Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Συμφέρουσα η αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας στο Δημόσιο

Συμφέρουσα η αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας στο Δημόσιο
Γράφει ο συν-Εργατικός του forologikanea.gr
31 Ιουλ 2013 - 06:20
Picture 0 for Συμφέρουσα η αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας στο Δημόσιο
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να καταβάλουν εισφορά ίση με 6,67% επί του βασικού μισθού, όπως αυτός διαμορφώνεται την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για κάθε μήνα στρατιωτικής θητείας που αναγνωρίζεται.
 
Οσοι δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τον χρόνο της στρατιωτικής τους θητείας ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Η αναγνώριση αυτή μπορεί να συνυπολογιστεί για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος αλλά και για την προσαύξηση της σύνταξης.
 
Για όσους έχουν προσληφθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1982 για τη συμπλήρωση της 25ετίας συνυπολογίζεται ο χρόνος δημόσιας υπηρεσίας και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας.
 
Για τους εργαζομένους που προσελήφθησαν στο Δημόσιο μετά την 1η Ιανουαρίου 1983, συνυπολογίζεται ο χρόνος δημόσιας υπηρεσίας, ο χρόνος στρατιωτικής θητείας και ο χρόνος ασφάλισης σε οποιοδήποτε Ταμείο πριν από το Δημόσιο για τη συμπλήρωση της 25ετίας.
 
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν 25 συντάξιμα έτη μετά την 1/1/1998 καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές για την αναγνώριση του χρόνου Στρατιωτικής Υπηρεσία.
 
Η 5ετής υπηρεσία στο Δημόσιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση στη δεδομένη κατηγορία όπως και σε όλους τους σχετικούς πλασματικούς χρόνους.Υπενθυμίζεται ότι στο Δημόσιο ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας αναγνωρίζεται αναδρομικά και επομένως χρειάζεται προσοχή.
 
Για παράδειγμα, οι άντρες που θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012 με 25ετία δεν συμφέρει να αναγνωρίσουν τον στρατό και να υπαχθούν στις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι το 2010 (οι οποίες είναι αυστηρότερες).
Με ρύθμιση του Νόμου 4151/2013 μπορεί να ανακληθεί αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας που είχε γίνει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010.
 
Ετσι ωφελούνται πατέρες ανηλίκων, αλλά και άνδρες ασφαλισμένοι που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με όρια του 2011 και του 2012.
 
Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
 
Ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τον χρόνο αυτό όποτε ο ίδιος επιθυμεί. Βέβαια είναι προς συμφέρον του η αναγνώριση να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα, γιατί ο βασικός μισθός που είναι και η βάση για τον υπολογισμό της καταβολής των εισφορών (αν αυτές απαιτούνται) αυξάνεται ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας.
 
Ολοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν συμφέρον να αναγνωρίσουν τον χρόνο της στρατιωτική τους θητείας ανεξαρτήτως θεμελίωσης. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες ακραίες περιπτώσεις που η αναγνώριση αυτή δεν συμφέρει, όπως π.χ. όταν ο εργαζόμενος έχει άνω των 35 ετών δημόσια υπηρεσία, οπότε δεν τίθεται θέμα προσαύξησης της σύνταξής του, καθώς πλέον η προσαύξηση γίνεται σε 50α.
 
Η πληρωμή του ποσού για την αναγνώριση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: εφάπαξ με έκπτωση 10% ή σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να υπερβούν τους μήνες οι οποίοι αναγνωρίζονται.
 
Τα ίδια ισχύουν για όσους έχουν ασφαλιστεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, μόνο που η εισφορά 6,67% υπολογίζεται επί του συνόλου των αποδοχών και όχι επί του βασικού μισθού.
 
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τα εξής:
 
    * Πιστοποιητικό Στρατολογίας τύπου Α'.
    * Αίτηση στην οποία να αναφέρεται ο χρόνος που θα αναγνωριστεί (ολόκληρος ή μέρος αυτού).
    * Πιστοποιητικό Υπηρεσιακών Μεταβολών  στο οποίο επισημαίνεται ο βασικός μισθός του εργαζομένου που είναι απαραίτητος για τον υπολογισμό των εισφορών αν αυτές απαιτούνται.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου