Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Yψηλότερους φόρους για τα ακίνητα φέρνει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Yψηλότερους φόρους για τα ακίνητα φέρνει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων
Αδιέξοδο στη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων
30 Μαι 2013 - 08:50
Picture 0 for Yψηλότερους φόρους για τα ακίνητα φέρνει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων
Yψηλότερους φόρους για τα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα, αλλά και τα αγροτεμάχια, πλην των αγροτικών εκτάσεων των κατ’ επάγγελμα αγροτών, «κρύβει» το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα ισχύσει από τις αρχές του 2014, με στόχο την είσπραξη 3,1 δισ. ευρώ.



Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, στο αποτέλεσμα αυτό οδηγεί το χθεσινό αδιέξοδο που προέκυψε στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, υπό τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των κομμάτων της συγκυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επέμειναν να εξαιρεθούν από τον Ενιαίο Φόρο επί των Ακινήτων οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.



«Τρύπα» 800 εκατ.



Θέση η οποία, όπως ήταν φυσικό, ανέτρεψε τα οικονομικά δεδομένα των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η μηδενική φορολόγηση των αγροτών ανοίγει «τρύπα» στα προϋπολογισθέντα 800 εκατομ. ευρώ που αναμένονται να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από τα αγροτεμάχια, ενώ δημιουργεί νέα εμπλοκή στη θέσπιση αφορολογήτου ορίου 50.000 ευρώ -που ήταν το επικρατέστερο σενάριο- για τα φυσικά πρόσωπα.



Το γεγονός δε ότι το δημοσιονομικό κενό δεν ήταν σε θέση να το προσδιορίσουν επακριβώς τα στελέχη του υπουργείου διέκοψε τη συνεδρίαση, προκειμένου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου την προσεχή Δευτέρα να παρουσιάσει σε όλα τα κόμματα της συγκυβέρνησης ολοκληρωμένη και κοστολογημένη μελέτη για το πώς θα λυθεί η εξίσωση χωρίς τη φορολόγηση των αγροτών, ούτως ώστε την προσεχή Τρίτη να συνέλθει εκ νέου η διακομματική επιτροπή για να λάβει τις τελικές της αποφάσεις.



Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο για τον ΕΦΑ 2014 αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα που πρέπει να παρουσιαστούν στους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου αυτοί να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης 3,3 δισ. ευρώ, όπως άλλωστε και οι μελέτες που επεξεργάζεται το υπουργείο όσον αφορά τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αφού επί αυτών θα επιβληθεί ο νέος φόρος, ενώ δεν αποκλείεται και το νέο «χαράτσι» που και το 2013 θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ ΔΕΗ-1,25% για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.



Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ήδη η τρόικα πιέζει όπως οι αντικειμενικές αξίες αυξηθούν κατά μέσο όρο 20% και σε ορισμένες περιοχές, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», να υπερβούν το 40%.



Υπολογισμένα έσοδα



Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς του υπουργείου ο ΕΦΑ έπρεπε να αποφέρει 1,7 δισ. ευρώ από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατομ. ευρώ από τα αγροτεμάχια και τα υπόλοιπα από τα ακίνητα που κατέχουν οι επιχειρήσεις και η Εκκλησία.



Με τα νέα δεδομένα και την εξαίρεση των αγροτών φαίνεται, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου, ότι οι περισσότεροι φόροι θα προκύψουν για τους φορολογούμενους που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, αλλά και από τα ακίνητα των νομικών προσώπων η αντικειμενική αξία των οποίων ανέρχεται σε 250 δισ. ευρώ, αν και οι φορολογικοί συντελεστές θα διαφοροποιούνται ανάλογα με τη φύση των ακινήτων.

Συγκεκριμένα, για τα ακίνητα των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο που θα αποτελείται από τέσσερις συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%.



Από την άλλη πλευρά η φορολογική μεταχείριση των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) καθώς και αυτών που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία θα είναι ευνοϊκότερη, αφού εξετάζεται η εφαρμογή των χαμηλών συντελεστών 0,1%, 0,2% και 0,3%.



Αναμενόμενο είναι, για την κάλυψη των απωλειών που φέρνει η εξαίρεση των αγροτών από τον ΕΦΑ, να αυξηθεί και ο φόρος που θα επιβληθεί στα υπόλοιπα αγροτεμάχια ο οποίος είχε καθοριστεί, στην προηγούμενη σύσκεψη, κατά μέσο όρο στα 12 ευρώ το στρέμμα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι για ακίνητα - «φιλέτα» που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες ή τουριστικές περιοχές ή συνορεύουν με εθνικές οδούς, ο φόρος δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμη και στα 20, 30 ή 50 ευρώ το στρέμμα.



Οι συντελεστές



Οσον αφορά στους συντελεστές της κλίμακας υπολογισμού του φόρου για τα φυσικά πρόσωπα, αυτοί θα ξεκινούν από 0,2% και θα φθάνουν έως 1% στην περίπτωση που αποφασιστεί ο ΕΦΑ να επιβληθεί από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας, ενώ εάν οριστεί αφορολόγητο όριο τουλάχιστον στις 50.000 ευρώ οι συντελεστές φόρου αναμένεται να κυμανθούν από 0,1% έως 1,5% ή 2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου