Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Αυθαίρετα: Κερδίζουν οι ασυνεπείς!

Αυθαίρετα: Κερδίζουν οι ασυνεπείς!

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία «τακτοποίησης» με τον προηγούμενο νόμο 4014/2011 θα πρέπει να υπαχθούν και στον νέο νόμο 4178/2013.
Αυτό γίνεται σαφές σε εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που εκδόθηκε λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία 
έκρινε ως αντισυνταγματικό τον Ν. 4014/2011.


Στον νέο νόμο πρέπει να υπαχθούν και όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις. Όπως διευκρινίζει το ΥΠΕΚΑ, ως εκκρεμείς νοούνται οι πράξεις υπαγωγής για τις οποίες είτε δεν έχει καταβληθεί το σύνολο του προστίμου είτε δεν έχουν υποβληθεί στο πληροφορικό σύστημα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και σχέδια.

Μάλιστα, εφόσον απαιτηθεί η έκδοση βεβαίωσης πράξης υπαγωγής για την υποβολή σε δημόσια αρχή ή η έκδοση βεβαίωσης για δικαιοπραξία, για την έκδοσή τους απαιτείται προηγούμενη μεταφορά των στοιχείων των δηλώσεων στις διατάξεις του 4178/13.

Το αίτημα για τη μεταφορά των στοιχείων στις νέες ρυθμίσεις, μπορεί να υποβάλλεται ως την καταληκτική ημερομηνία του νέου νόμου δηλαδή έως τις 6 Φεβρουαρίου 2015.
Κερδίζουν οι ασυνεπείς


Σε περίπτωση που η διαδικασία υπαγωγής έχει ολοκληρωθεί με τον Ν. 4014/2011 και από τη μεταφορά των στοιχείων στον νέο νόμο το πρόστιμο που υπολογίζεται είναι μικρότερο, η διαφορά δεν επιστρέφεται.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η υπαγωγή δεν είχε ολοκληρωθεί με τον Ν. 4014/2011 και με τον Ν. 4178/2013 το πρόστιμο είναι μικρότερο, οι προς καταβολή επόμενες δόσεις (το συνολικό ποσό που υπολείπεται) αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με το νέο υπολογισμό του προστίμου.

Πάντως, για πρώτη φορά στην εγκύκλιο διευκρινίζεται από το ΥΠΕΚΑ ότι προσεχώς, με υπουργική απόφαση, θα καθοριστούν οι περιπτώσεις και η διαδικασία τυχόν επιστροφής προστίμων όταν το πρόστιμο που υπολογίζεται σύμφωνα με το νέο νόμο είναι μικρότερο του ποσού που είχε καταβληθεί για την ολοκληρωμένη πράξη υπαγωγής.

Ενημερωτικά σεμινάρια από το ΥΠΕΚΑ


Το ΥΠΕΚΑ ξεκινά σειρά ενημερωτικών δράσεων για την εξοικείωση του τεχνικού κόσμου της χώρας με τον νέο νόμο 4178/2013. Στις πρώτες ενημερωτικές ημερίδες την έναρξη των εργασιών -όπως αναφέρει το Βήμα- θα κηρύξει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης. Ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Αλεξιάδης θα παρουσιάσει τις βασικές διατάξεις του νόμου 4178/2013, ενώ ειδικότερα θέματα εφαρμογής του νόμου θα παρουσιάσουν ο νομικός σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Καρατσώλης και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οικοδομικού και Κτιριολογικού Κανονισμού (ΔΟΚΚ) κυρία Ευρυδίκη Γαρδίκη.

Οι πρώτες ενημερωτικές ημερίδες θα διεξαχθούν σε:

Κομοτηνή: Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013, ώρα 11:00, Αμφιθέατρο ΤΕΕ/ΘΡΚ, Παρνασσού 6, σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΘΡΚ.

Θεσσαλονίκη: Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013, ώρα 18:00, Αμφιθέατρο εκδηλώσεων Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 49, σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Κοζάνη: Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013, ώρα 12:00, στο Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή ΖΕΠ), σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΔΜ.

πηγή : http://www.briefingnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου