Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Οι τέσσερις φόροι του νέου προϋπολογισμού

Οι τέσσερις φόροι του νέου προϋπολογισμού
Τέσσερις νέους φόρους ενσωματώνει στους αριθμούς του ο νέος προϋπολογισμός.
07 Οκτ 2013 - 12:38
Picture 0 for Οι τέσσερις φόροι του νέου προϋπολογισμού
Τέσσερις νέους φόρους ενσωματώνει στους αριθμούς του ο νέος προϋπολογισμός, το προσχέδιο του οποίου δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα το μεσημέρι από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχει η πρόβλεψη για αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα η πρόβλεψη αυτή είναι κομβική για την επίτευξη του βασικού στόχου του επόμενου προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Ας δούμε όμως τους νέους φόρους του προϋπολογισμού αναλυτικά:

-θέσπιση αυτοτελούς φορολόγησης για τα ενοίκια με επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ.  Το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται πλέον με συντελεστή 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και με 33% για το φόρο για εισόδημα πάνω από αυτό το όριο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες που έχουν εισόδημα μόνο από μισθώματα ακινήτων χάνουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που έχει ετήσιο εισόδημα από ενοίκια ύψους 8.000 ευρώ πλήρωσε το 2012 φόρο εισοδήματος 300 ευρώ. Με το νέο σύστημα θα κληθεί για το εισόδημα του 2013 να καταβάλει φόρο εισοδήματος 800 ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ περισσότερα.

-εφαρμογή  συντελεστή φορολόγησης 26% από το πρώτο ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τα φετινά εισοδήματα οι ελεύθεροι επαγγελματίες  χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που είχαν ως και τα εισοδήματα του 2012. Επίσης ο συντελεστής φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυξάνεται από το 20% στο 26%.

-καταργείται σχεδόν το σύνολο των φοροαπαλλαγών. Οι φορολογούμενοι χάνουν, μεταξύ άλλων, την έκπτωση φόρου για τόκους δανείων πρώτης κατοικίας, για δίδακτρα, ασφάλιστρα, ενοίκια κ.ά Ακόμη και η απαλλαγή για ιατρικά έξοδα επί της ουσίας θα δίνεται σε λίγους φορολογούμενους καθώς για να αναγνωριστούν τα έξοδα θα πρέπει να ξεπερνούν το 5% του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου. 

-υποχρεώνονται όλοι οι αγρότες να τηρούν βιβλία και καθιερώνεται σύστημα εσόδων - εξόδων. Από την καθιέρωση του λογιστικού τρόπου προσδιορισμού των εσόδων των αγροτών το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί ότι θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή στο χώρο της αγροτικής παραγωγής και της διακίνησής της.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων  θα φανεί στα επόμενα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου εισοδήματος, δηλαδή αυτά που θα λάβουν οι φορολογούμενοι  το 2014. Αυτό θα γίνει επειδή οι αλλαγές (πλην αυτής του τρόπου φορολόγησης των αγροτών) ισχύουν από τα φετινά εισοδήματα, απ΄ αυτά δηλαδή που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις του επόμενου έτους.

Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου