Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Στο κόκκινο χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις

Στο κόκκινο χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις
Οι πολίτες καλούνται στις εφορίες για να περάσουν το «τεστ ειλικρίνειας», καθώς το TAXIS μπλοκάρει τα εκκαθαριστικά
01 Αυγ 2013 - 09:15
Picture 0 for Στο κόκκινο χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις
Μαζικά στις Εφορίες για έλεγχο παραστατικών στέλνει χιλιάδες φορολογούμενους το TAXIS, καθώς «ανάβει κόκκινο» για τις φορολογικές τους δηλώσεις και μπλοκάρει την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος.

Σύμφωνα με τους λογιστές και τους φοροτεχνικούς πρόκειται για μαζικό φαινόμενο, αφού, όπως λένε, υπάρχουν περιπτώσεις όπου για οχτώ στους δέκα πελάτες τους στην οθόνη του υπολογιστή εμφανίζεται ειδικό μήνυμα με το οποίο καλούνται να προσέλθουν για έλεγχο στην αρμόδια ΔΟΥ, προσκομίζοντας όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, παραστατικά, βεβαιώσεις, αποδείξεις και αντίγραφα δηλώσεων προκειμένου να ελεγχθούν αν όσα έχουν αναγράψει στη δήλωση είναι αληθή.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται συνωστισμός στα τμήματα φορολογίας εισοδήματος από φορολογούμενους που περιμένουν ώρες στην ουρά για να περάσουν το «τεστ ειλικρίνειας» και έτσι να καταργούνται στην πράξη οι ηλεκτρονικές δηλώσεις και να ακολουθούνται οι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που ίσχυαν με τις χειρόγραφες δηλώσεις.

Κι αυτό γιατί κατά την προσέλευσή τους στις ΔΟΥ οφείλουν να προσκομίσουν όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και παραστατικά (εκκαθαριστικά μισθοδοσίας για τα ποσά των αποδοχών και των παρακρατούμενων φόρων, αποδείξεις για δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, δίδακτρα φροντιστηρίων και ενοίκια κατοικιών, βεβαιώσεις για ασφάλιστρα ζωής, για ασφαλιστικές εισφορές, για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, πιστοποιητικά γέννησης παιδιών, παραστατικά για τις επαγγελματικές δαπάνες κ.ά.). Μαζί με τα υπόλοιπα παραστατικά θα πρέπει να προσκομίσουν για έλεγχο και τις αποδείξεις που απαιτούνται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ.

Οι λογιστές χαρακτηρίζουν το νέο σύστημα συναγερμού για ύποπτες φορολογικές δηλώσεις «τυφλό» και χωρίς λογική, καθώς, όπως λένε, παραπέμπει για έλεγχο στην Εφορία ακόμα και μισθωτούς και συνταξιούχους που δηλώνουν μικρές ή και μηδενικές αφορολόγητες δαπάνες και πάντως σε καμία περίπτωση η δήλωσή τους δεν περιέχει επικίνδυνους κωδικούς όπως εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα, υψηλές εκπτώσεις δαπανών, μεγάλα ποσά τόκων καταθέσεων ή τεκμήρια διαβίωσης.

Παράδειγμα

«Υπάρχει περίπτωση συνταξιούχου που δήλωσε εισόδημα 9.000 ευρώ για το 2012, έξοδα υγείας 400 ευρώ και είχε στην κατοχή του μία μικρή κατοικία, αλλά θεωρήθηκε από το σύστημα ύποπτος και παραπέμφθηκε στην Εφορία για έλεγχο» έλεγε ιδιοκτήτης λογιστικού γραφείου.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι το «μπλόκο» για έλεγχο αφορά το 2,5% των δηλώσεων και ισχύει για όσους με βάση τα αναγραφόμενα στοιχεία εμφανίζουν μεγάλη επικινδυνότητα «ανακρίβειας».

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις και να επαληθευθούν τα δηλωθέντα ποσά δεν πρόκειται να εκδοθούν εκκαθαριστικά σημειώματα για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους. Επισημαίνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης ηλεκτρονικά εκδίδονταν άμεσα προσωρινό και έγκυρο εκκαθαριστικό σημείωμα και στη συνέχεια ο φορολογούμενος λάμβανε μέσω του ταχυδρομείου και το τυπικό εκκαθαριστικό σε φυσική μορφή μαζί με τα ειδοποιητήρια πληρωμής ή επιστροφής φόρου.

Αν μετά τον έλεγχο της Εφορίας αποδειχτεί ότι ο φορολογούμενος είναι ειλικρινής, τότε θα ειδοποιείται η ΓΓΠΣ να προχωρήσει στην εκκαθάριση της δήλωσης και την αποστολή του σημειώματος. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία αφενός κοστίζει στον φορολογούμενο σε χρόνο και ταλαιπωρία αφετέρου καθυστερεί την έκδοση του εκκαθαριστικού, με αποτέλεσμα πολλοί αν και υπέβαλαν έγκαιρα τη δήλωσή τους να χάσουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τον οφειλόμενο φόρο σε τρεις ή ακόμα και σε δύο δόσεις.

Από την άλλη ο έλεγχος από την Εφορία στερεί από τα δημόσια ταμεία πολύτιμα έσοδα διευρύνοντας τη μαύρη τρύπα. Αν από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δήλωσε ψευδή στοιχεία για να αποκρύψει εισόδημα και να γλιτώσει φόρο, θα καλείται από τον έφορο να υποβάλει τροποποιητική δήλωση και να πληρώσει πρόστιμα και πρόσθετους φόρους για υποβολή ανακριβούς φορολογικής δήλωσης.

πηγή ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου