Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α. - Διευκρινίσεις για το δελτίο τύπου του Υπ.Οικ. [17.01.2014]

Υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α. - Διευκρινίσεις για το δελτίο τύπου του Υπ.Οικ.

Χθες το μεσημέρι (σ.σ. 16.1.2014), διαβάζοντας το δελτίο τύπου του Υπ. Οικ. με θέμα «Διευκρινίσεις για την υποβολή εμπρόθεσμης τροποποιητικής περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α.», αισθανθήκαμε από πρώτο χέρι τη μαγεία της ζωής στην Αρχαία Ελλάδα. Ειδικότερα νιώσαμε τα ίδια συναισθήματα που ένιωθαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας που ελάμβαναν το χρησμό της περίφημης «Πυθίας ». Το «ήξεις αφήξεις ού θνήξεις εν πολέμω» ωχριά μπροστά στον σημερινό χρησμό που δόθηκε!

Το δελτίο τύπου που κοινοποιήθηκε χθές, χαρακτηρίζεται για τη σαφήνεια, τη γλαφυρότητα και το μεστό κείμενό του. Είναι σύνηθες άλλωστε το φαινόμενο αυτό. 
Λόγω της σοβαρότητας όμως του θέματος, η επιστημονική ομάδα του TaxHeaven, αναλαμβάνοντας χρέη αποκρυπτογράφησης, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι λύθηκε το μυστήριο του «χρησμού».

Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες για κάποια λάθη επί του δελτίου τύπου, αλλά θα καταγράψουμε κάποιες περιπτώσεις υποβολής δηλώσεων -μέσω σχετικών παραδειγμάτων-, προκειμένου να καταστεί σαφές από όλους τους συναδέλφους τι ακριβώς ήθελε να περιγράψει το πρόσωπο που συνέταξε το κείμενο.

Επειδή μου ήρθε στο μυαλό ο Σωκράτης, αποφάσισα να δώσω λύση στο μέγα θέμα που ανέκυψε στους κόλπους των συναδέλφων, χρησιμοποιώντας την μαιευτική μέθοδο. Για το λόγο αυτό θα προσπαθήσω να εκμαιεύσω τις απαντήσεις από τον κ. Κων. Κουλογιάννη, ο οποίος τυγχάνει αυθεντία στην επίλυση γρίφων. 

Κωνσταντίνος Γραβιάς: Μπορώ να πληρώσω την Δευτέρα 20.1.2014 μόνο τα 10,00 ευρώ που προβλέπονται ώστε να είναι υποβληθεί η δήλωση χωρίς προβλήματα;

Κωνσταντίνος Κουλογιάννης: Βεβαίως και μπορείς, δεν καταργήθηκε η διάταξη αυτή, αν και θα πρεπε να έχει αναφερθεί αυτό στο δελτίο τύπου. Βέβαια, επειδή με το Ελληνικό Δημόσιο κανείς δεν παίζει, αποφάσισα να σου αποδείξω του λόγου το αληθές. Υπέβαλα αρχική δήλωση, χρεωστική και αποφάσισα να πληρώσω μόνο τα 10,00. Η δήλωση υποβλήθηκε κανονικά, η ταυτότητα οφειλής δεν είχε κανένα πρόβλημα και μπαίνοντας στις βεβαιωμένες οφειλές μου είδα την παρακάτω εικόνα:




Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα με τις δηλώσεις που υποβάλλονται με αυτόν τρόπο

-- Κωνσταντίνος Γραβιάς: Τι γίνεται με τις περιπτώσεις εμπρόθεσμων τροποποιητικών εμπρόθεσμων δηλώσεων (Δεκέμβριος 2013 & 4ο τρίμηνο 2013);

-- Κωνσταντίνος Κουλογιάννης: Θα σου απαντήσω μέσα από ένα παράδειγμα. Έστω ότι, η αρχική δήλωση για το τρίμηνο από 1.10.2013 – 31.12.2013 υποβλήθηκε στις 15.1.2014 με τα κάτωθι στοιχεία:

Αρχική δήλωση



Την επόμενη ημέρα, 16.1.2014 διαπίστωσα ότι είχα κάνει ένα λάθος. Το ορθό ποσό που έπρεπε να αναγραφεί στον κωδ. 353 ήταν 5.000,00 (αντί του ποσού 10.000,00 που είχε αναγραφεί εκ παραδρομής στην αρχική δήλωση). Για το λόγο αυτό υπέβαλα τροποποιητική δήλωση η οποία έχει ως ακολούθως:

Τροποποιητική δήλωση



--Κωνσταντίνος Γραβιάς: Ωραία ως εδώ, αλλά για πες μου τώρα ποιο ποσό υποχρεούμαι να πληρώσω έως τις 21.1.2014;

--Κωνσταντίνος Κουλογιάννης: Θα πληρώσεις το ποσό που οφείλεις πραγματικά, δηλαδή αυτό που προκύπτει από την εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση, ήτοι συνολικά 21.850,00. Αυτό είναι το πραγματικά οφειλόμενο που μνημονεύει η παρ. 4 του χρησμού, συγγνώμη του δελτίου τύπου ήθελα να πω.  Το χρεωστικό υπόλοιπο της αρχικής δήλωσης περιλαμβάνεται στον κωδ. 403 της περιοδικής δήλωσης. Αν όμως έχεις στην τσέπη σου μόνο 10,00, τότε θα πας τη Δευτέρα στην τράπεζα και θα πληρώσεις αυτό το ποσό μόνο και τα υπόλοιπα με τον γνωστό τρόπο (όπως στο πρώτο ερώτημα).

--Κωνσταντίνος Γραβιάς: Αν όμως με την τροποποιητική δήλωση μειώνεται το χρεωστικό υπόλοιπο της αρχικής δήλωσης, υπάρχει υποχρέωση καταβολής του μη οφειλόμενου ποσού;

--Κωνσταντίνος Κουλογιάννης: Όχι, η τακτοποίηση της διαφοράς αυτής θα πραγματοποιηθεί εκ των υστέρων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και των δύο δηλώσεων.

--Κωνσταντίνος Γραβιάς: Αγαπητέ μου αν όλα αυτά που μας λέτε δεν ισχύουν τελικά, τότε τι γίνεται με τα πρόστιμα που θα επισύρουν οι νέες διατάξεις ;

--Κωνσταντίνος Κουλογιάννης: Η απάντηση κ. Γραβιά είναι απλή. Τα πρόστιμα θα εκχωρηθούν στο πρόσωπο που συνέταξε το δελτίο τύπου, με ειδικό έντυπο εκχώρησης που θα κοινοποιήσω σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Επισήμανση: Ερμηνεύσαμε με χιουμοριστική διάθεση το δελτίο τύπου του Υπ. Οικ, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να ρίξουμε τους τόνους που η αλήθεια είναι ότι ανέβηκαν από την ώρα της κοινοποίησης του δελτίου. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θίξουμε ούτε να προσβάλλουμε τους υπαλλήλους της Γ.Γ.Δ.Ε. που προσπαθούν και αυτοί με την σειρά τους να εναρμονίσουν τα συστήματα με τις νέες διατάξεις.Μην ξεχνάμε ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε με χιούμορ τις δυσκολίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου