Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Τι θα κάνουν με το περιουσιολόγιο

Τι θα κάνουν με το περιουσιολόγιο
Άμεσα η Εφορία πρόκειται να αξιοποιήσει στο έπακρο το νέο της «όπλο» που θα τελειοποιηθεί εντός του 2014
26 Νοε 2013 - 09:10
Picture 0 for Τι θα κάνουν με το περιουσιολόγιο
Άμεσα η Εφορία πρόκειται να αξιοποιήσει στο έπακρο το νέο της «όπλο» που θα τελειοποιηθεί εντός του 2014. Πρόκειται για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, με το οποίο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού, «θα γίνει πλήρης αποτύπωση της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων (ακίνητη και κινητή περιουσία) και μέσω αυτού θα υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης του επιπέδου διαβίωσης σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Θα αποτελέσει, επίσης, σημαντικό εργαλείο για τη διευκόλυνση των ελεγκτικών μηχανισμών».
 
Η πλήρης εφαρμογή του περιουσιολογίου θα οδηγήσει παράλληλα στην κατάργηση από το 2014, των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, σε πρώτη φάση για μισθωτούς και συνταξιούχους.
 
Με βάση αυτό, θα γίνεται, από το 2015, ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία 8,5 εκατ. φορολογούμενων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά των φορολογούμενων.
 
Η Εφορία θα έχει στη διάθεσή της για κάθε φορολογούμενο έναν ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο που θα περιέχει πλήρη στοιχεία για όλα τα εισοδήματα, ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες), δάνεια, καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, μετοχές, ομόλογα, νοσήλια, δίδακτρα ακόμα και τις δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο.
 
Το «ηλεκτρονικό φακέλωμα» θα διευκολύνει καταλυτικά τις διασταυρώσεις στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καθώς με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορεί να φανεί αν ο φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα που υπολείπεται από το άθροισμα των δαπανών του για δόσεις στις τράπεζες, δίδακτρα, γιατρούς, λογαριασμούς και λοιπές καταναλωτικές δαπάνες.
 
Πηγή Realestanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου