Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο αντί τεκμηρίων από το 2014

Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο αντί τεκμηρίων από το 2014
Ατομικό ηλεκτρονικό φακέλωμα για κάθε φορολογούμενο από τις εφορίες
09 Οκτ 2013 - 09:10
Picture 0 for Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο αντί τεκμηρίων από το 2014
Το τέλος των τεκμηρίων διαβίωσης σηματοδοτεί η έναρξη της εφαρμογής του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου αρχής γενομένης από τα μέσα του 2014, με το οποίο θα ελέγχεται η κινητή και ακίνητη περιουσία 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων.
 
Ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία των φορολογουμένων αναμένεται να διορθώσει τις «αδικίες που συνέβαιναν με τα τεκμήρια διαβίωσης», όπως εξήγησε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που θα ισχύουν τα τεκμήρια για κατοικίες, ιδιωτικά σχολεία, σκάφη αναψυχής, πισίνες, πολυτελή αυτοκίνητα και οικιακές βοηθούς.
 
Ο Γιάννης Στουρνάρας πάντως δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει πως τα τεκμήρια θεσμοθετήθηκαν σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η φοροδιαφυγή κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
 
«Όταν έχεις περιουσιολόγιο, μπορείς να συγκρίνεις εισόδημα και περιουσία, οπότε δεν χρειάζεσαι τεκμήρια. Από τη στιγμή που θα έχουμε την πλήρη εικόνα της αύξησης της περιουσίας και του ύψους των εισοδημάτων του κάθε φορολογούμενου, δεν θα έχουν κανένα λόγο ύπαρξης τα τεκμήρια. Τα τεκμήρια είχαν λογική ύπαρξης που είναι πλεόν ξεπερασμένη», είχε δηλώσει από την πλευρά του πριν από ένα περίπου χρόνο ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης.
 
Τι είναι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο
 
Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα ενεργοποιηθεί εντός του 2014, μέσω του οποίου καθιερώνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και την κινητή περιουσία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές και η καταναλωτική συμπεριφορά τους.
 
Επίσης, από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το εν λόγω μέτρο, τότε οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα «θεωρητικό» εισόδημα το οποίο θα προκύπτει επειδή έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο ή ένα σκάφος αναψυχής. Η Εφορία, με βάση τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν, θα παρακολουθεί τις πραγματικές συναλλαγές και με βάση αυτές θα φορολογεί τους υπόχρεους. Δηλαδή, θα ανοίγει για κάθε φορολογούμενο ένας ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος που θα περιέχει τα πλήρη στοιχεία για όλα του τα εισοδήματα.
 
Πρακτικά αυτό σημαίνει η Εφορία θα καταγράφει - μέσω των έμμεσων πρακτικών ελέγχου - αν υπάρχουν αδικαιολόγητες καταθέσεις στον τραπεζικό του λογαριασμό ενός φορολογούμενου, αν πραγματοποιούνται πολύ μεγάλες δαπάνες και αν οι δαπάνες αυτές δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση. Το τέλος των τεκμηρίων διαβίωσης σηματοδοτεί η έναρξη της εφαρμογής του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου αρχής γενομένης από τα μέσα του 2014, με το οποίο θα ελέγχεται η κινητή και ακίνητη περιουσία 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων.
 
Πηγή:newmoney.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου