Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Τα δόκανα στο επιχειρείν που έστησε το ΥΠΟΙΚ

Τα δόκανα στο επιχειρείν που έστησε το ΥΠΟΙΚ
Οι νάρκες του φορολογικού συστήματος
09 Οκτ 2013 - 09:05
Picture 0 for Τα δόκανα στο επιχειρείν που έστησε το ΥΠΟΙΚ
Σπαρμένο με νάρκες που διώχνουν επενδυτές και πληγώνουν επιχειρήσεις είναι το φορολογικό σύστημα. Η νομοθεσία περί φορολογικής κατοικίας και φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματος και ο εξαναγκασμός σε άνοιγμα βιβλίων όσων κάνουν περισσότερες από τρεις πράξεις στο χρηματιστήριο μέσα σε ένα εξάμηνο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της αποτροπής όλων όσοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για άγνοια ή για ανοησία; Κατά πάσα πιθανότητα πίσω από όλες αυτές τις ρυθμίσεις κρύβεται ο κινητήριος μοχλός κάθε «φορολογικής μεταρρύθμισης»: οι εισπράξεις.
 
Ας παραθέσουμε μερικές από τις νάρκες του φορολογικού συστήματος.
 
-όποιος παραμένει στην Ελλάδα για περισσότερους από έξι μήνες, δηλαδή περισσότερες από 183 ημέρες, θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας. Τι σημαίνει αυτό; ‘Οτι αν ένας επιχειρηματίας με διεθνή παρουσία θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα και να μείνει στη χώρα μας για περισσότερες από 183 ημέρες θα πρέπει να φορολογηθεί στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του. Επειδή σχεδόν κανείς δεν θα το θέλει αυτό, είναι βέβαιο ότι δε θα έρθει για να επενδύσει.
 
-σε ανύποπτο χρόνο ενσωματώθηκε στο ελληνικό φορολογικό σύστημα διάταξη που προβλέπει ότι όποιος κάνει περισσότερες από τρείς συναλλαγές στο χρηματιστήριο μέσα σε ένα εξάμηνο, θεωρείται επιτηδευματίας και το κέρδος που καταγράφει θεωρείται κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι απορίας άξιο ποιος θα έρθει να επενδύσει στο ελληνικό χρηματιστήριο αν κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί επιτηδευματίας και να αναγκασθεί να ανοίξει βιβλία.
 
-με το νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος μειώθηκαν σημαντικά και μάλιστα αναδρομικά οι αποσβέσεις για επενδύσεις που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που είχαν κάνει προγραμματισμό με βάση το προηγούμενο καθεστώς αιφνιδιάστηκαν και ο οικονομικός τους προγραμματισμός ανετράπη.
 
-αυξήθηκε ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 26%. Σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις διακρατούν κέρδη προκειμένου να έχουν ρευστότητα είδαν την εφορία να απλώνει το χέρι στα ταμεία τους για να εισπράξει 6% περισσότερο φόρο.
 
-καταργήθηκε η λίστα των εκπιπτόμενων δαπανών των επιχειρήσεων. Ενώ πλέον θεωρητικά οι επιχειρήσεις μπορούν να εκπέσουν από τα ακαθάριστά έσοδά τους όλες τις δαπάνες τους, το ποιες δαπάνες εκπίπτουν θα κρίνεται από τον ελεγκτή. Με άλλα λόγια οι επιχειρήσεις θα είναι όμηροι του φορολογικού ελέγχου.
 
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου