Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Πρόστιμα εκτός πραγματικότητας για την μη αναγραφή εργαζομένου στην Α.Π.Δ.

Πρόστιμα εκτός πραγματικότητας για την μη αναγραφή εργαζομένου στην Α.Π.Δ.


Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν.2972/2001, στους εργοδότες που υποβάλλουν την Α.Π.Δ. με ανακριβή στοιχεία απασχόλησης-ασφάλισης, επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση εισφορών που ανέρχεται σε ποσοστό 30% επί του ποσού της διαφοράς που προκύπτει
 μεταξύ των εισφορών που δηλώθηκαν και των εισφορών που υπολογίζονται από την υπηρεσία.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή τροποποιεί το ανωτέρω άρθρο και προσθέτει εκτός του ανωτέρω προστίμου και το πρόστιμο των 10.550 ευρώ ανά εργαζόμενο στην περίπτωση που ο εργαζόμενος ή οι εργαζόμενοι, ενώ έχουν δηλωθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», δεν έχουν περιληφθεί στην Α.Π.Δ..

Συγκεκριμένα με το άρθρο 2 του Σχεδίου Νόμου προστίθεται νέο εδάφιο στο άρθρο 7 του Ν.2972/2001 το οποίο έχει ως εξής:
«Ειδικά στην περίπτωση που στην Α.Π.Δ. δεν περιληφθεί εργαζόμενος ή εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν στην επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται η ΑΠΔ οι οποίοι έχουν δηλωθεί στο Πληροφοριακό Σύστηνα «ΕΡΓΑΝΗ» της υποπαραγράφου ΙΑ.3. της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του νόμου 4152/2013 (ΦΕΚ Α’ 107) επιβάλλεται στον εργοδότη από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.) και κάθε άλλο αρμόδιο ελεγκτικό όργανοαυτοτελής διοικητική κύρωση (πρόστιμο) ίση με την επιβαλλόμενη από τους αρμόδιους Επιθεωρητές Εργασίας ή Ειδικούς Επιθεωρητές Εργασίας για την παράβαση της μη αναγραφής εργαζομένου στον πίνακα προσωπικού δυνάμει της υπ’ αριθμόν 27397/122/19.08.2013 (ΦΕΚ Β’ 2062) υπουργικής απόφασης όπως εκάστοτε ισχύει.»

Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με την Υ.Α. 27397/122/19.08.2013, το επιβαλλόμενο πρόστιμο για την παράβαση της μη αναγραφής εργαζομένου στον πίνακα προσωπικού διαμορφώνεται ως εξής:

Επιβαλλόμενο πρόστιμο: ο κατώτατος νόμιμος νομοθετημένος μισθός, μη προσαυξημένος για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί (18) δεκαοχτώ μήνες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο - υπάλληλο και το κατώτατο νόμιμο νομοθετημένο ημερομίσθιο, μη προσαυξημένο για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί τετρακόσιες τρεις (403) ημέρες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο - εργατοτεχνίτη, ανάλογα με την ηλικιακή διάκριση που θεσπίζει η υποπαράγραφος ΙΑ 11 του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012 .
 
 
Συγκεκριμένα για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο:
 
  Μισθός Επί Μήνες Εργασίας Επιβαλλόμενο Πρόστιμο 
Για υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών586,08 18 10.549,44 € 
Για υπάλληλο ηλικίας κάτω των 25 ετών 510,95 18 9.197,10 € 
 
  ΗμερομίσθιοΕπί Ημέρες Εργασίας Επιβαλλόμενο Πρόστιμο 
Για εργατοτεχνίτη ηλικίας   άνω των 25 ετών 26,18 403 10.550,54  
Για εργατοτεχνίτη ηλικίας κάτω των 25 ετών 22,83 403 9.200,49  € 
 
Για το θέμα αυτό, εδώ και λίγο καιρό σύλλογοι λογιστών ήδη έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, αλλά προς το παρόν το Υπουργείο δεν δείχνει διάθεση για αλλαγές.

Επομένως, το ανθρώπινο λάθος για τον λογιστή στη υποβολή της ΑΠΔ δεν συγχωρείται πλέον, καθώς με τόσο εξοντωτικά πρόστιμα μπορεί ακόμα και να κλείσει μία επιχείρηση. Επίσης, δεν λαμβάνονται υπόψη τα τυχόν τεχνικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την υποβολή. Γενικά, η υιοθέτηση του μέτρου αυτού χωρίς προϋποθέσεις και πρόνοια για το έκτακτο γεγονός, φτάνει στα όρια του παραλογισμού και στο Υπουργείο Εργασίας πρέπει επειγόντως να επανεξετάσουν το θέμα.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι το πρόστιμο αυτό δεν ενισχύει την προσπάθεια του Δημοσίου να πατάξει την αδήλωτη εργασία καθώς αυτό συμβαίνει με τα πρόστιμα που ήδη έχουν επιβληθεί για την μη αναγραφή εργαζομένου στον πίνακα προσωπικού. Άλλωστε, εφόσον η πρόσληψη του εργαζομένου έχει ήδη καταχωρηθεί στο σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", είναι εύκολο να διαπιστωθεί από τον έλεγχο του ΙΚΑ οποιαδήποτε παράλειψη και δεν κινδυνεύουν τα δημόσια έσοδα όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της σχετικής διάταξης.


Δείτε εδώ το κατατεθέν Νομοσχέδιο καθώς και την Αιτιολογική Έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου