Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Συμψηφισμός επιδοτήσεων με οφειλές προς τον ΟΓΑ

Συμψηφισμός επιδοτήσεων με οφειλές προς τον ΟΓΑ
Για να μειωθεί το έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία
03 Οκτ 2013 - 09:06
Picture 0 for Συμψηφισμός επιδοτήσεων με οφειλές προς τον ΟΓΑ
Aπό τον συμψηφισμό κοινοτικών αγροτικών επιδοτήσεων και ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των αγροτών θα αναζητήσει η κυβέρνηση μέρος των κεφαλαίων για να καλύψει τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων το 2014. Η σχετική πρόταση έχει διατυπωθεί από το ΔΝΤ προκειμένου να γίνει αποπληρωμή έστω κι ενός μέρους από τα 510 εκατομμύρια ευρώ τα οποία οφείλουν οι αγρότες στον ΟΓΑ και δεν υπάρχει τρόπος διεκδίκησής τους από τον φορέα. Το μέτρο δρομολογείται τώρα από την κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων, η οποία, ωστόσο, θεωρείται αναπόφευκτη, καθώς το 2014 θα ξεκινήσει ήδη με ένα δεδομένο έλλειμμα περίπου 2 δισ. ευρώ.

Χθες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτση και του διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλου, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των Ταμείων, καθώς και οι πηγές κάλυψης των ελλειμμάτων. Το 2014 θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, κατ’ αρχάς εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης των Ταμείων, κατά 1,8 δισ. ευρώ, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κρατική χρηματοδότηση το 2014 θα μειωθεί στα 8,7 δισ. ευρώ έναντι 10,5 δισ. το 2013, γεγονός το οποίο οδηγεί σε αναπόφευκτες μειώσεις των παροχών. Ωστόσο, ούτε το υπουργείο Οικονομικών ούτε ο υπουργός Εργασίας παραδέχονται ότι θα ληφθούν μέτρα. Ο κ. Βρούτσης επιμένει ότι τα κεφάλαια θα εξευρεθούν από συνδυασμό πηγών. Μία από αυτές είναι οι κοινοτικές επιδοτήσεις προς τους αγρότες. Μάλιστα, για την παρακράτηση των οφειλών των αγροτών προτείνεται να να γίνεται απευθείας από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου των Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕ). Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΓΑ δεν έχει αρμοδιότητα είσπραξης με την αξιοποίηση του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων και μόλις πρόσφατα ξεκίνησε την παραπομπή κάποιων ασφαλιστικών υποθέσεων στη φορολογική διοίκηση.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι μέρος των υπό αναζήτηση κεφαλαίων θα εξευρεθεί από τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΙΚΑ, μετά και τη θέσπιση της υποχρέωσης να καταθέτουν οι εργοδότες κάθε μήνα την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση των εισφορών. Η μηνιαία ΑΠΔ ξεκινάει από τον Νοέμβριο, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει να γίνονται εγκαίρως οι έλεγχοι των καταβολών και να υπάρχει σαφέστερη εικόνα των εσόδων. Προσδοκίες άντλησης εσόδων γεννά και η υποχρεωτική υποβολή ΑΠΔ για τις εισφορές στα επικουρικά Ταμεία ΕΤΕΑ και ΤΑΠΙΤ, καθώς και η λειτουργία του νέου κέντρου είσπραξης οφειλών. Βεβαίως, όλες οι ανωτέρω πηγές –πλην αυτής που αφορά τις κοινοτικές επιδοτήσεις προς τους αγρότες– επηρεάζονται από τους παράγοντες της αγοράς και το πρόσημο της ύφεσης.

Η σύσκεψη επιβεβαίωσε τη μεγάλη δυσκολία των Ταμείων να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες ανάγκες συνταξιούχων και ασφαλισμένων και μετέθεσε τη λήψη των δυσάρεστων αποφάσεων σε μεταγενέστερο χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εισπράξει αρνητική απάντηση στο αίτημα που ετέθη για ελαστικοποίηση των όρων της νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ συν τοις άλλοις έχει να αντιμετωπίσει και τη μνημονιακή υποχρέωση μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% ποσοστιαίες μονάδες, αρχής γενομένης από το 2014. Επίσης, οι υπουργοί εμμένουν στη θέση τους ότι δεν μπορεί να επιβληθεί το 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων.

Πηγή : Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου