Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Προκαταβολή …επιδόματος ακόμη και σε όσους δεν θ' αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης

Προκαταβολή …επιδόματος ακόμη και σε όσους δεν θ' αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης


Προκαταβολή …επιδόματος ακόμη και σε όσους δεν θ' αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης
«Φιλοδώρημα» σε περίπου 580.000 νοικοκυριά για να βγάλουν το χειμώνα θα δώσει τελικώς το υπουργείο Οικονομικών. Διευρύνοντας τα κριτήρια αυξάνει τον αριθμό των δικαιούχων μόνο κατά 5%. Ωστόσο, προσανατολίζεται στο να δώσει την προκαταβολή του επιδόματος ακόμη και σε αυτούς οι οποίοι δικαιούνται μεν αλλά δεν θα αγοράσουν τελικώς πετρέλαιο θέρμανσης.


Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την πολιτική που θα ακολουθήσει φέτος όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, δεν έκρυβε κάποια έκπληξη. Μείωση του φόρου δεν υπάρχει. Μόνο αύξηση του επιδόματος από τα 28 λεπτά στα 35 λεπτά το λίτρο και διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ώστε να ενταχθούν μερικές δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά επιπλέον. Όπως προκύπτει από την τελική ανακοίνωση, τα νέα κριτήρια θα είναι τα εξής:
Εισοδηματικά κριτήρια:
  • άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ),
  • έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο,
  • μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.
Περιουσιακά κριτήρια:
  • άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ),
  • έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ),
  • το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε. 
Επίσης, αποφασίστηκε η αύξηση του ποσού επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στα 0,35 €/λίτρο, από 0,28 €/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα. Το fpress.grέχει ήδη παρουσιάσει από το Σάββατο τους αναλυτικούς πίνακες που υπολογίζουν το ποσό του επιδόματος για όλες τις κατοικίες της χώρας.

Από το συνδυασμό της διεύρυνσης των ως άνω κριτηρίων, προκύπτει ότι περίπου 580 χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% περίπου επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Για όσους συμπολίτες μας λάβουν το εν λόγω επίδομα η τελική λιανική τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωθεί κάτω του ενός ευρώ (1€/λίτρο).
Παράλληλα, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά στην θέσπιση άμεσης προκαταβολής ύψους 25% επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στα λίτρα που δικαιούνται, στους συμπολίτες μας που θα υποβάλλουν με βάση τα κριτήρια αυτά τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους. Ρωτήσαμε το υπουργείο Οικονομικών. Τι θα γίνει αν κάποιος κάνει την αίτηση, εισπράξει την προκαταβολή αλλά στη συνέχεια αποφύγει να αγοράσει πετρέλαιο; Η απάντηση αρμόδιου παράγοντα ήταν ότι τα χρήματα αυτά δεν θα αναζητηθούν. Μένει να φανεί αν αυτό θα ισχύσει τελικώς δηλαδή αν το υπουργείο Οικονομικών θα διαθέσει κάποια χρήματα στην αγορά (και στους 580.000 δικαιούχους) όχι πλέον ως επίδομα πετρελαίου αλλά ως επίδομα θέρμανσης.
Σημασία δεν έχουν οι δηλώσεις αλλά το τι ακριβώς θα λέει η υπουργική απόφαση. Η περυσινή, ανέφερε ότι χρήματα που θα δοθούν σε καταναλωτές οι οποίοι εκ των υστέρων θα αποδειχτεί ότι δεν τα δικαιούνται, θα αναζητηθούν. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα ισχύσει φέτος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου