Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ι. Ρεβύθης: Ο “Ενιαίος” Φόρος Ακινήτων θα οδηγήσει στην εξόντωση των μικρομεσαίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ι. Ρεβύθης: Ο “Ενιαίος” Φόρος Ακινήτων θα οδηγήσει στην εξόντωση των μικρομεσαίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων


Για την εφαρμογή του νέου φόρου στα ακίνητα, του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, τις παγίδες,τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που κρύβει μιλάει ο κος ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΒΥΘΗΣ, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηματομεσιτών Ελλάδος, στο τεύχος Ιανουαρίου 2014 του περιοδικού Epsilon 7.
 
Δυστυχώς στη συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής κτηματαγοράς, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να συμβάλλει με μέτρα και κίνητρα στη βελτίωση και την ανάπτυξή της και να μειώσει τους ληστρικούς φόρους που δυσχεραίνουν τις αγοραπωλησίες και έχουν παγώσει την αγορά, το υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει από το 2014 έναν νέο φόρο σε όλα τα ακίνητα που θα οδηγήσει μαθηματικά στην εξόντωση των μικρομεσαίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων και στη εμβάθυνση της εσωτερικής υποτίμησης.

Πάγια θέση μας είναι ότι η φορολόγηση ακινήτων πρέπει να σχετίζεται με την ικανότητα δημιουργίας προσόδου.

Είναι άδικη η φορολόγηση οποιονδήποτε ακινήτων που δεν αποφέρουν εισόδημα και σε κάθε περίπτωση ο ενιαίος φόρος ακινήτων παραβιάζει βάναυσα την βασική συνταγματική αρχή της πληρωμής φόρων ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Επίσης, δεν λαμβάνεται μέριμνα για τα ακίνητα που προορίζονται για επιχειρηματική/ επενδυτική δραστηριότητα. Η οριζόντια φορολόγηση όλων των ακινήτων ανεξάρτητα από τη χρήση του ακινήτου δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και τη δυνητική επένδυση. Ακόμη δεν λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη ενδεχόμενου βάρους του ακινήτου που μπορεί να οφείλεται σε δάνειο ή άλλη υποχρέωση.

Θα πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα για τις επενδύσεις που θα αφορούν στον κατασκευαστικό κλάδο και τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό να δοθεί παράταση για τον πόθεν έσχες στην αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμα.
Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες ώστε άμεσα να ληφθούν αποφάσεις και να ψηφιστούν μέτρα που θα στοχεύουν:
• Στη μείωση των αντικειμενικών αξιών και των συντελεστών εμπορικότητας. Σήμερα, το σύνολο των φορολογούμενων καλείται να πληρώσει επί αξιών που δεν υφίστανται.
• Στην κατάργηση του φόρου υπεραξίας ή τουλάχιστον να μειωθεί στο 5% διότι με ψεύτικες αντικειμενικές αξίες θα αναγκαστούν οι πωλητές να πληρώνουν υπέρμετρο φόρο.
• Στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης με κριτήριο την κατοχή ακινήτων διότι λόγω των χαμηλών εισοδημάτων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες είναι άδικο να φορολογούνται βάσει της κατοχής των ακινήτων που απέκτησαν από οποιαδήποτε αιτία.
• Στην επανεκκίνηση εκταμίευσης στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων.
Οι φόροι των ακινήτων θα πρέπει να είναι λογικοί για να μπορούν να πληρώνονται, η αδυναμία πληρωμής των φόρων να μην ποινικοποιείται και επιτέλους στη συνεχιζόμενη ύφεση της αγοράς, θα πρέπει η κυβέρνηση να καινοτομήσει δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις και όχι υπέρμετρους φόρους για να διαλύσει την αγορά.



18/01/2014 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου