Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Η παγίδα του Ε9 για διπλάσιο φόρο στα τακτοποιημένα αυθαίρετα

Η παγίδα του Ε9 για διπλάσιο φόρο στα τακτοποιημένα αυθαίρετα
Μεγαλύτερα ποσά φόρου ακίνητης περιουσίας από αυτά που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία καλούνται να πληρώσουν για το 2013 χιλιάδες φορολογούμενοι
22 Οκτ 2013 - 09:45
Picture 0 for Η παγίδα του Ε9 για διπλάσιο φόρο στα τακτοποιημένα αυθαίρετα
Μεγαλύτερα ποσά φόρου ακίνητης περιουσίας από αυτά που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία καλούνται να πληρώσουν για το 2013 χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι τακτοποίησαν με το νόμο Παπακωνσταντίνου βοηθητικούς χώρους και τους μετέτρεψαν σε χώρους κύριας χρήσης, γράφει το money-money.gr.
 
Ο νόμος προβλέπει ότι όσοι έχουν τακτοποιήσει σοφίτες, υπόγεια και πατάρια θα πληρώνουν το 50% των φόρων που επιβάλλονται σε αυτούς, αλλά η εφαρμογή του Ε9 δεν διαχωρίζει το είδος των χώρων και υπολογίζει το φόρο κανονικά. 
 
Σύμφωνα με το νόμο 4014/2011, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ιδιοκτήτης κατοικίας έχει πληρώσει το προβλεπόμενο ενιαίο ειδικό πρόστιμο και με αυτό τον τρόπο έχει «τακτοποιήσει», ως χώρους κύριας χρήσης, υπόγειες στάθμες, σοφίτες και πατάρια που πολεοδομικά δεν αποτελούν όροφο, τότε οποιοσδήποτε φόρος επιβληθεί στους συγκεκριμένους χώρους θα πρέπει να υπολογίζεται επί αξίας μειωμένης κατά 50%. Θα πρέπει, δηλαδή, κατά τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας των συγκεκριμένων χώρων να εφαρμόζεται συντελεστής μείωσης 50%. Προϋπόθεση για τη μείωση της φορολογητέας αξίας στο μισό είναι οι συγκεκριμένοι χώροι να έχουν «τακτοποιηθεί» ως κύριοι χώροι κατοικίας, όχι ως βοηθητικοί.
 
Ωστόσο, η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας υποβλήθηκαν οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το 2013 δεν περιελάμβανε κάποιο ειδικό πεδίο για την ξεχωριστή αναγραφή των τετραγωνικών μέτρων των συγκεκριμένων χώρων, ώστε να διαχωριστούν από τους υπόλοιπους χώρους και η αντικειμενική αξία τους να ληφθεί υπόψη μειωμένη στο 50% κατά τον υπολογισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας. Η έλλειψη του ειδικού πεδίου για την ξεχωριστή δήλωση των συγκεκριμένων χώρων παρατηρείται και στην εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για το έτος 2013, η οποία έχει τεθεί ήδη σε παραγωγική λειτουργία.
 
Ως εκ τούτου η αντικειμενική φορολογητέα αξία των υπογείων, των σοφιτών και των παταριών που «τακτοποιήθηκαν» ως χώροι κύριας χρήσης έχει ληφθεί υπόψη χωρίς την προβλεπόμενη μείωση του 50% κατά τον υπολογισμό του ΦΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου