Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Επιχειρήσεις - φαντάσματα ψάχνει η εφορία

Επιχειρήσεις - φαντάσματα ψάχνει η εφορία

Σε εκτεταμένες διασταυρώσεις στα Μητρώα των εφοριών θα προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων


ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Επιχειρήσεις - φαντάσματα ψάχνει η εφορία
Σε εκτεταμένες διασταυρώσεις στα Μητρώα των εφοριών θα προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε μια προσπάθεια να τα  «καθαρίσει» από επιχειρήσεις κάθε μορφής που δεν βρίσκονται πλέον σε λειτουργία.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης βρίσκεται το τελευταίο διάστημα αντιμέτωπος με την κριτική φορολογούμενων που παραλαμβάνουν ειδοποιητήρια για την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ακόμη και προ 30 ετών.
Οι λήπτες των ειδοποιητηρίων μεταβαίνουν διαμαρτυρόμενοι στις τοπικές εφορίες όπου οι εφοριακοί τους ενημερώνουν πως στα Μητρώα τους οι εταιρείες παραμένουν ενεργές.
Ακολούθως, τα παιδιά ή και τα εγγόνια ιδιοκτητών επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους από το 1980 ή και το 1970 μεταβαίνουν στα  επιμελητήρια και στα Πρωτοδικεία για να επικυρώσουν τα εταιρικά έγγραφα και να αποδείξουν ότι οι εταιρείες έχουν λυθεί.
Από τους ελέγχους που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προέκυψε πως στις 9 από τις 10 υποθέσεις αποστολής τέλους επιτηδεύματος σε ανενεργή επιχείρηση το λάθος προέκυπτε από την αβλεψία των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων να μην ενημερώνουν για τη λύση της επιχείρησης την εφορία ή το επιμελητήριο.
Οι φορολογούμενοι αυτοί αν και είχαν συντάξει το ιδιωτικό συμφωνητικό λύσης της εταιρείας και είχαν λάβει τη βεβαίωση μη οφειλής από τα επιμελητήρια δεν κατέθεσαν τη βεβαίωση στη ΔΟΥ για τη διακοπή της δραστηριότητας. Ακόμη, δεν είχαν υποβάλει οριστικό ισολογισμό στην εφορία, υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υπάρχουν πάγια στοιχεία, κ.α.. Ομοίως δεν δήλωσαν στο επιμελητήριο, την παύση δραστηριότητας από τη ΔΟΥ και δεν έλαβαν πιστοποιητικό οριστικής διαγραφής από το μητρώο επιμελητηρίου.
Στόχος του  Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη είναι να ζητήσει από τα επιμελητήρια της χώρας τα στοιχεία μητρώου ενεργών επιχειρήσεων προκειμένου να τα διασταυρώσει με τα αντίστοιχα των εφοριών, αλλά και να λάβει τα αντίστοιχα στοιχεία των Πρωτοδικείων προκειμένου να διπλοελέγξει την ορθότητα των ευρημάτων. Με αυτό τον τρόπο προσδοκά να εντοπίσει επιχειρήσεις «φαντάσματα» και να «καθαρίσει» το Μητρώο από εταιρείες που έχουν ουσιαστικά παύσει να υφίστανται για δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου