Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Θες επιστροφή φόρου; Θα φέρεις τα δικαιολογητικά στην εφορία

Θες επιστροφή φόρου; Θα φέρεις τα δικαιολογητικά στην εφορία



Θες επιστροφή φόρου; Θα φέρεις τα δικαιολογητικά στην εφορία
Καταργεί το υπουργείο Οικονομικών τον κανόνα που όριζε ότι όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου, θα προσκομιζουν τα δικαιολογητικά τους στην εφορία για έλεγχο μόνο αν το ποσό της επιστροφής υπερβαίνει το όριο των 1500 ευρώ. Αντί να υπάρχει ένα σταθερό ποσό, το υπουργείο θα εφαρμόσει κριτήρια επιλογής έτσι ώστε να καλούνται στις εφορίες και φορολογούμενοι οι οποίοι δεν θα τα πληρούν.
Γράφει:  
Σε αντίθεση με πέρυσι, φέτος θα εμφανιστεί σημαντικός αριθμός φορολογικών δηλώσεων που θα εξασφαλίζουν επιστροφή φόρου στους φορολογούμενους. Δεν πρόκειται φυσικά για φορολογικά ελάφρυνση αλλά για επιστροφή που απορρέει από το γεγονός ότι έχει παρακρατηθεί περισσότερος φόρος από αυτόν που αναλογεί:
1. Ελεύθεροι επαγγελματίες θα δηλώσουν πολύ μικρά καθαρά εισοδήματα και θα διεκδικήσουν το 20% του φόρου που τους έχει παρακρατηθεί
2. Μισθωτοί έχουν προπληρώσει όλο τον φόρο και την εισφορά αλληλεγγύης και θα διεκδικήσουν πίσω χρήματα εμφανίζοντας δαπάνες που για τελευταία χρονιά συνιστούν φορολογική έκπτωση (ενοίκια, εκπτώσεις τόκων κλπ)
3. Εισοδηματίες έχουν προπληρώσει από πέρυσι το 55% του φόρου που αναλογούσε στα περυσινά εισοδήματα από ενοίκια. Αν το 2012, τα ενοίκια ήταν λιγότερα, τότε και πάλι προκύπτει αρνητική διαφορά υπέρ τους.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει την αύξηση των πιστωτικών φορολογικών δηλώσεων. Περιμένει ότι συνολικά από τα φετινά εκκαθαριστικά, θα εισπράξει περί τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ έναντι επτά δισεκατομμυρίων ευρώ που εισέπραξε πέρυσι.Ωστόσο, αλλάζει τον «κανόνα» του ελέγχου προκειμένου να περιορίσει τα φαινόμενα καταστρατήγησης. Ο πειρασμός για πολλούς θα είναι μεγάλος καθώς με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης δεν θα χρειαστεί να καταθέσουν και τα δικαιολογητικά. Περνώντας στην αγορά το μήνυμα ότι θα ελεγχθούν και φορολογικές δηλώσεις με πιστωτικό μικρότερο των 1500 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να συγκρατήσει όσους θα επιδιώξουν να «φουσκώσουν» τις δαπάνες για να πάρουν μεγαλύτερη επιστροφή
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου