Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Πλειστηριασμοί, προϋπολογισμός και η οικονομική ελληνική προεδρία της Ε.Ε. κεντρίζουν το γερμανικό ενδιαφέρον

Πλειστηριασμοί, προϋπολογισμός και η οικονομική ελληνική προεδρία της Ε.Ε. κεντρίζουν το γερμανικό ενδιαφέρον

Ενώπιον «ενός κύματος αναγκαστικών πλειστηριασμών ακινήτων» βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της αυστριακής «Wiener Zeitung», με τίτλο: «Τα τοξικά δάνεια αυξάνονται αλματωδώς».

Η αυστριακή εφημερίδα αναφέρεται στις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στον τραπεζικό κλάδο που «στανάζει υπό το βάρος των τοξικών δανείων που αυξάνονται δραματικά», αλλά και στην αγορά ακινήτων, κάνοντας λόγο για επικείμενο «κύμα αναγκαστικών πλειστηριασμών που μπορεί να είναι χειρότερο από εκείνο της Ισπανίας».

«Όλο και περισσότεροι Έλληνες πέφτουν στην παγίδα του χρέους και αυτό οφείλεται - μεταξύ άλλων - στην αυξανόμενη φορολογία ακινήτων. Το ελληνικό κράτος θέλει να αντλήσει του χρόνου 2,65 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, επτά φορές περισσότερα σε σχέση με το διάστημα πριν ξεσπάσει η κρίση», παρατηρεί η αυστριακή εφημερίδα, σημειώνοντας ότι από τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς και την υψηλή φορολογία πλήττονται 250.000 ακίνητα.

Σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του «Mega», είπε ότι «με το ισχύον καθεστώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του τραπεζικού συστήματος. Μας ενδιαφέρει η υγεία των τραπεζών».

Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι από το επόμενο έτος θα καταργηθεί ο νόμος του 2009 (τον χαρακτήρισε «παράλογο») και θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για την προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία «λίγο λιγότερη από τις 300.000 ευρώ» και ταυτόχρονα με εισοδηματικά κριτήρια για τον δανειολήπτη (αν και δεν δίνουμε, προς το παρόν, έμφαση στο εισόδημα, είπε). Πάντως, η Τρόικα δεν έχει δώσει το τελικό «ναι» στις προτάσεις της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωζώνης που θα πρέπει να υλοποιήσει τη δυσκολότερη προσαρμογή»

«Η Ελλάδα είναι η χώρα εκείνη της Ευρωζώνης που θα πρέπει να υλοποιήσει την δυσκολότερη προσαρμογή», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ, σε συνέντευξη του προς τη «Süddeutsche Zeitung» του Μονάχου.

Όπως μεταδίδει και η «Deutsche Welle», ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ απαντά γενικόλογα στο ερώτημα ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι στον προϋπολογισμό της χώρας υπάρχουν «τρύπες». «Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα στο τέλος», απαντά λακωνικά ο κ. Μπλανσάρ.

«Οι περικοπές συνάδουν με το μήνυμα που προσπάθησε να εκπέμψει κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο ο Σαμαράς»

«Οι περικοπές συνάδουν με το μήνυμα που προσπάθησε να εκπέμψει κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Και σύμφωνα με αυτό η Ελλάδα θα επιτύχει ήδη από εφέτος τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, χωρίς την καταβολή τόκων και χρεολυσιών. Έτσι, η Αθήνα προσβλέπει σε ελαφρύνσεις κατά την αποπληρωμή των ευρωπαϊκών δανείων, κάτι που οι ευρωπαίοι εταίροι υποσχέθηκαν στην περίπτωση αυτή (σ.σ: στην περίπτωση πρωτογενούς πλεονάσματος)». 

Αυτά αναφέρεονται σε ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση της «Der Spiegel», με τίτλο: «Η Ελλάδα θέλει να προεδρεύσει στην Ευρώπη πολύ οικονομικά».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός της προεδρίας θα κινηθεί στα 50 εκατ. ευρώ, επίπεδο χαμηλό σε σύγκριση με χώρες όπως η Αυστρία, η Φιλανδία, η Πορτογαλία ή η Σλοβενία που δαπάνησαν για την άσκηση της προεδρίας τους μεταξύ 70 και 80 εκατ. ευρώ. 

Κέρδος online   26/11/2013 15:43

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου