Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Τα «όπλα» που μειώνουν τα τεκμήρια διαβίωσης


Πώς μπορούν οι φορολογούμενοι να μειώσουν ή ακόμη να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης | Πώς θα συμπληρώσετε το έντυπο ανάλωσης κεφαλαίου προηγουμένων ετών | Τα δάνεια από την τράπεζα, οι δωρεές, οι γονικές παροχές, οι οικονομίες των περασμένων ετών, η πώληση περιουσιακών στοιχείων αποτελούν ορισμένα από τα «όπλα» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι φορολογούμενοι --> http://goo.gl/jqNlq
Φωτογραφία: Πώς μπορούν οι φορολογούμενοι να μειώσουν ή ακόμη να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης | Πώς θα συμπληρώσετε το έντυπο ανάλωσης κεφαλαίου προηγουμένων ετών | Τα δάνεια από την τράπεζα, οι δωρεές, οι γονικές παροχές, οι οικονομίες των περασμένων ετών, η πώληση περιουσιακών στοιχείων αποτελούν ορισμένα από τα «όπλα» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι φορολογούμενοι --> http://goo.gl/jqNlq

Τα «όπλα» που μειώνουν τα τεκμήρια διαβίωσης

Τα «όπλα» που μειώνουν τα τεκμήρια διαβίωσης5.00 out of 50 based on 1 voters.

Τα δάνεια από την τράπεζα, οι δωρεές, οι γονικές παροχές, οι οικονομίες των περασμένων ετών, η πώληση περιουσιακών στοιχείων αποτελούν ορισμένα από τα «όπλα» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι φορολογούμενοι για να περιορίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση και να αποφύγουν τον «σκόπελο» των τεκμηρίων. Oι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλεστούν τα ακόλουθα:
  1. Αποταμιεύσεις παλαιοτέρων ετών. Η ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών είναι η πιο προσφιλής μέθοδος των φορολογουμένων όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα τεκμήρια. Ειδικότερα: Για τον προσδιορισμό κάθε χρόνο, του κεφαλαίου που μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος, θα πρέπει από τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν υπαχθεί σε φορολογία με τις γενικές διατάξεις ή σε αυτοτελή φορολογία με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης (π.χ. τόκοι καταθέσεων ή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου) ή νόμιμα έχουν απαλλαγεί της φορολογίας (π.χ. υπεραξία από την εξαγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων), καθώς και από τα χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα, χρηματικά ποσά που προέρχονται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων, εισαγωγή συναλλάγματος μη υποχρεωτικά εκχωρητέου στην Τράπεζα της Ελλάδος, δάνεια, δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών καθώς και από οποιοδήποτε άλλο ποσό το οποίο αποδεδειγμένα έχει εισπραχθεί π.χ. αποζημίωση αγροτικών ζημιών λόγω καταστροφής της καλλιέργειας θα αφαιρεθούν οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης. Οι ζημίες πρέπει να συμψηφίζονται με τα θετικά εισοδήματα και η αφαίρεση των δαπανών που προσδιορίζονται τεκμαρτά θα γίνεται έστω κι αν ο φορολογούμενος εξαιρείται από αυτά (π.χ. ανάπηρος για τη δαπάνη επιβατικού αυτοκινήτου, που απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας, αγορά επιβατικού αυτοκινήτου Ι.Χ., ειδικά διασκευασμένου από πρόσωπο με κινητική αναπηρία άνω του 67%). Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν τεκμαρτές δαπάνες ή αυτές που υπάρχουν είναι μικρότερες των 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και των 5.000 ευρώ, προκειμένου για συζύγους, κατά τον προσδιορισμό κεφαλαίου προηγούμενων ετών θα αφαιρούνται ποσά που θα προσδιορίζονται με βάση την κοινωνική, οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των φορολογουμένων και τις αποδεδειγμένες δαπάνες διαβίωσης. Τα ποσά αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερα των 3.000 ευρώ και 5.000 ευρώ αντίστοιχα.
  2. Διάθεση περιουσιακών στοιχείων. Χρησιμοποιήσετε τα χρήματα που εισπράξατε από πωλήσεις αυτοκινήτων, ακινήτων, σκαφών αναψυχής κ.τ.λ. Προσοχή όμως: τα έσοδα που προέκυψαν από την πώληση μετοχών ή ακινήτων πρέπει να είναι μειωμένα με το κόστος αγοράς τους αν είχαν αγοραστεί, ή με τον φόρο δωρεάς αν είχαν αποκτηθεί από δωρεά κ.ο.κ.. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες το κόστος απόκτησης των εσόδων αυτών είχε ληφθεί υπόψη ως τεκμήριο κατά τον προσδιορισμό του εισοδήματος του έτους που καταβλήθηκε και ο φορολογούμενος επικαλείται ανάλωση κεφαλαίου του έτους αυτού.
  3. Δάνεια, γονικές παροχές. Σε κάθε περίπτωση το δάνειο θα πρέπει να έχει ληφθεί πριν γίνει η συγκεκριμένη δαπάνη, ενώ η δήλωση για τον φόρο δωρεάς ή γονικής παροχής θα πρέπει να έχει υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.
  4. Ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα όπως αποζημίωση για ατύχημα, το εφάπαξ ασφαλιστικού οργανισμού κ.λπ.
  5. Κέρδη από τυχερά παιχνίδια (εξαιρούνται καζίνο)
  6. Δωρεές από συγγενικά πρόσωπα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου