Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ποιους ευνοεί και ποιους επιβαρύνει ο φόρος ακινήτων

Ποιους ευνοεί και ποιους επιβαρύνει ο φόρος ακινήτων
Το τελικό σχέδιο προβλέπει μειώσεις έως και 23,2% για απλά διαμερίσματα, αλλά και έως 45% για πολύ ακριβές ιδιοκτησίες
18 Οκτ 2013 - 08:55
Picture 0 for Ποιους ευνοεί και ποιους επιβαρύνει ο φόρος ακινήτων
Το τελικό σχέδιο για το φόρο ακινήτων έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει μειώσεις έως και 23,2% για απλά διαμερίσματα, αλλά και έως 45% για πολύ ακριβές ιδιοκτησίες που αποτελούνται από οικόπεδα φιλέτα.
Περισσότερο φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν μεσαία οικόπεδα σε αστικές περιοχές, αγροτεμάχια και ακίνητη περιουσία αξίας 200-400.000 ευρώ καθώς και όσοι έχουν αγροτεμάχια εκτός σχεδίου και αυθαίρετα γράφει το money-money.gr.
Ειδικότερα, οι μειώσεις φόρου θα φθάσουν μέχρι 23,2% για όσους φορολογούμενους κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και μέχρι 45% για τις πολύ ακριβές ιδιοκτησίες, που αποτελούνται από βίλλες και οικόπεδα-φιλέτα.
Αντίθετα, οι συνολικές φορολογικές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία θα αυξηθούν για όσους κατέχουν μονοκατοικίες και οικόπεδα σε αστικές περιοχές, διαμερίσματα, μονοκατοικίες και λοιπά κτίσματα που είναι «κενά» και δεν ηλεκτροδοτούνται, καθώς και για όσους είναι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, αγρών και λοιπών εδαφικών εκτάσεων σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών.
Σε σύγκριση με τα όσα είχαν αποκαλυφθεί πριν από 3 εβδομάδες σχετικά με τις ρυθμίσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει συντελεστές βασικού φόρου μειωμένους κατά 3,5%-8,5% για τις κατοικίες και τα λοιπά κτίσματα που βρίσκονται περιοχές με τιμές ζώνης από 501 έως 1.750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και αυξημένους κατά 4,5%-5,2% για τις κατοικίες και τα λοιπά κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης από 3.251 έως 4.500 ευρώ ανά τ.μ.
Όσον αφορά στα οικόπεδα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού οι αλλαγές που επέρχονται στα όσα είχαν γίνει γνωστά πριν από 3 εβδομάδες, προβλέπουν σημαντικές μειώσεις των συντελεστών  φόρου για τα οικόπεδα αξίας από 2 έως 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και μεγάλες αυξήσεις συντελεστών για τα οικόπεδα αξίας πάνω από 200 ευρώ ανά τ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου