Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΕΚΑΣ: βαρύς ο πέλεκυς σε όσους το έπαιρναν με ψεύτικα στοιχεία

ΕΚΑΣ: βαρύς ο πέλεκυς σε όσους
 το έπαιρναν με ψεύτικα στοιχεία
Γράφει ο συν-Εργατικός του forologikanea.gr
21 Νοε 2013 - 07:30
Picture 0 for ΕΚΑΣ: βαρύς ο πέλεκυς σε όσους το έπαιρναν με ψεύτικα στοιχεία
Άμεση διενέργεια ελέγχων με διασταύρωση στοιχείων έδωσε η Διοίκηση του ΙΚΑ προς τις υπηρεσίες συντάξεων, προκειμένου να ελεγχθούν αναδρομικά για τα έτη 2011 και 2012 και να εντοπιστούν όσοι συνταξιούχοι ελάμβαναν ΕΚΑΣ χωρίς να το δικαιούνται.

Σημειώνεται ότι η βάση δεδομένων που είναι διαθέσιμη επιτρέπει ελέγχους  σε βάθος για τα εισοδηματικά όρια, κυρίως εκείνων που λαμβάνουν διπλές συντάξεις.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα πρέπει να επιστραφούν στο ΙΚΑ με τόκο 5% αλλά μόνο εφόσον η καταβολή τους έγινε λόγω λάθους της Υπηρεσίας.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί δόλος από μέρους του συνταξιούχου π.χ. απόκρυψη εισοδήματος, τότε τα αχρεωστήτων καταβληθέντα ποσά του ΕΚΑΣ  θα πρέπει να επιστραφούν στο διπλάσιο, με δυνατότητα συμψηφισμού με τη μηνιαία σύνταξη και παρακράτηση 80 ευρώ κάθε μήνα.

Από την εγκύκλιο ωστόσο προκύπτει ότι πολλά υποκαταστήματα υπολογίζουν αυθαίρετα το φορολογητέο εισόδημα, με βάση το οποίο χορηγείται το ΕΚΑΣ, καθώς π.χ. προσθέτουν το εισόδημα από ενοίκια στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, ή αυξομειώνουν το εισόδημα με τα τεκμήρια διαβίωσης που ήδη έχουν συνυπολογιστεί από την εφορία, ή διογκώνουν εκ των υστέρων το εισόδημα με κάποια αποζημίωση λόγω ατυχήματος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου