Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Προς κατάργηση η ανακοίνωση τριμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων

Προς κατάργηση η ανακοίνωση τριμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων
Η δημοσιοποίηση των ετήσιων και των εξαμηνιαίων εκθέσεων των επιχειρήσεων παραμένουν υποχρεωτικές
30 Μαι 2013 - 14:28
Picture 0 for Προς κατάργηση η ανακοίνωση τριμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων
Στην πλήρη κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσιοποίησης, είτε εντύπως είτε ηλεκτρονικά, των τριμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων των εισηγμένων επιχειρήσεων προσανατολίζονται οι Βρυξέλλες, με το σκεπτικό ότι η υποχρέωση αυτή αποθαρρύνει τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και προκαλεί αστάθεια στις αγορές. Χθες επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της ιρλανδικής προεδρίας, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου επί πρότασης σχετικής κοινοτικής οδηγίας και πλέον καλείται να αποφανθεί επ’ αυτής η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα κράτη-μέλη θα έχουν περιθώριο δύο ετών να ενσωματώσουν την οδηγία στις εθνικές τους νομοθεσίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των τριμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται στην προωθούμενη κοινοτική οδηγία εκτιμάται ότι θα έχει ως συνέπεια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ε.Ε. να εξοικονομούν συνολικά 1,7 δισ. ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η πρόταση της κοινοτικής οδηγίας δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να ζητούν από τις επιχειρήσεις και ενδιάμεσες, τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις, υπό την προϋπόθεση, πρώτον ότι δεν προκαλείται σημαντικό οικονομικό κόστος και δεύτερον, ότι τα στοιχεία αυτά συμβάλλουν καθοριστικά στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Πιο ελαστική γίνεται η νομοθεσία σε ό,τι αφορά και τις καταληκτικές προθεσμίες δημοσιοποίησης των ετήσιων και εξαμηνιαίων οικονομικών εκθέσεων, διαδικασία, πάντως, η οποία παραμένει υποχρεωτική. Ετσι, στην περίπτωση των ετήσιων εκθέσεων, η επιχείρηση μπορεί να τις εκδώσει το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών από τη λήξη του οικονομικού έτους (αντί τριών που ισχύει σήμερα), ενώ στην περίπτωση των εξαμηνιαίων εκθέσεων το αντίστοιχο διάστημα παρατείνεται στους τρεις μήνες από τους δύο που ισχύει σήμερα. Οι εκθέσεις, πάντως, ετήσιες και εξαμηνιαίες προτείνεται να είναι διαθέσιμες στο κοινό για τουλάχιστον δέκα χρόνια, ενώ η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει πέντε έτη.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας και της διευκόλυνσης της ενημέρωσης ελεγκτικών αρχών, κοινού και επενδυτών προτείνεται η δημιουργία μιας τυποποιημένης ηλεκτρονικής φόρμας βάσει της οποίας θα δημοσιοποιούνται όλες οι οικονομικές καταστάσεις και εκθέσεις. Η ενιαία αυτή φόρμα προτείνεται να ισχύσει για όλες τις επιχειρήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2020 και για τον λόγο αυτό καλείται η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) να καταρτίσει τις απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2018.

Η ESMA θα επιφορτισθεί, τέλος, και με τη δημιουργία έως την 1η Ιανουαρίου 2018 ηλεκτρονικής πύλης μέσω της οποίας θα υπάρχει πρόσβαση σε όλους στα μητρώα των κρατών-μελών στα οποία τηρείται η εμπορική δημοσιότητα. Τον ρόλο αυτό στην Ελλάδα έχει το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Μέσω αυτής της πύλης εκτιμάται ότι θα διευκολυνθούν οι διασυνοριακές επενδύσεις.

Πηγή : Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου