Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον ενιαίο φόρο ακινήτων

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον ενιαίο φόρο ακινήτων


Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον ενιαίο φόρο ακινήτων προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, αναμένοντας την έγκριση της τρόικας.
Η νέα πρόταση προβλέπει αλλαγές στους βασικούς συντελεστές υπολογισμού του φόρου τόσο για τα κτίσματα (εντός και εκτός σχεδίου) όσο και για τα οικόπεδα (εντός σχεδίου ή εντός οικισμού).
Με τις αλλαγές εκτιμάται ότι θα προκύψουν ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους που διαθέτουν κατοικίες σε περιοχές με αντικειμενική αξία από 501 έως 1.750 ευρώ το τ.μ., ενώ μεγαλύτερες θα είναι οι επιβαρύνσεις σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο για όσους έχουν στην κατοχή τους κατοικίες σε περιοχές αντικειμενικής αξίας από 3.251- 4.250 ευρώ.
Νέοι συντελεστές υπολογισμού του φόρου καθιερώνονται και για τα οικόπεδα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού. Με τους νέους συντελεστές προκύπτει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο, για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 ευρώ έως 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ για τα οικόπεδα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας προκύπτει σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων.
Στόχος των αλλαγών είναι η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα κτίσματα και τα οικόπεδα που βρίσκονται κυρίως σε χωριά και οικισμούς, σύμφωνα με δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας.
Το νέο σχέδιο προβλέπει τη βεβαίωση εσόδων ύψους 3,5 δισ. από 3,85 δισ. που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Η μείωση των επιβαρύνσεων κατά 350 εκατ. εκτιμάται ότι θα προέλθει στα 250 εκατ. από τη νέα κλίμακα φόρου για τα οικόπεδα και 100 εκατ. ευρώ με τις αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου στα κτίσματα. 
Ειδικότερα, στα κτίσματα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού με το νέο σχέδιο τροποποιείται η κλίμακα του βασικού φόρου.
Το πρώτο κλιμάκιο που αφορά τιμή ζώνης έως 500 ευρώ παραμένει αμετάβλητο. Για κτίσματα με τιμή ζώνης από 501 έως 1.750 ευρώ προβλέπεται μείωση του συντελεστή, ενώ στα ίδια επίπεδα διατηρείται ο βασικός φόρος για τα κτίσματα αντικειμενικής αξίας από 1.751 έως 3.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για κατοικίες αξίας από 3.251 έως 4.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αυξάνονται οι συντελεστές, ενώ μικρές διορθώσεις γίνονται για τα κτίσματα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας.
Στα οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού, ο φόρος ξεκινά από 2 λεπτά του ευρώ το τ.μ. και φθάνει τα 30 ευρώ το τ.μ. για οικόπεδα αξίας άνω των 5.000 ευρώ ανά τ.μ. Οι συντελεστές μειώνονται από 18% έως και 60% για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 ευρώ έως 100 ευρώ το τ.μ.

Πηγή : newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου