Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Θέλουμε να διευρύνουμε το πεδίο των ηλεκτρονικών κατασχέσεων

Θέλουμε να διευρύνουμε το πεδίο των ηλεκτρονικών κατασχέσεων
Χάρης Θεοχάρης, γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων
20 Ιαν 2014 - 09:03
Picture 0 for Θέλουμε να διευρύνουμε το πεδίο των ηλεκτρονικών κατασχέσεων
Ηχηρά μηνύματα, με πολλούς αποδέκτες, στέλνει από την «Εφημερίδα των Συντακτών» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. «Η Εφορία δεν αστειεύεται πια» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ηχηρά μηνύματα, με πολλούς αποδέκτες, στέλνει από την «Εφημερίδα των Συντακτών» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.


Απαντά ευθέως στους επικριτές των αλλαγών του φορολογικού κώδικα, αναγνωρίζει την αυστηρότητα των προστίμων, ξεκαθαρίζει όμως ότι πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. «Η Εφορία δεν αστειεύεται πια» τονίζει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των φόρων αποδίδουν καρπούς.


Αποκλείει αλλαγές ουσίας στην τρέχουσα (πάγια) ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, λέει ευθέως «όχι» σε νέα περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και προαναγγέλλει διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του πλαισίου των ηλεκτρονικών κατασχέσεων.

Συστήνει στους φορολογούμενους να συγκεντρώνουν όλες τις αποδείξεις για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και προετοιμάζει τους συνταξιούχους που λαμβάνουν διπλές συντάξεις για αλλαγές στον τρόπο παρακράτησης των φόρων.

«Είναι προτιμότερο ο φόρος σε όσους παίρνουν πάνω από μία σύνταξη να παρακρατείται σε μηνιαία βάση στην πηγή. Η αλλαγή αυτή θα βοηθήσει στο να μη δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Εφημερίδα των Συντακτών

• Τις τελευταίες ημέρες, κ. Θεοχάρη, δέχεστε «ομαδικά πυρά» για τις αλλαγές στον φορολογικό κώδικα. Αντί να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, γίνονται δυσκολότερες;

Οι αλλαγές είναι ραγδαίες και δύσκολες και για μας και για τις επιχειρήσεις και τους λογιστές να τις παρακολουθήσουν. Κάποιες από αυτές έρχονται λόγω της πίεσης για να έχουμε αποτελέσματα ως χώρα σε όλους τους τομείς και κάποιες άλλες έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Οσο μπορούμε πιο γρήγορα να προσαρμόσουμε και τα συστήματά μας και το κανονιστικό πλαίσιο για να τις περάσουμε και στον κόσμο. Δεν είναι εύκολο και αναγνωρίζω ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα. Η νέα φιλοσοφία είναι ότι στις σχέσεις μας με την Εφορία πρέπει να είμαστε όλοι επαγγελματίες. Δεν συγχωρείται μια χαλαρή αντιμετώπιση των υποχρεώσεών μας προς την Εφορία.

• Καλά οι αλλαγές, ήταν απαραίτητες. Τα πρόστιμα γιατί είναι εξοντωτικά…

Είναι πρόστιμα τα οποία αναγνωρίζουν ότι η φοροδιαφυγή εστιάζεται και στην μη τήρηση των υποχρεώσεων. Δεν είναι δηλαδή μόνο θέμα απόκρυψης των εισοδημάτων αλλά και θέμα μη τήρησης των υποχρεώσεων.

• Δηλαδή όλα καλώς με τα πρόστιμα…

Αυτό που αναγνωρίζω ως σωστό στις φωνές που ακούγονται εναντίον των προστίμων είναι ίσως ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε με κάποιο τρόπο το ανθρώπινο λάθος και να μην το τιμωρούμε με την ίδια αυστηρότητα με τον δόλο. Αν μπορέσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή, θα ήταν ευχής έργον. Αυτό, όμως, αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο.

• Ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Το μέτρο νομίζετε ότι θα οδηγήσει σε ταμειακά αποτελέσματα;

Οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις είναι ακόμα σε πιλοτικό στάδιο. Θέλουμε να διευρύνουμε το πεδίο τους και από πλευράς τραπεζών και από πλευράς υπηρεσιών της ΓΓΔΕ. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που βοηθάει στην αποσυμφόρηση των εργασιών και τις τράπεζες και τις εφορίες. Οι εργασίες αυτές είχαν πληθύνει. Απασχολούσαν πολύ κόσμο.

• Υπό την πίεση των κατασχέσεων λογαριασμών αποδίδουν οι ρυθμίσεις;

Το 2013 έκλεισε με 1 δισ. ευρώ ρυθμισμένα χρέη… Το ποσό αφορά και τις δύο ρυθμίσεις. Την πάγια και την… έκτακτη. Από το ρυθμισμένο ποσό εισπράχθηκαν ήδη περίπου 100 εκατ. ευρώ. Βλέπουμε θετικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή είναι ρυθμίσεις που δεν χάνονται εύκολα. Ο κόσμος προσπαθεί και τις τηρεί… Δεν πρέπει να περιμένει κάποιος ότι θα έρθει κάτι καλύτερο. Βελτιώσεις ουσίας δεν υπάρχουν.

Στις κατασχέσεις, βελτιώνουμε το πλαίσιο προστασίας. Αυξάνουμε από τη 1στις 7 ημέρες την περίοδο που ο μισθός δεν θεωρείται κατάθεση. Ποσά κάτω από 500 ευρώ δεν κατάσχονται. Στους μισθούς και τις συντάξεις το ακατάσχετο ανεβαίνει στα 1.500 ευρώ.

• Οσοι δεν μπορούν να μπουν στις ρυθμίσεις;

Από τη στιγμή που ο φορολογούμενος δεν μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση, από κει και πέρα, όπως είναι αντιληπτό, η φορολογική διοίκηση δεν είναι δυνατόν να πάρει μέτρα κατά όλων. Αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατον. Αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει μια μεγάλη δουλειά και νομίζω και με τη συνεργασία του κόσμου και των εφοριακών έχουμε μειώσει τον αριθμό των φορολογουμένων (φυσικών προσώπων) που χρωστούσαν πέρυσι περίπου κατά 200.000. Είναι αλήθεια ότι τα μέτρα ανάγκασαν κάποιους, οι οποίοι κρύβονταν, και εξόφλησαν… Δεν αστειεύεται πια η Εφορία.

• Εχετε μιλήσει για διαρθρωτικές κινήσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη. Ενα παράδειγμα;

Σε αυτές εντάσσεται η σωστή παρακράτηση των συντάξεων. Κάποιος που παίρνει σήμερα δύο συντάξεις, αναγκάζεται να πληρώσει υψηλό φόρο εισοδήματος με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, που μπορεί να φτάνει και τα 6.000 ευρώ. Η εξόφληση αυτή θα πρέπει να γίνει σε τρεις δόσεις. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο για τους περισσότερους φορολογούμενους. Είναι προτιμότερο αυτός ο φόρος να παρακρατείται σε μηνιαία βάση στην πηγή, δηλαδή η εξόφλησή του να γίνεται σε δώδεκα μήνες. Η αλλαγή αυτή θα βοηθήσει στο να μη δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη.

• Ούτε για περαίωση το συζητάτε, όπως ζητούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Η τρόικα έχει πει «όχι»…

Στις περαιώσεις, ανεξαρτήτως τρόικας, λέμε «όχι» και εμείς. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από την πλευρά της φορολογικής διοίκησης και δεν είναι δυνατόν να ακυρωθεί. Ας ξεχάσουμε το παρελθόν.

• Πάντως θα έφερνε χρήμα στα ταμεία…

Βραχυπρόθεσμα αυτές οι περαιώσεις φέρνουν αποτελέσματα. Μακροπρόθεσμα όμως μειώνουν τις εισπράξεις. Αυτό πρέπει να το βλέπει κανένας γιατί η περαίωση συντηρεί τη φοροδιαφυγή. Περιμένουν όλοι την περαίωση. Μας ενδιαφέρει το συνολικό αποτέλεσμα.

• Οι πλειστηριασμοί είναι λύση για τις ταμειακές ανάγκες του κράτους;

Οι πλειστηριασμοί που γίνονται αυτήν περίοδο είναι ελάχιστοι και δεν έχουν κανένα εισπρακτικό αποτέλεσμα. Δεν νομίζω ότι κάνουμε πάνω από 100 πλειστηριασμούς τον χρόνο. Σχεδόν στο σύνολό τους είναι άγονοι… Επομένως ο δρόμος του πλειστηριασμού δεν ενδείκνυται για έσοδα προς το Δημόσιο.

• Αποδείξεις. Εχετε καταλήξει ποιες θα είναι αυτές που θα «περνάνε» και ποιες όχι;

Είναι ένα θέμα για το οποίο θα υπάρξουν ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα. Αυτό που θα συμβούλευα τους φορολογούμενους είναι να κρατάνε όλες τις αποδείξεις.

• Εχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα;

Στη βάση του και στη φιλοσοφία του έχει κλείσει ο κύκλος των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος. Αυτό που χρειάζεται είναι να δοθεί χρόνος στη νέα μεταρρύθμιση που κάναμε ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο σταθερό για τις επιχειρήσεις.

• Η μείωση του φόρου μεταβίβασης εκτιμάτε ότι θα «αναστήσει» την «πεθαμένη» αγορά των ακινήτων ή αυτή συνεχίζει να υπονομεύεται από τον φόρο υπεραξίας;

Οπωσδήποτε δεν θα τη βλάψει. Εγώ δεν βλέπω τους φόρους εισπρακτικά, αλλά διαρθρωτικά. Είναι μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή η μείωση του φόρου μεταβίβασης με την παράλληλη εισαγωγή του φόρου υπεραξίας.

• Η φορολογική διοίκηση έχει κάνει βήματα προόδου; Σας κατηγορούν ότι έχει μείνει στάσιμη.

Εχει κάνει πολύ σημαντική πρόοδο. Η κριτική που μου ασκείται είναι παντελώς αβάσιμη και άδικη. Δεν φτάσαμε πράγματι ακόμα στο σημείο που θα θέλαμε. Ενα στοιχείο μόνο: Το 2013 το 99% των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος έγιναν ηλεκτρονικά και μόλις το 1% χειρόγραφα. Συνολικά το 97% από το σύνολο όλων των δηλώσεων (εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΥ, επιδόματα) έχει γίνει ηλεκτρονικά και μόλις το 3% με τον παραδοσιακό τρόπο.

• Μπόνους στον εαυτό σας…

Ο νόμος συντάχθηκε πριν εγώ βρεθώ σε αυτή τη θέση. Επομένως υπάρχει στοιχείο κιτρινισμού στο να λες ότι καθορίζω εγώ το bonus τη στιγμή που ο νόμος φτιάχτηκε πολύ πιο πριν από μένα. Αλλωστε η απόφαση που θα το καθορίσει είναι υπουργική… και δεν έχει εκδοθεί.
http://www.forologikanea.gr/news/theloume-na-dieurunoume-to-pedio-ton-ilektronikon-katasxeseon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου