Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Στουρνάρας : Δεν μπορεί να γίνει διάκριση των ακινήτων που είναι προς αξιοποίηση, ώστε να πληρώσουν διαφορετικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.


Δελτίο Τύπου

Στουρνάρας : Δεν μπορεί να γίνει διάκριση των ακινήτων που είναι προς αξιοποίηση, ώστε να πληρώσουν διαφορετικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.


Σημεία από τις απαντήσεις του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις» κατά την ακρόαση φορέων


-Για τα ξενοίκιαστα δεν υπάρχει τρόπος. Δεν είναι εύκολο. Τι σημαίνει ξενοίκιαστο; Τα εξοχικά πώς θα τα αντιμετωπίσουμε; Και τελικά είναι όλα θέμα δημοσιονομικού κόστους. Εάν θέλετε προτάσεις, θα φέρνετε  και ισοδύναμα. Αυτό είναι πάρα πολύ βασικό.
Κατέθεσα συγκριτικά στοιχεία χθες για το αν υπάρχει υπερφορολόγηση στα ακίνητα ή όχι. Το συνολικό έσοδο του νέου φόρου είναι περίπου 1,6 %, - 1,7% του Α.Ε.Π., όταν στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι 1,9% και στην Ε.Ε. των 27 είναι 2,1%.

-Όσον αφορά το άσυλο στις κατοικίες, όπως ξέρετε, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υπογράψει μια υπεύθυνη δήλωση.

-Δεν αποκλείουμε αυτούς που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, αναφερόμαστε σε αυτούς που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και δεν τα ρυθμίζουν.

-Φόρος υπεραξίας πληρώνεται μόνο στη μεταβίβαση, άρα μόνο εάν κάποιος μεταβιβάσει θα πληρώσει φόρο υπεραξίας.

-Το αίτημα να υπολογιστούν και οι μικρές βιομηχανίες στη μείωση φόρου δεν είναι λογικό. Εξαιρούμε τις μεγάλες βιομηχανίες ή τα μεγάλα ξενοδοχεία που είναι έντασης χώρου και θα ήταν άδικο να πληρώσουν όλο το φόρο.  Γι' αυτό έχουμε τη μείωση κατά το ήμισυ. Άρα, δεν μπορεί αυτό να εφαρμοστεί και σε βιομηχανίες που δεν είναι έντασης χώρου.

-Κάθε άλλο παρά μειώνουμε τη σημασία των Δ.Ο.Υ. Με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων οι Δ.Ο.Υ. ενισχύονται, ο ελεγκτικός μηχανισμός ενισχύεται. Με τη συγχώνευση των ΔΟ.Υ. εκεί που είχαμε εφοριακούς που έκοβαν παράβολα, τώρα έχουμε ελεγκτές. Ξέρετε ότι έχουμε ζητήσει προσλήψεις ελεγκτών από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, περίπου 1.500 για να σας ενισχύσουμε. Επίσης, έχετε ενισχυθεί και με τεχνολογικά μέσα και με άνοιγμα καταθέσεων τραπεζών, για να μπορείτε να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας. Άρα, θα ήθελα λίγο πιο δημιουργική κριτική στο θέμα αυτό.

-Όσον αφορά το άρθρο 33, ξέρετε πολύ καλά ότι μπήκε για να διευκολύνουμε αποκρατικοποιήσεις. Όσοι αποκαλύπτουν το όνομά τους, ποιοι είναι πίσω από τις off shore, δεν έχουμε λόγο να τους βάλουμε το 15%. Το 15% είναι τιμωρητικός φόρος για όσους δεν αποκαλύπτoνται και όσους δεν ελέγχονται από οργανωμένες αγορές.

-Η ΠΑΣΕΓΕΣ νομίζω ότι δεν πρέπει να έχει παράπονο. Έχει μειωθεί δραστικά ο φόρος σε σχέση με το πρώτο νομοσχέδιο. Από τα 2.650 είναι λιγότερο από 120 εκατ. αυτά που θα πληρώσουν τα αγροτεμάχια. Το παράδειγμα που αναφέρθηκε ήταν μάλλον ατυχές, διότι εμείς έχουμε δουλέψει πάρα πολλά παραδείγματα που ισχύουν για το 90% των περιπτώσεων.  Μια τυπική περίπτωση: για είκοσι στρέμματα αρδευόμενα η μέγιστη επιβάρυνση είναι μεταξύ 40 και 50 €. Άρα δεν έχετε δίκιο. Πρέπει να ξαναδείτε τα παραδείγματα.

-Για τα βιβλία εσόδων – εξόδων. Ξέρετε ότι σκοπός μας δεν είναι να πάρουμε έσοδα από τους αγρότες, άλλωστε ο φορολογικός συντελεστής που θα επιβληθεί είναι πολύ μικρός, είναι ελάχιστος. Αυτό το κάνουμε ακριβώς για να υπάρχει διαφάνεια, για να υπάρχουν τιμολόγια και να υπάρχει μείωση της τιμής του προϊόντος στο ράφι, για να ελέγξουμε τι παίρνει  ο μεσάζων και να υπάρξει πάταξη φοροδιαφυγής σε όλη αυτή τη διαδικασία από το χωράφι στο ράφι.

-Έχουμε προβλέψει σημαντικές εξαιρέσεις με εισοδηματικά κριτήρια και μάλιστα και πλήρη εξαίρεση από το φόρο σε περίπτωση που έχουμε αναπηρία και τηρείται το εισοδηματικό κριτήριο.

-Έχουμε απαλλαγή 9.000 € για τον άγαμο ή την άγαμη, 1.000 € για το σύζυγο ή τη σύζυγο συν 1.000 € για κάθε παιδί και μάλιστα οι πολύτεκνοι εξαιρούνται. Επίσης, όπως ξέρετε, πράγματι υπήρχαν πολύτεκνοι εφοπλιστές, δεν υπάρχουν πια διότι τώρα έχουμε βάλει εισοδηματικό κριτήριο. Άρα, ένας πολύτεκνος εφοπλιστής δεν θα πάρει επίδομα τέκνων τώρα και δεν θα πάρει επίσης και μείωση φόρου, όπως έπαιρνε πριν.

-Δεν καταλαβαίνω την εμμονή με τα κλειστά επαγγέλματα. Θέλετε να παραμείνουν κλειστά; Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο πια. Βλέπετε ότι τα παραδείγματα που έχουμε από το άνοιγμα επαγγελμάτων έχουν φέρει πολλά έσοδα. Να πω για το καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια; Να πω για τις άδειες φορτηγών; Είστε κατά εσείς; Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Έχετε μια εμμονή εδώ και χρόνια, από τότε που ήμουν στο ΙΟΒΕ και έκανα την πρώτη μελέτη. Δεν είναι σωστό νομίζω να βγαίνετε, εκπρόσωπος μιας επαγγελματικής ομάδας, και να επιχειρηματολογείτε υπέρ των κλειστών επαγγελμάτων.

-Αυτός είναι φόρος ακινήτων, εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο, δεν κοιτάζουμε το εισόδημα. Για ειδικές περιπτώσεις φτωχών, ανέργων, τότε μάλιστα να μην πληρώσουν φόρο. Άρα, ο φόρος ακινήτων δεν συναρτάται με το εισόδημα. Είναι φόρος ακίνητης περιουσίας.

-Σήμερα, αυτή την ώρα που μιλάμε, κάνουμε διαπραγματεύσεις για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να προσαρμόσουμε το νόμο αν χρειαστεί. Πάντως, φόρος υπεραξίας και φόρος συναλλαγών υπάρχουν στα περισσότερα Χρηματιστήρια.

-Με το νέο Κώδικα δεν μπορούν να εκχωρηθούν στο δημόσιο απαιτήσεις που αφορούν σχέσεις των ιδιωτών. Με το νέο λοιπόν Κώδικα, θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα των ανείσπρακτων εισοδημάτων από ενοίκια φυσικών προσώπων.

-Σχετικά με τις συναλλαγές που αφορούν τις μετοχές δεν ισχύει ο γενικός κανόνας του ΚΦΕ για τις τρεις συναλλαγές. Προσπαθούμε να το βελτιώσουμε. Και εσείς γνωρίζετε ότι τώρα για αυτά τα θέματα γίνεται διαπραγμάτευση. Η αλήθεια είναι ότι σας έχουμε απαλλάξει από σειρά ρυθμίσεων. Συνεπώς για χρηματιστηριακές συναλλαγές δεν ισχύει αυτό.

-Αυτά που αναφέρονται σε σημερινό δημοσίευμα ότι μου είπε ο Τόμσεν είναι «παραμύθια της Χαλιμάς» και είναι πραγματικά κρίμα που αναπαράγονται σε αυτή την αίθουσα. Όπως και ότι αυτός ο νόμος έγινε σε δικηγορικό γραφείο. Δεν σημαίνει ότι επειδή γράφονται πρωτοσέλιδα, έχουν και οποιαδήποτε επαφή με την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου