Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Δικαίωμα επιστροφής ΦΑΠ για όσους τακτοποίησαν υπόγεια και σοφίτες

Δικαίωμα επιστροφής ΦΑΠ για όσους τακτοποίησαν υπόγεια και σοφίτες

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Την επιστροφή του 50% του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που κατέβαλαν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για τους χώρους κύριας χρήσης υπόγεια, εσωτερικούς εξώστες και σοφίτες τους οποίους τακτοποίησαν με βάση τις ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά σε ειδική περιπτώσεις φορολόγησης ακινήτων. Με βάση τη νομοθεσία οι παραπάνω τακτοποιημένοι χώροι υπολογίζονται για το ΦΑΠ με βάση το 50% της αντικειμενικής αξιας για τους κύριους χώρους που ήταν νόμιμοι.

Για να υπολογιστεί μειωμένη κατά 50% η φορολογητέα αξία των τακτοποιημένων χώρων ο κάθε ενδιαφερόμενος φορολογούμενος θα πρέπει:

- να υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αίτηση για επανεκκαθάριση της δήλωσης ΦΑΠ στην οποία θα πρέπει να δηλώσει τους Αριθμούς Ταυτότητας Ακινήτων για τα οποία ζητά απαλλαγή από τον φόρο για το 50% της φορολογητέας αξίας

- να συνυποβάλει την αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις των νόμων 4014/2011 και 4178/2013

Τονίζεται ότι ο νόμος για την εφαρμογή μειωμένης κατά 50% φορολογητέας αξίας δεν αφορά ημιυπαίθριοι χώροι που τακτοποιήθηκαν με τους σχετικούς νόμους.

Σπύρος Δημητρέλης


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου