Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ο ΟΑΕΕ διεκδικεί ασφαλισμένους από 12 κατηγορίες εργαζομένων

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΕΒΑΛΕ Η ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

Ο ΟΑΕΕ διεκδικεί ασφαλισμένους από 12 κατηγορίες εργαζομένων

Το χρηματοδοτικό κενό στον ΟΑΕΕ έχει ήδη εντοπίσει η τρόικα και το σχέδιο του Ταμείου είναι στο τραπέζι των συζητήσεων με το υπουργείο Εργασίας και για τις επιπτώσεις σε ΙΚΑ και ΟΓΑ
Το χρηματοδοτικό κενό στον ΟΑΕΕ έχει ήδη εντοπίσει η τρόικα και το σχέδιο του Ταμείου είναι στο τραπέζι των συζητήσεων με το υπουργείο Εργασίας και για τις επιπτώσεις σε ΙΚΑ και ΟΓΑ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ όλων των νέων (από 1/1/93) εργαζομένων που ασφαλίζονται ακόμη και για μία ημέρα στο ΙΚΑ και, παράλληλα, αμείβονται με «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών, των τραγουδιστών, των ηθοποιών, των μουσικών, των δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων κ.α. διεκδικεί το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών για να κλείσει τη «μαύρη τρύπα», άνω των 800 εκατ. ευρώ, στα μειωμένα, λόγω ύφεσης και λουκέτων, έσοδά του.
Το σχέδιο για τη... μεταφορά στον ΟΑΕΕ των δεκάδων χιλιάδων απασχολούμενων που παρέχουν υπηρεσίες ως αυτοαπασχολούμενοι, αλλά ασφαλίζονται είτε στο ΙΚΑ είτε στον ΟΓΑ, υπέβαλε η διοικητής Γ. Κωτίδου στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση επισυνάπτοντας λίστα με δώδεκα συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων (τους οποίους διεκδικεί να ασφαλίσει το Ταμείο). Το θέμα, δεδομένων των πολιτικών «τριβών» που αναμένεται να προκαλέσει (ήδη δεκάδες βουλευτές της περιφέρειας «κινούνται» για να μην ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ οι επαγγελματίες από τις περιοχές στις οποίες οι ίδιοι εκλέγονται), παραμένει ανοικτό. Και είναι στο τραπέζι προς άμεση μελέτη (επιπτώσεις σε ΙΚΑ και ΟΓΑ) και διαπραγμάτευση με την τρόικα που έχει εντοπίσει το χρηματοδοτικό κενό στον ΟΑΕΕ και στην επόμενη επίσκεψή της θα ζητήσει μέτρα.
Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ
Η λίστα, την οποία αποκαλύπτει η «ΗτΣ», περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες:
Ο ΟΑΕΕ διεκδικεί ασφαλισμένους από 12 κατηγορίες εργαζομένων
  1. Νέοι ασφαλισμένοι για πρώτη φορά μετά την 1/1/93 που ενώ έχουν τις προϋποθέσεις για υποχρεωτική ασφάλιση σε περισσότερα από ένα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση τον νόμο 2084/1992, ασφαλίζονται με δήλωσή τους μόνο σε ένα. Η εξαίρεση από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ ισχύει, όπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο, «τόσο επί πλήρους όσο και επί μειωμένης απασχόλησης με αποτέλεσμα αυτοαπασχολούμενος ο οποίος παράλληλα εργάζεται ως μισθωτός οσεσδήποτε ημέρες το μήνα -ακόμη και μία ημέρα τον μήνα- να επιλέγει την ασφάλιση του ΙΚΑ».
  2. Επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων ή των 1.000 κατοίκων στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αχαΐας και Θεσσαλονίκης ασφαλίζονται, εφόσον έχουν χαμηλά εισοδήματα, στον ΟΓΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «να μετατραπεί ο ΟΓΑ σε Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών», επισημαίνεται αφού η πλειονότητα ασφαλίζεται στον ΟΓΑ με χαμηλότερα ασφάλιστρα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η επιχειρηματική δραστηριότητα επεκτείνεται «εκτός έδρας» της επιχείρησης.
  3. Οι ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων και οι μέτοχοι εταιρείας του κλάδου (πλην ΕΠΕ και Α.Ε). Οι περισσότεροι, ύστερα από συνεχείς αλλαγές - νομοθετικές ρυθμίσεις, ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.
  4. Οι εταίροι των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών και οι εταίροι των ΕΠΕ οι οποίες μετατρέπονται σε ΙΚΕ (διαγράφονται από τα μητρώα του ΟΑΕΕ και στην ασφάλιση του Ταμείου υπάγεται μόνο ο διαχειριστής της).
  5. Οι θεατρικοί συγγραφείς, μουσικοσυνθέτες, μεταφραστές, ποιητές, στιχουργοί, πεζογράφοι, κριτικοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, χορογράφοι, ενδυματολόγοι, θεατρικοί επιχειρηματίες, τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ ακόμη κι αν δεν παρέχουν εξαρτημένη εργασία.
  6. Οι θεατρικοί συγγραφείς -χαρακτηρισμένοι με αυτή την ιδιότητα από ειδική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού με βάση τον νόμο 3232/2004 και Π.Δ. το οποίο, ωστόσο, ουδέποτε εκδόθηκε με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.
  7. Οι ορκωτοί ελεγκτές - λογιστές που παρέχουν υπηρεσίες σε ελεγκτικές εταιρείες ή είναι μέλη Δ.Σ. των εταιρειών με ποσοστό τουλάχιστον 3%.
  8. Τα μέλη και οι μέτοχοι των Δ.Σ. των ποδοσφαιρικών εταιρειών με ποσοστό 3% και πάνω.
  9. Οι ιδιοκτήτες - εκμεταλλευτές κυλικείων πλοίων που δεν εργάζονται αυτοπροσώπως και έχουν την ιδιότητα του ναυτικού.
  10. Οι ιδιοκτήτες ταξί που, για να αποφύγουν τα ασφάλιστρα του ΟΑΕΕ, μεταβιβάζουν σε ανήλικα τέκνα τους το αυτοκίνητο και ασφαλίζονται στον ΟΓΑ παρόλο που οι ίδιοι εξακολουθούν να οδηγούν το ταξί.
  11. Οι εκμεταλλευτές τουριστικών λεωφορείων δημόσιας χρήσης που μισθώνουν τα οχήματα έναντι ανταλλάγματος - αποζημίωσης στον ιδιοκτήτη.
  12. Οι μέτοχοι, ανεξαρτήτως του ποσοστού ονομαστικών μετοχών, των Ανωνύμων Εταιρειών που ως σκοπό έχουν τη μεταφορά, έναντι κομίστρου, με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης προσώπων ή πραγμάτων.
ΑΙΧΜΕΣ
Ο ΟΓΑ έγινε... ΟΑΕΕ
Αιχμές για την «ιδιαίτερη ασφαλιστική αντιμετώπιση» (εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ) μεγάλης μερίδας επαγγελματιών που, σε εφαρμογή αλλεπάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων, ασφαλίζονται στον ΟΓΑ κι ας μην είναι αγρότες, αφήνει η Διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ΟΓΑ έχει μετατραπεί σε... ΟΑΕΕ»! «Εχει ανατραπεί ο σκοπός της σύστασης του ΟΓΑ» διαπιστώνει, στο ίδιο έγγραφο, η διοίκηση του ΟΑΕΕ βλέποντας να συρρικνώνεται η βάση των ασφαλισμένων του όχι μόνο λόγω της παρατεταμένης... κρίσης και των λουκέτων, αλλά, και εξ αιτίας των... εξαιρέσεων.
Τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΑΕΕ, επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί από τους ενεργούς ασφαλισμένους (εμπόρους, επαγγελματίες και βιοτέχνες), δηλαδή περίπου 380.000 χρωστούν εισφορές 5,9 δισ. ευρώ, ενώ άλλοι 195.590 έχουν διακόψει την ασφάλισή τους, αφήνοντας χρέη 1,4 δισ. ευρώ από απλήρωτες εισφορές.http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113128400

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου