Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΜΙΔΑ: Οκτώ φορές πάνω οι φόροι στα ακίνητα την τελευταία 6ετία

ΠΟΜΙΔΑ: Οκτώ φορές πάνω οι φόροι στα ακίνητα την τελευταία 6ετία

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Οκτώ φορές αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα από τα ακίνητα την τελευταία εξαετία. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε εκδήλωσή της που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα την Κυριακή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2009 εισπράχθηκαν από τα ακίνητα 526 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2014, ενώ για το 2014 προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 3,937 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, από 1ης Ιανουαρίου τίθενται σε εφαρμογή σειρά νέων επαχθών μέτρων για τους ιδιοκτήτες αλλά και για όσους αγοράζουν ή πωλούν ακίνητα, όπως η επιβολή πόθεν έσχες με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες που εξακολουθούν να ισχύουν, η επιβολή φόρου υπεραξίας κ.α.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Σταύρος Παραδιάς, μιλώντας στην εκδήλωση, σημείωσε ότι εκτός πάσης λογικής φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων υλοποιήθηκε σε περίοδο που η μισθωτική αγορά έχει καταρρεύσει, χιλιάδες ακίνητα ακόμη και σε εμπορικούς δρόμους παραμένουν ξενοίκιαστα, τα ενοίκια μειώνονται διαρκώς (όταν εισπράττονται), οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν πρακτικά ανασταλεί και οι ιδιοκτήτες στερούνται της δυνατότητας να εκχωρήσουν μέρος της περιουσίας τους στο Δημόσιο έναντι υφιστάμενων ή μελλοντικών υποχρεώσεων προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ υπογράμμισε ότι οι εξοντωτικές φορολογικές επιβαρύνσεις που καθιερώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ως δήθεν «έκτακτη» επιβάρυνση των ιδιοκτητών, μονιμοποιούνται με το εξαμβλωματικό και αντισυνταγματικό σχέδιο νόμου για την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών για να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος.

Εισπράξεις κρατικού προϋπολογισμού από φόρους στην περιουσία (εκατ. ευρώ)
2009
2010
2011
2012
2013 (εκτ.)
2014  (προβλ.)
526
487
1172
2857
2784
3937


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου