Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Εθνική και Πειραιώς θα ιδρύσουν "bad banks" για τα κόκκινα δάνεια

Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013

Εθνική και Πειραιώς θα ιδρύσουν "bad banks" για τα κόκκινα δάνεια

Την ανάδειξή των επισφαλειών ως του μείζονος θέματος για τον τραπεζικό κλάδο επιβεβαιώνει ο σχεδιασμός των ομίλων για ενεργότερη διαχείριση των καθυστερήσεων, με την ίδρυση εξειδικευμένων μονάδων.
Με «κόκκινα» δάνεια ήδη άνω των 65 δισ. ευρώ για το σύνολο του συστήματος, οι τραπεζικοί όμιλοι ακολουθούν τη συμβουλή του ΔΝΤ για τη δημιουργία bad banks, στις οποίες

θα μεταφέρονται χαρτοφυλάκια δανείων σε καθυστέρηση, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η διαχείριση και αναδιάρθρωσή τους. Εθνική και Πειραιώς, διά στόματος υψηλόβαθμων στελεχών τους, ανέφεραν, χθες, στο Reuters ότι σχεδιάζουν τέτοιες κινήσεις και μάλιστα άμεσα, η μεν πρώτη έως το τέλος του έτους και η δεύτερη μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Την ίδρυση bad bank ανά τράπεζα, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, είχε προτείνει, από την αρχή του έτους, το ΔΝΤ, διαβλέποντας την ανοδική τάση των καθυστερούμενων δανείων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Εθνική Τράπεζα, όπως δηλώνει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Πέτρος Χριστοδούλου, εξετάζει το ενδεχόμενο να συστήσει μια bad bank, προκειμένου να μεταφέρει χαρτοφυλάκια δανείων, με στόχο να υπάρχει λειτουργική ανεξαρτησία της οντότητας και, με τον τρόπο αυτόν, καλύτερη εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και καλύτερη διαχείρισή τους.

Η Εθνική έχει προσλάβει συμβούλους και εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο να παραχωρήσει σε επενδυτές μειοψηφικό πακέτο της θυγατρικής που θα έχει αναλάβει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αξιοποιώντας το ενδιαφέρον που υπάρχει από εξειδικευμένα funds. Η τράπεζα έχει υπογράψει συμφωνίες εμπιστευτικότητας με πιθανούς επενδυτές, χωρίς να είναι βέβαιον ότι θα καταλήξει σε συμφωνία, διευκρίνισε ο κ. Χριστοδούλου.

Ο Ομιλος Πειραιώς, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, Ανθιμο Θωμόπουλο, εξετάζει τρόπους διαχωρισμού των «κόκκινων» δανείων από το υγιές χαρτοφυλάκιο και ελπίζει ότι η νέα δομή θα τεθεί σε ισχύ από το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Ο κ. Θωμόπουλος αναφέρει στο Reuters ότι η αγορά απαιτεί διαφάνεια ως προς τις αποδόσεις των εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, επισημαίνοντας ότι είναι λογικό να γίνει τώρα ο διαχωρισμός, καθώς η κατάσταση σταθεροποιείται και πλησιάζουμε στο τέλος του καθοδικού κύκλου. Ακριβώς λόγω της προοπτικής ανάκαμψης, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η διατήρηση των επισφαλειών σε πλατφόρμα εντός της τράπεζας είναι επίσης λογική επιλογή, προκειμένου να είναι το πιστωτικό ίδρυμα αυτό που θα καρπωθεί αποκλειστικά το όφελος από την επαναφορά δανείων σε καθεστώς εξυπηρέτησης


karfi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου