Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Φάκελος τόκοι - εφορία: Ποσά, συνδικαιούχοι, ανήλικα τέκνα

Φάκελος τόκοι - εφορία: Ποσά, συνδικαιούχοι, ανήλικα τέκνα



Φάκελος τόκοι - εφορία: Ποσά, συνδικαιούχοι, ανήλικα τέκνα
Από σήμερα ξεκινά η υποβολή (ηλεκτρονικά) των φορολογικών δηλώσεων στις οποίες θα συμπληρωθούν και οι τόκοι των καταθέσεων.

Οι καταθέτες θα πρέπει να προσέλθουν οι ίδιοι στις τράπεζες και να λάβουν βεβαίωση στην οποία θα αναγράφεται το ποσό των τόκων που καταβλήθηκαν στον φορολογούμενο το 2012.

Οι απορίες, ωστόσο, είναι πολλές και επί του παρόντος δεν έχει εκδοθεί επίσημη εγκύκλιος που δίνει τις πρέπουσες απαντήσεις:

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από πηγές του υπουργείου, τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων θα αναγραφούν στον κωδικό 659-660 της δήλωσης, ο οποίος υπήρχε και πέρυσι αλλά δεν ήταν υποχρεωτική η συμπλήρωσή του.

Αν και αρχικά είχε ξεκαθαριστεί ότι θα δηλωθούν όλα τα ποσά από το πρώτο ευρώ, αποφασίστηκε και αναμένεται να διευκρινιστεί από Δευτέρα και επίσημα ότι θα δηλωθούν τα ποσά άνω των 250 ευρώ.

Τα ποσά των τόκων θα υπολογίζονται για την κάλυψη του πόθεν έσχες αλλά και των τεκμηρίων διαβίωσης του φορολογούμενου. Επισημαίνεται ότι ΔΕΝ θα ξαναφορολογηθούν (αφού ήδη παρακρατείται φόρος 10% στην «πηγή», δηλαδή από τις τράπεζες) αλλά στην ουσία… θα ξαναφορολογηθούν! Πως γίνεται αυτό; Όπως και σε λοιπά εισοδήματα (ενοίκια, κλπ.) θα τους επιβληθεί έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστή 1% έως 4%.

Πολλά είναι τα ερωτήματα και όσον αφορά τους λογαριασμούς με συνδικαιούχους. Το ποσό από τους τόκους θα επιμεριστεί ισομερώς σε όλους τους συνδικαιούχους του λογαριασμού, κάτι που βεβαίως έχει προκαλέσει… γκρίνια καθώς πολλοί ισχυρίζονται ότι «μπήκαν» στους λογαριασμούς για… λόγους ασφαλείας και τώρα τιμωρούνται!

Στις περιπτώσεις που κάποιοι εκ των συνδικαιούχων είναι ανήλικοι, το ποσό από τους τόκους θα επιμερίζεται ΜΟΝΟ στους ενήλικους δικαιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου