Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Πότε οφείλει ο ιδιοκτήτης ακινήτου από χρησικτησία να υποβάλει δήλωση ΦΜΑ στην εφορία

Πότε οφείλει ο ιδιοκτήτης ακινήτου από χρησικτησία να υποβάλει δήλωση ΦΜΑ στην εφορία
Οδηγίες εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών
05 Αυγ 2013 - 09:50
Picture 0 for Πότε οφείλει ο ιδιοκτήτης ακινήτου από χρησικτησία να υποβάλει δήλωση ΦΜΑ στην εφορία
Στην εφορία για να υποβάλουν δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων θα στέλνουν υποχρεωτικά πλέον τα κτηματολογικά γραφεία και οι μεταγραφοφύλακες όσους προσκομίζουν δικαστική απόφαση με την οποία τους αναγνωρίζεται τίτλος κυριότητας.

Ωστόσο στην περίπτωση καταχώρησης στα κτηματολογικά βιβλία δικαστικής απόφασης, με την οποία γίνεται απλώς διόρθωση τυχόν ανακριβούς «πρώτης εγγραφής», χωρίς να έχει και αναγνωριστική ισχύ κυριότητος, δεν οφείλεται Φ.Μ.Α., έστω και αν στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται αναφορά στο θέμα της χρησικτησίας.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, με οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, καθορίζεται πότε οφείλει ο ιδιοκτήτης ακινήτου από χρησικτησία να υποβάλει δήλωση ΦΜΑ στην εφορία, ώστε να του επιβληθεί και ο αναλογών φόρος.

- Στην περίπτωση καταχώρησης στα κτηματολογικά βιβλία δικαστικής απόφασης, η οποία διατάσσει απλώς τη διόρθωση ανακριβούς «πρώτης εγγραφής», χωρίς να έχει και αναγνωριστικό περιεχόμενο, δεν οφείλεται Φ.Μ.Α., έστω και αν στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται αναφορά στο θέμα της χρησικτησίας.

- Αν γίνει όμως περαιτέρω μεταβίβαση του ακινήτου με επίκληση χρησικτησίας από τον μεταβιβάζοντα, θα οφείλεται φόρος μεταβίβασης (χρησικτησίας).

- Οφείλεται Φ.Μ.Α. σε περίπτωση μεταγραφής ή σημείωσης στο βιβλίο μεταγραφών, δικαστικής απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται η κυριότητα (ή οποιοδήποτε άλλο εμπράγματο δικαίωμα) σε ακίνητο, λόγω συμπλήρωσης των όρων της τακτικής ή έκτακτης χρησικτησίας ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

- Δεν οφείλεται ΦΜΑ στην περίπτωση κατά την οποία στο όνομα του προσώπου στο οποίο γίνεται η αναγνώριση υπάρχει μεταγεγραμμένος τίτλος για το δικαίωμα αυτό, για το οποίο έχει υποβληθεί η δήλωση που προβλέπεται από το νόμο.

- Ο μεταγραφοφύλακας είναι υποχρεωμένος να αρνηθεί τη μεταγραφή σύμβασης ή δικαστικής απόφασης ή οποιασδήποτε άλλης πράξης που αφορά στη μεταβίβαση της κυριότητας ή άλλων εμπράγματων δικαιωμάτων σε ακίνητα, πλην υποθήκης, αν δεν προσκομίζεται σε αυτόν αντίγραφο της δήλωσης Φ.Μ.Α., θεωρημένο από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ.

- Εφόσον τα Κτηματολογικά Γραφεία έχουν υποκαταστήσει τα Υποθηκοφυλακεία, οι ίδιες διατάξεις περί μεταβίβασης ακινήτων εφαρμόζονται για την καταχώρηση στα κτηματολογικά βιβλία.

- Δεν οφείλεται Φ.Μ.Α. κατά την καταχώρηση στα κτηματολογικά βιβλία, στις περιπτώσεις που η δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται με τη διαδικασία της διόρθωσης ανακριβών «πρώτων εγγραφών», διατάσσει απλώς τη διόρθωση της ανακριβούς πρώτης εγγραφής, χωρίς να έχει και αναγνωριστικό περιεχόμενο ως προς το δικαίωμα κυριότητας του αιτούντος.

- Εντούτοις, εφόσον η σχετική βεβαίωση που θα εκδοθεί στο όνομα του δικαιούχου δεν αποτελεί τίτλο των εγγεγραμμένων δικαιωμάτων και δεν δημιουργεί τεκμήριο για αυτά, σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου με επίκληση χρησικτησίας από το μεταβιβάζοντα, που εμφανίζεται ως δικαιούχος στα κτηματολογικά βιβλία μετά την καταχώρηση σχετικής δικαστικής απόφασης διόρθωσης ανακριβούς πρώτης εγγραφής, θα οφείλεται ο σχετικός φόρος χρησικτησίας.

- Σε κάθε περίπτωση καταχώρησης δικαστικών αποφάσεων διόρθωσης ανακριβών πρώτων εγγραφών, απαιτείται η υποβολή δήλωσης φόρου μεταβίβασης, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Τούτο ισχύει, διότι θα πρέπει να τίθεται η εν λόγω απόφαση υπόψη της φορολογικής αρχής, μέσω της υποβολής της δήλωσης Φ.Μ.Α., ώστε να διαπιστώνεται η υποχρέωση καταβολής Φ.Μ.Α. ή μη.

- Μεταξύ των στοιχείων που πρέπει υποχρεωτικά να περιέχει η δήλωση Φ.Μ.Α. (αλλιώς θεωρείται απαράδεκτη) είναι η αξία του ακινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου