, λαχεία, κ.λ.π.), οι δαπάνες για ύδρευση, ηλεκτρισμό, τηλέφωνα κινητά και σταθερά, εισιτήρια για κάθε είδους μετακινήσεις (ΟΣΕ, ΕΘΕΛ, ΜΕΤΡΟ, ΚΤΕΛ, κ.λ.π.). 
Τέλος δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΑΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ

Εάν οι αποδείξεις που έχω αναγράψει στον κωδικό αυτό είναι λιγότερες, ο φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με 10% επί του ποσού για τις αποδείξεις που δεν μάζεψε.

Για παράδειγμα εάν πρέπει να έχω 8.000,00 € αποδείξεις και έχω 6.000,00 € θα επιβαρυνθώ 8.000,00 € - 6.000,00 € = 2.000,00 € * 10% = 200,00 € παραπάνω φόρο.

Εδώ όμως θα πρέπει να επισημάνουμε την πρώτη μεγάλη παγίδα που έχει να κάνει με το ότι ο κωδικός αυτός γίνεται δεκτός μόνο με την αρχική και εμπρόθεσμη δήλωση, οπότε εάν η δήλωση γίνει εκπρόθεσμη αμέσως σημαίνει ότι θα έχω και ένα έξτρα φόρο 10% επί του ποσού των αποδείξεων που θεωρητικά δεν έχω μαζέψει.

Ακόμη, εάν αναγράψω λανθασμένο το κωδικό αυτό στην αρχική δήλωση δεν μπορώ να κάνω συμπληρωματική, οπότε θα επιβαρυνθώ το 10% .

Επίσης αρκετοί φορολογούμενοι που θα πρέπει στο μέλλον να κάνουν  συμπληρωματική δήλωση, όπως λόγου χάρη οι συνταξιούχοι που ακόμα δεν έχουν πάρει βεβαίωση αποδοχών για την σύνταξή τους ή το επικουρικό τους, διότι ακόμα δεν έχει γίνει η οριστική εκκαθάριση αυτής, θα πρέπει να έχουν μαντικές ικανότητες και να προβλέψουν τα "μελλοντικά" τους εισοδήματα και να έχουν αναγράψει σωστά τον κωδικό 049, διότι αργότερα μπορεί να βρεθούν να πληρώνουν έξτρα φόρο για κάτι το οποίο δεν ευθύνονται.

Άλλη μια μεγάλη παγίδα έχει να κάνει με αυτό που αναφέραμε και πριν περί φορολογητέου εισοδήματος. Τι εννοούμε όμως με αυτό;  Φορολογητέο εισόδημα δεν είναι πάντα το πραγματικό εισόδημα που έχει εισπράξει ο φορολογούμενος, αλλά μπορεί να είναι και αυτό που προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης, όπως αυτά τα αναλύσαμε σε προηγούμενο μας άρθρο. 

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ότι ένας άνεργος που δεν έχει εισόδημα καθόλου δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να έχει αποδείξεις, διότι μέσω του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος έχει φορολογητέο εισόδημα 3.000,00 € και αν το συνδυάσουμε με την αλλαγή της αναγκαστικής υποβολής δήλωσης από όλους άνω των 18 ετών, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, και την αναγραφή του κωδικού αυτού μόνο στην αρχική και εμπρόθεσμη δήλωση καταλαβαίνουμε ότι πολλοί φορολογούμενοι θα έρθουν προ εκπλήξεως να πληρώσουν φόρο για μηδενικό εισόδημα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου