Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Μειώσεις φόρων στο όνομα της ανάπτυξης

Μειώσεις φόρων στο όνομα της ανάπτυξης
Στο όνομα της ανάπτυξης και με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, θα τεθεί στους πιστωτές το ζήτημα της μείωσης φόρων
28 Μαι 2013 - 09:31
Picture 0 for Μειώσεις φόρων στο όνομα της ανάπτυξης
Στο όνομα της ανάπτυξης και με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, θα τεθεί στους πιστωτές το ζήτημα της μείωσης μιας σειράς από φόρους, προκειμένου η χώρα σταδιακά να περιορίσει τα βάρη για τους πολίτες της και «γεννώντας» διαθέσιμα εισοδήματα να οδηγηθεί σε οριστική έξοδο από την ύφεση.
Αρχικά, σύμφωνα με το matrix24.gr το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να αποσπάσει το «ναι» της τρόικας για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων στη διάρκεια του νέου γύρου αξιολόγησης της ελληνικής Οικονομίας από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.
Μάλιστα, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, στην περίπτωση κατά την οποία η τρόικα ανάψει το «πράσινο φως» ο ΦΠΑ στην εστίαση θα μειωθεί από το 23% στο 13% από την 1η Ιουλίου.
Προσθέτουν δε πως, ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και εφόσον επιτευχθεί πλεόνασμα, η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει συνολικό θέμα μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ.
Ο στόχος είναι ο υψηλός συντελεστής 23% να προσεγγίσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (21%).
Για το φόρο μεταβίβασης ακινήτων, το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση κατά 50% των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι. Οι σημερινοί συντελεστές είναι 8% επί της αντικειμενικής αξίας έως 20.000 ευρώ και 10% για την αξία άνω των 20.000 ευρώ. Οι νέοι συντελεστές μελετάται να είναι 4% και 5% αντίστοιχα.
Από εκεί και πέρα σκέψεις υπάρχουν και για μειώσεις, σε:
- ΦΠΑ κατά την απόκτηση νεόδμητων ακινήτων. Μελετάται ο συντελεστής 23% που ισχύει σήμερα να περιοριστεί στο 18% ή 19% προκειμένου να μειωθεί το φορολογικό κόστος της απόκτησης νεόδμητων ακινήτων.
- συμπληρωματικό φόρο επί του εισοδήματος από ακίνητα. Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 1,5% για το εισόδημα από κατοικίες έως 300 τ.μ. και με συντελεστή 3% για το εισόδημα από επαγγελματικά ακίνητα και τις κατοικίες επιφάνειας άνω των 300 τ.μ.
- Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, κάτι πάντως που αρνείται να γίνει –τουλάχιστον άμεσα- η τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου