Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Αλαλούμ με τη φορολόγηση των αγροτών

Αλαλούμ με τη φορολόγηση των αγροτών

Ένα απίστευτο αλαλούμ αντιμετωπίζουν οι εκατομμύρια αγρότες του λεγόμενου ειδικού καθεστώτος αναφορικά με το αν είναι υποχρεωμένοι να τηρούν από την Πρωτοχρονιά βιβλία εσόδων και εξόδων. Ήδη έχουν αρχίσει να έρχονται δεκάδες ερωτήματα από φοροτεχνικούς για το θέμα καθώς δεν έχει από τις υφιστάμενες διατάξεις προκύπτει αντιφατικότητα η οποία έχει ανοίξει παράθυρο για ερμηνείες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε ο νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ν. 4093/2012. Στο άρθρο 3 του συγκεκριμένου νόμου αναφέρεται ότι οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων. Αγρότες ειδικού καθεστώτος ορίζονται με βάση τις διατάξεις των άρθρων 41 και 42 του Κώδικα Φ.Π.Α. και είναι αυτοί που το εισόδημά τους από την άσκηση της δραστηριότητάς τους αυτής προσδιορίζεται στη Φορολογία Εισοδήματος με αντικειμενικό τρόπο.

Με βάση τα παραπάνω η πλειονότητα των μικροαγροτών απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2013 ήρθε και ψηφίστηκε στη Βουλή ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από ην 1η Ιανουαρίου 2014. Με τον νέο ΚΦΕ οι αγροτικές εργασίες ορίστηκαν ως επιχειρηματική δραστηριότητα και καταργήθηκε ο αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματός τους. Με τον νόμο καταργήθηκε το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, βάσει του οποίου καθορίζονταν κάθε χρόνο για κάθε νομό συγκεκριμένα τεκμαρτά ποσά ελάχιστου δηλωτέου εισοδήματος ανά στρέμμα καλλιεργούμενης γης ή ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου κ.λπ.

Με άλλα λόγια καταργήθηκε μια από τις προϋποθέσεις για να θεωρείται κάποιος αγρότης του ειδικού καθεστώτος. Και κατά συνέπεια δεν μπορεί να απαλλαγεί από την τήρηση βιβλίων. ‘Ετσι, σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες θα πρέπει όλοι οι αγρότες πλέον να τηρούν από την 1η Ιανουαρίου βιβλία εσόδων και εξόδων με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος (πρόσληψη φοροτεχνικού, υποβολή δηλώσεων κλπ). Υπάρχουν όμως και άλλες ερμηνείες για συνέχιση της απαλλαγής των αγροτών του ειδικού καθεστώτος από την τήρηση βιβλίων. Δηλαδή, αλαλούμ από νομοθετική καραμπόλα. 

Το θέμα απασχολεί το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να ξεκαθαριστεί ποιοι αγρότες οφείλουν και ποιοι δεν οφείλουν να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων από την Πρωτοχρονιά. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να τηρούν από το νέο έτος βιβλία όσο το δυνατόν περισσότεροι αγρότες καθώς θεωρείται ότι με αυτόν τον τρόπο θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή στο κύκλωμα της διακίνησης αγροτικών προϊόντων. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι από την Πρωτοχρονιά η αγροτική παραγωγή θεωρείται επιχειρηματική δραστηριότητα και το σχετικό εισόδημα φορολογείται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Φόρο οι αγρότες με αυτό το καθεστώς θα κληθούν να πληρώσουν με τα εκκαθαριστικά του 2015.

Χιλιάδες είναι οι αγρότες που βρίσκονται σε σύγχυση αναφορικά με το αν πρέπει να τηρούν βιβλία από το νέο έτος. Χαρακτηριστικό είναι e mail που έλαβε το capital.gr από αγρότη:

«Αν είναι δυνατόν παρακαλώ πολύ ασχοληθείτε με την φορολόγηση των αγροτών με μικρό κλήρο και των αγροτών ειδικού καθεστώτος.
Είναι αστείο και ταυτόχρονα παρανοϊκό, αγρότες είτε της μιας είτε της άλλης κατηγορίας, για μικρές εκτάσεις ιδιοκτησίας μέχρι και 15 στρέμματα θα πρέπει να τηρούν υποχρωτικά βιβλία Β΄κατηγορίας.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα υπαρκτό 15 στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας αποδίδουν κατά μέσο όρο ετησίως 8 τόννους πράσινη ελιά από 0,60 ευρώ η μέση τιμή  συνολικό μικτό εισόδημα 4.800 ευρώ, έξοδα συλλογής, 2,5ΕυρώΧ40 κλούβεςΧ8 τόνους=800 ευρώ ,

κλάδεμα 450 δέντρα Χ2=900 ευρώ, ΔΕΗ 300 ευρώ, πετρέλαια 200 ευρώ, λιπάσματα 650 ευρώ φυτοφάμακα 250 ευρώ σύνολο=3.100

αφαιρούμενο από αρχικό εισόδημα των 4800-3100=1700 ευρώ από το καθαρό κέρδος θα πρέπει τώρα να πληρώσει και 700 ευρώ στον λογιστή για την τήρηση βιβλίων...συμπέρασμα η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών ειδικού καθεστώτος και των μικρών σε έκταση αγροτών έχουν πάψει να καλλιεργούν...διπλή η ζημιά τόσο γι΄αυτούς όσο και για την οικονομία μας.

Να κάνω μια πρόταση για τις δύο κατηγορίες κι αν την βρείτε λογική προτείντε την, βάσει των τιμολογίων τους να τους αφαιρείται το 50% των ακαθαρίστων εσόδων ως έξοδα και το υπόλοιπο να φορολογείται κανονικά χωρίς τήρηση βιβλίων, επαναλαμβάνω για τις δυό αυτές κατηγορίες και μέχρι 15 έως 20 στρέμματα.
Ευχαριστώ»
Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου