Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Όλα θα κριθούν από τη «ρήτρα» ΦΑΠ

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Όλα θα κριθούν από τη «ρήτρα» ΦΑΠ
Την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας αναμένει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο για το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων
17 Οκτ 2013 - 09:00
Picture 0 for Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Όλα θα κριθούν από τη «ρήτρα» ΦΑΠ
Την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας αναμένει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο για το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ΦΑΠ και το «χαράτσι» της ΔΕΗ από το 2014.
Μέχρι τότε φυσικά τα «λίφτινγκ» θα συνεχίζονται, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αφενός να επιχειρεί να ικανοποιήσει όλες τις ενδοκυβερνητικές «ενστάσεις», προκειμένου να αποφύγει τυχόν «ατύχημα» στην επικείμενη ψηφοφορία του νομοσχεδίου, αφετέρου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στην κοινή γνώμη επιχειρώντας να πείσει για το πόσο δίκαιος και αναλογικός θα είναι ο νέος φόρος.

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα κριθούν από τη «ρήτρα» ΦΑΠ, από το εάν δηλαδή η κυβέρνηση θα καταφέρει να εισπράξει περισσότερα απ’ όσα υπολογίζει από τα εκκαθαριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έως και το 2013, αλλά και το «χαράτσι» της ΔΕΗ έως το Μάρτιο του 2014.

Ειδικότερα, όπως έχει αποφασιστεί σε κυβερνητικό επίπεδο, εάν οι εισπράξεις από το ΦΑΠ και το «χαράτσι» κινηθούν σε υψηλότερα από το αναμενόμενο επίπεδα, τότε το οικονομικό επιτελείο θα επανεξετάσει το Φεβρουάριο - Μάρτιο τους συντελεστές του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, με πρόθεση να προχωρήσει στη μείωσή τους ώστε να ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το σχέδιο, που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στους επικεφαλής της τρόικας, τα βεβαιωθέντα έσοδα από τον εν λόγω φόρο θα ανέλθουν στα 3,85 δισ. ευρώ, ενώ τα εισπραχθέντα υπολογίζονται σε περίπου 2,85 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η εισπραξιμότητα αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα που επιθυμούν οι δανειστές, περί το 75%-80%.

Εάν όμως τα έσοδα από το φετινό και των παρελθόντων ετών ΦΑΠ, σε συνδυασμό με τις εισπράξεις από το «χαράτσι» της ΔΕΗ, ξεπεράσουν τις προσδοκίες των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, τότε, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του υπουργείου, τα βεβαιωθέντα έσοδα από τον ενιαίο φόρο μπορούν να υποχωρήσουν στα 3,65 δισ. ευρώ, με ανάλογη μείωση και αυτών που θα εισπραχθούν, γεγονός που σημαίνει ότι θα προηγηθεί μείωση των συντελεστών.

Το τελευταίο σχέδιο

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι χαμηλότερες επιβαρύνσεις σε σύγκριση με το «χαράτσι» του 2013 θα προκύψουν για όσους έχουν διαμερίσματα στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές και τα ακίνητά τους είναι χαμηλού ορόφου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις, ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν ουσιαστικά τα εκτός σχεδίου ακίνητα - αγροτεμάχια.

Σε κάθε, δε, περίπτωση υψηλότερη φορολογία θα ισχύσει για εκείνους που έχουν μονοκατοικία καθώς και για όσους έχουν ακίνητο με πρόσοψη σε κάποιον δρόμο, αφού θα ισχύσουν ειδικοί συντελεστές προσαύξησης.

Το τελευταίο, πάντως, σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αποκάλυψε η «Ν», για το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
φορολογική κλίμακα αποτελούμενη από 25 κλιμάκια.

μειωμένοι θα είναι οι συντελεστές στα πρώτα 10 κλιμάκια.

στα 0,02 ευρώ αντί 0,4 ευρώ ο πρώτος συντελεστής (για μοναδιαία αξία 0,01 - 2 ευρώ/τ.μ.) και ειδικότερα:

- για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας από 0,01 έως 2 ευρώ το τ.μ. εφαρμόζεται συντελεστής 0,02 ευρώ/τ.μ.

- για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας πάνω από 2 έως 4 ευρώ το τετραγωνικό ορίζεται συντελεστής φόρου 0,07 ευρώ/τ.μ.

- για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας πάνω από 4 έως 6 ευρώ το τετραγωνικό εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 0,15 ευρώ/τ.μ.

- για τα οικόπεδα μοναδιαίας αξίας πάνω από 6 έως 10 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής φόρου διαμορφώνεται στο 0,25 ευρώ το τ.μ.

αυξάνονται οι συντελεστές από το 8ο κλιμάκιο.

πολλαπλάσιος των 4 ευρώ (ο προηγούμενος ανώτατος συντελεστής) ο νέος ανώτατος συντελεστής.
κλιμάκωση των συντελεστών πρόσοψης για τα αγροτεμάχια: 1 εάν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε αγροτική οδό, 1,1 εάν έχει πρόσοψη σε επαρχιακή οδό και 1,2 στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική οδό.
δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στους συντελεστές για τα κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου.

Πηγή Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου