Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Συμμαχία εφορίας- ΕΟΠΠΥ για τη φοροδιαφυγή των γιατρών

Συμμαχία εφορίας- ΕΟΠΠΥ για τη φοροδιαφυγή των γιατρών
Το ΥΠΟΙΚ προωθεί σχέδιο σε συνεργασία με το Υπ.Υγείας
01 Οκτ 2013 - 10:38
Picture 0 for Συμμαχία εφορίας- ΕΟΠΠΥ για τη φοροδιαφυγή των γιατρών
Μια ακόμη δυνατότητα που προσφέρει η τεχνολογία θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή στις τάξεις των γιατρών. Είναι η συνταγογράφηση που πραγματοποιούν οι γιατροί μέσω του σχετικού  ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης.


Ας δούμε όμως αναλυτικά τι θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών αξιοποιώντας τις τεχνικές δυνατότητες που του προσφέρει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης του υπουργείου Υγείας.


Κάθε φορά που ένας γιατρός συνταγογραφεί ένα φάρμακο στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης η σχετική πράξη καταγράφεται για λόγους ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης. Πλέον θα καταγράφεται και για φορολογικούς λόγους. Ειδικά ελεγκτικά συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων θα επισκέπτονται γιατρούς έχοντας ανά χείρας τη λίστα με τις συνταγογραφήσεις που πραγματοποίησαν για παράδειγμα την τελευταία εβδομάδα. Στη συνέχεια θα συγκρίνουν τις συνταγογραφήσεις με τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών που έχουν εκδώσει στους ασθενείς για τους οποίους συνταγογράφησαν.


Όταν από την αντιπαραβολή προκύπτουν συνταγογραφήσεις για τις οποίς όμως ο ασθενής δεν έχει λάβει απόδειξη παροχή υπηρεσιών από το γιατρό, τότε ο τελευταίος θα έχει πρόβλημα. Στις παραπάνω περιπτώσεις θα βεβαιώνονται πρόστιμα του για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων και φοροδιαφυγή. Επίσης, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι η μη έκδοση αποδείξεων είναι κανόνας τότε θα εκδίδονται εντολές ελέγχου πόθεν έσχες με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και αναδρομικό φορολογικό έλεγχο.


Για την υλοποίηση του προγράμματος ελέγχων έχει ξεκινήσει συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με το υπουργείο Υγείας και οι έλεγχο αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα.


Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον κλάδο των γιατρών και άλλων ελευθέρων επαγγελματιών το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και τη θέσπιση κινήτρων για συλλογή αποδείξεων. Το ΥΠΟΙΚ προωθεί σχέδιο που προβλέπει ότι κάθε Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι θα μαθαίνουν το είδος των αποδείξεων που θα συλλέγουν τον επόμενο χρόνο. Η αρχή μελετάται να γίνει με τους μαιευτήρες ή  τους χειρούργους.


Πηγή:capital.gr
 
Δε βρέθηκαν σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου