Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Βρήκες λάθος στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ; Δες τι πρέπει να κάνεις και πότε

Βρήκες λάθος στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ; Δες τι πρέπει να κάνεις και πότε


Βρήκες λάθος στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ; Δες τι πρέπει να κάνεις και πότε
Τα εκκαθαριστικά που συμπεριλαμβάνουν λάθος στους υπολογισμούς είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Λάθη που έχουν γίνει στη βάση δεδομένων της εφορίας από το… 1997 (χρονολογία που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το έντυπο Ε9) μέχρι σήμερα, θα έρθουν τώρα όλα στο φώς και θα πρέπει να διορθωθούν υπό την πίεση της καταβολής του φόρου.

Όλα τα λάθη –όσο μικρά και όσο μεγάλα και αν είναι- θα πρέπει να διορθωθούν αποκλειστικά μέσω Internet. Σύμφωνα με πληροφορίες του fpress.gr, η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή δεν πρόκειται να  ανοίξει πριν το  τέλος Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν βρείτε λάθος, την πρώτη δόση θα πρέπει να την πληρώσετε κανονικά (καθώς η προθεσμία της 31ς Αυγούστου ισχύει για όλα τα εκκαθαριστικά, σωστά και λανθασμένα) και αφού κάνετε την τροποποιητική δήλωση, θα περιμένετε την έκδοση του καινούργιου εκκαθαριστικού και τον συμψηφισμό του φόρου. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διόρθωση των λαθών, περιγράφονται στη συνέχεια:
Ελλείψεις στοιχείων στα ακίνητα: Αν σε κάποιο ακίνητο υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις με αποτέλεσμα ο υπολογισμός του φόρου να μην είναι δυνατός, τα ακίνητα θεωρούνται μη δηλωθέντα. Στην πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου που θα βρει ο φορολογούμενος, θα υπάρχει ειδική επισήμανση. Ο φορολογούμενος, θα πρέπει σ’ αυτή την περίπτωση να μπει στο Taxis(εννοείται μόλις ξανανοίξει η εφαρμογή) και να δώσει τις πληροφορίες που ζητούνται για το συγκεκριμένο ακίνητο. Σε κάποιες περιπτώσεις, (π.χ μη αναγραφή ορόφου, μη αναγραφή ποσοστού ιδιοκτησίας ή είδους κυριότητας –πλήρης, ψιλή κλπ) το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε μόνο του σε διορθώσεις στηριζόμενο σε παραδοχές.
Αν αυτές οι παραδοχές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις.  Ειδικά για τα ακίνητα που αντιμετωπίζονται ως μη δηλωθέντα, οι ιδιοκτήτες πρέπει να σπεύσουν καθώς εκτός από το ότι θα υπάρξει επιβάρυνση με προσαυξήσεις, δεν θα επιτρέπεται οποιαδήποτε συναλλαγή επί του συγκεκριμένου ακινήτου. 

 http://www.fpress.gr/oikonomia/akinhta/item/19094-vrikes-lathos-sto-ekkatharistiko-toy-enfia-des-ti-prepei-na-kaneis-kai-pote

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου