Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Στάση… υποβολής δηλώσεων μετά την παράταση

Στάση… υποβολής δηλώσεων μετά την παράταση
Ο πονοκέφαλος των φορολογικών δηλώσεων επέστρεψε εντονότερος στο υπουργείο Οικονομικών.
01 Ιουλ 2014 - 09:20
Picture 0 for Στάση… υποβολής δηλώσεων μετά την παράταση
Ο πονοκέφαλος των φορολογικών δηλώσεων επέστρεψε εντονότερος στο υπουργείο Οικονομικών. Αμέσως μετά τη χορήγηση της παράτασης την περασμένη Παρασκευή, ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων… κατέρρευσε και με βάση τους αριθμούς είναι πολύ δύσκολο να έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις έως τις 14 Ιουλίου. Τι σημαίνει αυτό;  Ότι πάμε στην επιβολή προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, κάτι που δεν θέλει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Συνολικά έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί 4,1 εκατομμύρια δηλώσεις από  τις περίπου 5,7 εκατομμύρια που πρέπει να υποβληθούν συνολικά. Αρχικά η προθεσμία ήταν η 30η Ιουνίου, αλλά με δεδομένη την μαζική καθυστέρηση υποβολής την περασμένη εβδομάδα δόθηκε παράταση έως τις 14 Ιουλίου ανεξαρτήτως του τελευταίου ψηφίου του Αριθμού. Αν και μέχρι της χορήγηση της παράτασης ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων ήταν έως και 150.000 δηλώσεις την ημέρα, μετά τη χορήγηση της παράτασης έπεσε στις 45.000 έως 50.000. «Με βάση αυτό το ρυθμό, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις όλοι οι φορολογούμενοι έως το τέλος της προθεσμίας», λέει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Και το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καμμιά περίπτωση η τρόικα να δεχτεί να δώσει νέα παράταση. Αυτό σημαίνει μαζικά πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή».

Σημειώνεται ότι η τρόικα είχε αντιδράσει έντονα στη χορήγηση της πρώτης παράτασης αλλά τελικά κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της με το επιχείρημα ότι αν δεν δινόταν παράταση θα χάνονταν σημαντικά φορολογικά έσοδα αφού πολλοί δεν θα υπέβαλαν τελικά καθόλου τη φορολογική δήλωση. Από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι νέα παράταση δεν υπάρχει καμμιά περίπτωση να δοθεί για αυτό και καλούν τους φορολογούμενους και τους φοροτεχνικούς να προχωρήσουν στην υποβολή της δήλωσης. Όσον αφορά στη χωρητικότητα του συστήματος τονίζουν ότι έχει δείξει αξιοπρόσεκτη αντοχή καθώς σηκώνει χωρίς προβλήματα έως και 250.000 ή και περισσότερες δηλώσεις κάθε ημέρα.

Εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ

Άγνωστο είναι το πότε θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Η κάλυψη των ερμηνευτικών κενών για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει οικοδομική άδεια δεν έχει ακόμη γίνει με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει και η εκκαθάριση που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου. Στο ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι οι προθεσμίες πληρωμής του φόρου δεν πρόκειται να αλλάξουν και η πρώτη δόση από τις έξι μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου.
Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου